tisdag 23 oktober 2007

Föränding i sikte?

Den burmesiska juntan börjar försöker nu förbättra sitt rykte igen. De har bjudit in FN:s Paulo Sergio Pinheiro (som sysslar med just Mänskliga Rättigheter) att besöka landet under de kommande veckorna. Om detta rapporterar Mizzima.


Juntan har också gått ut i sin statsägda press och kritiserat Daw Aung San Suu Kyi för att hon inte vill gå med på samtal med juntan. Daw Suu har vägrat samtal med juntan då juntan krävt att hon ska sluta kräva sanktioner för att ett möte ska äga rum. Läs mer här.

Vad innebär dessa förändringar? Är det i själva verket förändringar?

Jag har egentligen inte svaret på de frågorna, men instinktivt känns det som om juntan putsar ytan inför det stundande ASEAN-mötet och för att blidka det tryck som satts på deras bästa vänner, regeringarna i Indien och Kina. Utspelet om Daw Suu tycks också vara en direkt konsekvens av USA:s nya, ännu hårdare, sanktioner mot Burma.

Är det så som jag spekulerar i att det är, kan det vara en positiv eller en negativ förändring. Det beror på vad vi gör. Tolkar vi det rakt av som goda tercken och minskar trycket mot Burma och de länder som är landets största handelspartners, riskerar vi en återgång till den situation som tidigare varit i landet (som ibland klumpigt kallas den normala situationen). Ökar vi ytterligare trycket på Burma, Kina, Indien, Thailand, EU m.fl kan det kanske leda till något mer. Jag vet inte till vad och jag drar inte i några jätteväxlar, men det kanske kan leda till något mer.Inga kommentarer: