söndag 8 juli 2007

Ett demokratiskt Thailand i framtiden?

Burma är inte den enda militärdiktaturen i Sydostasien som väntar på en ny konstitution just nu. Thailand, som sedan den 19:e september förra året styrs av en regering utsedd av general Sonthi och hans medarbetare, väntas rösta igenom sin nya konstitution den 19:e augusti. Konstitutionen är enligt uppgift klar redan nu, men ännu har den inte gjorts tillgänglig för allmänheten.

Thailand innan militärkuppen 2006 (som jag för i övrigt skrivit om här) inte en särskilt demokratisk demokrati. Förutom det faktum att den thailändske kungen har alldeles för mycket att säga till om i Thailand (vilket jag skrivit om här) för att landet verkligen ska kallas demokratiskt och det faktum att landet är så sönderkorrumperat att de lagar som står på papper inte är de som i praktiken gäller, hade den tidigare thailändska konstitutionen flera andra brister. Även om alla thailändska medborgare i myndig ålder hade rösträtt, kunde de inte rösta på vem som helst. De enda som var valbara i parlamentsval var de thailändare med akademisk examen, det vill säga ungefär tio procent av Thailands befolkning.

Hur kan ett land som i så hög grad befolkas av bönder och arbetare vara demokratiskt om arbetare och bönder inte har rätt att vara med när lagar stiftas och beslut fattas?

Kommer den nya thailändska konstitutionen att öka arbetares och bönders rättigheter? Kommer den att i någon mån garantera ett mer demokratiskt Thailand? Det återstår att se...

Läs mer om den nya thailändska konstitutionen på tidingen Irrawaddys hemsida, här.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Visste faktiskt inte att endast akademiskt utbildade fick sitta i det thailändska parlamentet. Det blir ju en parodi på demokrati, och liknar den argumentation som menar att bara "vissa" har kunskap nog att avgöra i komplicerade frågor, dvs "vissa" lika med en elit. Det är ju ofta ett argument mot folkomröstningar i politiskt känsliga frågor.

Margaretha

Karin sa...

Bra att du tog upp detta Catti. Det känns lite som att världen inte riktigt insett att det faktiskt är en militärjunta som styr i Burma. Även om Thaksin inte var någon höjdare så är ju denna regim ännu mindre demokratisk.

Catti Ullström sa...

Margaretha: Känns lite som 1800-tals liberalism, eller hur?

Karin: Absolut, det kan ju dessutom tyckas märkligt att det inte diskuterats mer i Sverige med tanke på att Thailand är ett av svenskarnas största turistmål. Kuppmakarna den 19e september försökte att genomföra kuppen under demokratiska förtecken. Men en militärkupp är aldrig demokratisk. Tyvärr lyckades de på sätt och vis att få omvärlden, även Sverige, att godta kuppen. Det är både märkligt och skrämmande.