onsdag 25 juli 2007

Etniska minoriteter ställer krav!


I Burma skrivs just nu en konstitution. Juntans konstitution, som jag tidigare skrivit om här. Den skrivs av det sk. National Convention, där alla de grupper som ingått vapenvila med juntan finns representerade. Intentioen är förstås att ge en bild av ett enat, halvdemokratiskt, Burma.


National Convention är dock, inte helt oväntat, ett slags skådespel. Delegaterna från de olika grupperna får inte mycket mer än att just delta, gärna i sina traditionella dräkter för att visa att det inte finns någon diskrimminering av de etniska grupperna i Burma. Delegaterna och de grupper de representerar får inte tycka till om konstitutionen, och de får absolut inte tycka till offentligt.


Kachin Independence Organization, KIO (som sedan 1994 lagt ner sina vapen) har i veckan brutit tystnaden. På sin hemsida har de gått ut ochi olika punkter krävt ökade rättigheter för de etniska minoriteterna. KIO hävdar själva att de inte gjort det hela för att provocera och att det inte skulle vara svårt för National Convention att uppfylla deras krav.


Kraven som KIO lagt fram är, i min mening, inte viktiga för det de kräver. De är intressanta för att de är just krav, krav som inte får ställas i juntans Burma, och det ska bli intressant att se hur juntan handskas med det hela. Kommer KIO att tystas, eller kommer kraven att hörsammas? Ifall KIO ignoreras, kommer de då att agera? Ifall deras krav hörsammas, vilken grupp kommer att ställa nästa krav och vilka kommer de nästa kraven att vara?


Läs Democratic Voice of Burmas artikel om KIOs krav här.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Detta följer jag med spänning! kram / frida

Catti Ullström sa...

Ja, jag också. Vi får se vad som händer.

Farsan_Baloo sa...

Hejsan

Solidaritetsbloggen tar inte sommarlov. Den här månaden ger vi vår hundring till WWF, Världsnaturfonden. Klicka in till på http://delameddig.blogspot.com för att läsa mer.

Mvh / Marcus