lördag 14 juli 2007

Brobygge i Burma?

Burmas ekonomi är något högst förvirrande och helt galet. Inflationen är utom all kontroll och den legala marknaden fungerar knappt alls. Den svarta marknaden är den enda fungerande marknaden i Burma. Inflationen beräknas under år 2006 legat på ungefär 50%, trots att regeringen uppger att den låg på ungefär 10.6%.(Jag har tidigare skrivit om det här)

Under de senaste månaderna har den politiska aktiviteten inne i Burma ökat. Det har dels handlat om demonstrationer för Daw Aung San Suu Kyis frihet, men allt fler av aktionerna har handlat om ekonomi. I februari i år fängslades exempelvis ett antal människor efter demonstrationer mot de höga priserna på ris som tog plats i Rangoon (priset på ris har fördubblats under det senaste året).Enligt uppgifter från den tyska pressen planerar nu anti-inflationsaktivister inne i Burma att genomföra demonstationer eller andra aktioner under den helgen. Målet för protesten är helt enkelt att göra livet för burmeserna lite bättre. De kommer inte att kräva demokrati, de kommer inte att be för Daw Suus frihet. De är människor som ser sitt land falla samman, som ser att människor dör, och som helt enkelt vill att någon tar tag i saken.

Människorna bakom den här nya typen av protester, de som inte handlar om demokrati utan snarast om överlevnad, är inte helt och hållet samma personer som varit drivande inom demokratirörelsen. Det rör sig i högre grad om bönder och arbetare som tidigare inte varit aktiva inom rörelsen.

Den burmesiska demokratirörelsen har ibland kritiserats för att vara stel, för att inte lyckas göra rörelsen folklig igen (och jag har ofta varit hård i den kritiken). Kanske är det vi ser nu en vändpunkt, kanske blir de här nya protesterna den bro som behövs, och som så länge behövts, mellan de hårt bevakade och trakasserade politiskt aktiva och folket i bred bemärkelse. Jag ser med spänning fram emot fortsättningen.

På Burmanet hittar du en artikel om saken, se här.


Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Karin sa...

Det här är verkligen en superintressant förändring i Burma, med nya typer av protester. Om det är som du säger, att människorna bakom dessa ofta inte är demokratiaktivister så är det ju kanon. Det gör det ju verkligen svårt för regimen.

I kombination med delvis ny taktik drån demokratirörelsen så kan det ju leda till en ny stämning inne i landet. Förhoppningsvis.

Catti Ullström sa...

Ja, det känns som det händer något positivt. Samtidigt gäller det som sagt att demokratirörelsen tar tillfället i akt, på rätt sätt. Jag är fortsatt försiktig optimist.