fredag 3 augusti 2007

ASEAN ökar kraven på Burma

Tidigare i år, närmare bestämt i januari, skrev jag om årets ASEAN Summit som då precis varit. (se här) Jag skrev om deras nya charter och vilka tänkbara effekter det skulle kunna få för Burma (som är ett av ASEANs medlemsländer).

Kanske börjar redan nu effekterna av ett starkare ASEAN att märkas när nu ASEAN öppet börjar ställa krav på demokratiska reformer och Aung San Suu Kyis frihet. De kommer också att sätta upp en Human Rights Commission, vilket mött motstånd inte bara ifrån Burmas regering, utan även från Vietnams, Laos och Kambodjas regeringar. Företrädare för de tre sistnämnda länderna menar att deras länder inte är redo för en MR kommission, och de kan få möjlighet att gå med i kommissionen senare, enligt Herald Tribune.

Läs en artikel i Herald Tribune om saken, här.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Margaretha sa...

Det är intressant! Öppenhet mot omvärlden leder till ökat tryck för demokratiska reformer. Det bör också innebära att starka opinioner i omvärlden påverkar. Därför är din blogg ett viktigt inslag för att öka trycket, inte bara mot Burma, utan för att situationen i Burma ska bli en angelägenhet för många. Många bäckar små gör en stor, stor å...

Catti Ullström sa...

Oj oj oj. Men visst är det så. Tillsammans är vi starka :)

Letar resebloggar sa...

Hejsan! Jag lanserar Paregro.se inom en månad och undrar om du vill lägga in din reseblogg där (redan nu). // Johan

Catti Ullström sa...

Det här är ju iofs ingen reseblogg utan en politisk blogg, även om det ofta handlar om Burma...