onsdag 19 september 2007

Munkarna i täten

Det börjar bli ett återkommande irriterande faktum, så fort det händer mycket inne i Burma kan jag utav en eller annan anledning inte uppdatera bloggen. Men nu verkar det ha ordnat sig

Munkväsendet i Burma, Sanhgan, har mycket hög status i samhället och har dessutom en lång historia av politiskt engagemang. Det sitter idag flera munkar i burmesiska fängelse, och många har dödats av juntan, till följd av deras kamp för demokrati. Religion och politik rimmar illa, det är jag den förste att erkänna, men Burma är för mig undantaget som bekräftar regeln.

Demonstrationerna och protesterna inne i Burma har nu pågått i mer än en månad, och under de senaste två veckorna har munkarna tagit allt fler initiativ. De har inte bara valt att gå med demokratirörelsen, de har valt att ställa sig i spetsen för den. Igår började de den bojkott av militären sedan några veckor tillbaka hotat med och under både gårdagen och dagen som gått har munkar runt om i landet (men framförallt i Sittwe) demonsterat. Hur många som deltagit i demonstrationerna är oklart, men det är så många att munkarna i Sittwe under fyra timmar ockuperade myndighetsbygnader i staden.

Bojkotten av militären går ut på något som i svenska ögon kan tyckas märkligt, munkarna vägrar ta emot allmosor från militären. Det är dock inte så märkligt som det verkar då det är en viktig tradition inom buddhismen, och således i det Burma som ibland kallats världens mest buddhistiska land. Bojkotten av militären är en tydlig, vass kränkning av den burmesiska militärjuntan.

Till följd av munkprotesterna har också flera munkar arresterats.

Mer information kring utvecklingen finns bland annat på Mizzimas hemsida (här). Mizzima trycks i Indien och de får därför snabbt information från närliggande Sittwe. Det finns även bra information på Burmanet (här).

Videoklipp från munkprotesterna hittar ni här, här, här, här eller här.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Fotavtryck i Asien sa...

Vad tror du att detta kan leda till i förlängningen? Är det en isolerad företeelse eller sätter det fart på en bredare folklig uppslutning!

Catti Ullström sa...

Ja, jag önskar jag kunde svara på det... Svårt att säga men visst kan det leda till det, och nu har protesterna hållt på konstant i en månad så det är klart att parallelerna till 87-88 är inte långt borta. Munkarna har ju ett enormt starkt inflytande i Burma... vad som händer nu beror nog till stor del på hur juntan hanterar det här och hur omvärlden reagerar. Det är bara att hoppas...