fredag 21 september 2007

Låt inte Burma fastna i byråkratin!

Min Ko Naign, den store studentledaren som spenderat över 16 år i burmesiska fängelsen, är svårt sjuk. Han är sedan augusti i år åter i det ökanda Insein Prison och uppges nu få läkarvård där. Men det är inte vilken läkarvård som helst, Burmas sjukvård är så dålig att generalerna, när de blir sjuka, helst åker utomlands. Sjukvården i fängelserna är ännu värre. Rena nålar och riktiga mediciner hör till ovanligheterna. Riktiga läkare finns där inga alls.

Förutom Min Ko Naign uppges också Ko Jimmy, som tidigare befarats död, vårdas av läkare i Insein. Även studentledarna Ko Mya Aye och Ko Marki sägs få läkarbehandling på samma fängelse. Många aktivister har dött i fängelserna i Burma, ofta anges olika sjukdomar ligga bakom det. I vissa fall är det nog sant, de som lever länge i de sanitära helveten Burmas fängelsen är blir rimligen väldigt sjuka av detta. Ofta är sjukdomsförklaringen dock en undanflyckt för att en fånge "förhörts" lite för mycket (torterats, alltså).

Gambari har bett FN att reagera. Nu är det dags för den svenska regeringen, och samtliga svenska politiker, att sätta ner foten i EU. Det är nu det händer, det är nu burmeserna måste känna vårt stöd. Låt inte Burma fastna i byråkratin!

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: