fredag 21 september 2007

Studentprotesterna i norra Burma sprider sig

För lite mer än en vecka sedan skrev jag om studenterna i Myitkyina, huvudstaten i norra Burmas Kachinstat, som spred flygblad där de agiterade mot regimen, för demokrati (det inlägget finns här). Nu har de här studentprotesterna spridit sig i Kachinstaten och nått Bhamo, där tidigare idag studenter affischerade gator och torg. Studenterna kräver en sänkning av bensinpriserna, släppandet av samtliga politiska fångar samt inledandet av en dialog mellan juntan, demokratirörelsen och en tredje part (exempelvis FN). Det här är den första studentprotesten i Bhamo sedan 1988...

Samtidigt som studenterna protesterar i Bhamo hålls de munkar som försökt delta i protesterna mot juntan i Myitkyina i husarrest. Buddhisterna är i minoritet i Myitkyina, men en relativt stor minoritet och munkarna hålls inlåsta i två kloster av major-general Ohn Myint.

3 kommentarer:

Anonym sa...

och nu får det uppmärksamhet. Kolla dagens DN finns två artiklar om burma.

bengt sa...

DN citerar Brittiska Independent som skriver att endast USA upprätthåller handelsbojkotten mot Burma medan andra länder gärna vill göra affärer.

Skulle vara intressant med kommentarer. USA har ju inte utmärkt sig när det gäller att välja rätt sida mot totalitära och grymma regimer.

Catti Ullström sa...

Bengt: Nej, det har du ganska rätt i och under den första halvan av Burmas tid som militärfiktatur hade Burma och USA rätt nära kontakter. Burma var strategiskt viktigt för USA under Kalla Kriget iom sin närhet till Kina och Indokina (och iom att de inte var kommunister). Men så kom 1988, sammanföll nästan med Himmelska Fridens Torg 89, och bildbevis på att regimen skjutit tusentals människor till döds. Strategiskt var Burma heller inte lika viktigt längre. Dessutom är Aung San Suu Kyi, som trädde fram på den politiska scenen 1988, ngt av den perfekta amerkanska hjältinnan, ut pr synpunkt. Hon är non-violence, högutbildad med rötter i både öst och väst, den politik hon står för är inte så superradikal osv. Hon passar väldigt bra in i bilden av en typisk hjältinna. Hela Burma-frågan används faktiskt emellanåt (i min mening) i pr-syfte av USA. Ett exempel är den resolution som USA och Storbrittanien lyfte i UNSC i januari i år. Formuleringarna i den var så skarpa att alla som vet ngt om Kinas relationer till Burma kunde räkna ut att Kina skulle lägga in sitt veto. Det kändes lite som en show-off för att visa vilka som är de goda o vilka som är de stygga... Ytterligare en anledning att USA stöder Burma så mycket ligger troligen i de rätt nära banden mellan vissa av de amerikanska frikyrkorna, framförallt baptisterna, och de församlingar, framförallt i Burmas gränsstater, som grundades av amerikanska missionärer. Många av de största oppositionsgrupperna utgöts av etniska grupper där de flesta är baptister. Det är de förklaringar jag kommer på så här på rak arm, men det finns troligen fler.

/Catti