måndag 3 september 2007

Nu testas den svenska Burmapolitiken

Jag har vid tidigare tillfällen skrivit om de två burmesiska konstitutionerna på väg (här, här, här och här). Nu verkar det som om militärjuntan kommer att bli klar med sin konstitution tidigare än väntat, enligt en av de etniska grupperna som ingått vapenvila men juntan kommer konstitutionen att bli klar redan denna vecka (läs mer om detta här). National League for Democracy, den enda lagliga oppositionsrörelsen i Burma och det parti som under ledaren Aung San Suu Kyi vann jordskredsseger i det demokratiska val som hölls i Burma 1990 (men vars resultat ignorerades), avfärdar dock den nya konstitutionen och hela den process där den tagita fram, the National Convention, som odemokratiska.

Vi är nu vid ett avgörande skede för Sveriges, Europas och övriga världens fortsatta Burmapolitik. Det är av yttersta vikt att våra svenska politiker avfärdar National Convention som den propagandateater det är och den nya konstitutionen som den garanti för fortsatt diktatur den är. Det är viktigt att Sverige gör ett ställningstagande, att EU gör det och att slutligen FN gör det. Det finns ett förslag på demokratisk konstitution som är skrivet av demokratiskt valda representanter, för ett demokratiskt federalt Burma. Det förslaget är skrivet av exilregeringen och dess samarbetspartner och den konstitutionen är givetvis den enda legitima konstitutionen.

Carl Bildt och vår regering fördömde i den burmeiska militärjuntan i samband med demonstrationerna i Burma för två veckor sedan. De uttalade sitt stöd för demokratirörelsen. När juntan nu släpper sin konstitution och hoppas att vinna internationellt stöd för den är det dags att den svenska regeringen visar att deras uttalanden var mer än bara handling; det är dags att de tydligt tar ställning för folkets konstitution, mot juntans konstitution!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Cattis. Jag pluggar till journalist och ska skriva om en väpnad konflikt i världen. Funderar på att skriva om Burma. Du verkar veta en hel del, har du lust att svara på några frågor? Maila mig gärna på lillan72@hotmail.com i så fall. Må gott
/Louise

Catti Ullström sa...

Självklart, det ska jag göra!