söndag 15 juli 2007

Thailand på väg...


Förslaget på ny konstitution för Thailand släpptes som väntat under veckan, och om allt går enligt planerna kommer den nya konstitutionen att kunna antas den 19:e augusti. Jag har tidigare skrivit gällande detta här, här och här.

Vad innebär då den nya konstitutionen och på vilket sätt ska den göra Thailand till ett mer fungerande land, dvs mer demokratiskt och mindre korrupt. Till de viktiga tillägg som innefattas i förslaget på konstitution hör bland annat:

-Färre platser i såväl representanthuset som i senaten.
-Politiker får ej vara ägare av, eller äga aktier i, något mediebolag.
-Premiärministern och hans närmaste familj får ej vara ägare eller "större delägare" i något privat bolag.
-Politiker ska kunna anklagas och fällas för trakasserier på grund av etnisk härkomst.
-Allmännheten kommer att på olika sätt få både större insyn i, och större möjlighet att påverka, politiska beslut.

Dessa huvudtillägg i konstitutionen är ganska tydligt baserade på hur den avsatte premiärministern agerade. Tyvärr har ingenting radikalt gjort för att öka arbetares och bönders rättigheter, och dessutom kommer den nya konstitutionen innebära att mycket av makten flyttas från de folkvalda till domstolar och till militären. General Sonthi och männen kring honom är kanske inte fullt så ivriga att släppa ifrån sig makten som de velat ge sken av...

Konstitutionen väntas gå igenom, även om den på håll möter motstånd och får kritik. Kritik kommer främst från tidigare anhängare av Thaksin, akademiker och troende buddhister (framförallt från Sanghan, munkväsendet).

Mer om förslaget på nya konstitution finner du bland annat här och här. För kontinuerlig uppdatering, se The Nations hemsida, här.

För mig som Burmavän och med så mycket kontakt med den burmesiska arbetarrörelsen i Thailand känns det vidare tråkigt att till synes ingenting kommer att förbättras för de mellan 1 och 2 miljoner burmesiska migrantarbetare som lever i Thailand under hemska villkor. Mer information om situationen för de burmesiska arbetarna i Thailand finns bland annat på den fantastiska organisationen Yaung Chi Oo Worker Associations hemsida, här, och på Asian Labour Updates sida, här. Jag har, tillsammans med Carina Brandow och Niclas Evaldsson, skrivit om det här.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej vännen! Ja, jag hade verkligen tur i oturen. Inte så lätt att anpassa sig till livet i Sverige. Men du vet ju hur det är. Gillar din mycket aktuella och alltid uppdaterade blogg. Hör av dig om du ska till sthlm någonting i sommar. Kram Frida.

Catti Ullström sa...

Tack! Får se om det blir någon tur till storstaden... Kanske längre fram. Jag hör av mig!