måndag 12 november 2007

Inför Slaget om Danmark...

Några kilometer från min lägenhet i Malmö gör sig danska folket redo för att gå till val. Imorgon är det dags. Det har inte skrivits eller talats särskilt mycket om det danska valet i Sverige men jag tar tillfället i akt att ge en inte särskilt insiktsfull kommentar...

Den danska politiken har på senare år kommit att präglats allt för mycket av främlingsfientliga Dansk Folkeparti, och i årets valrörelse har åter igen mycket handlat om invandrar- och flyktingfrågor. Många, inte minst företrädare för det danska näringslivet, är trötta på den främlingsfientliga politik vi alla kommit att associera med Danmark. Dansk Folkepartis ställning som maktfaktor hotas i valet, inte minst av det nya partiet Ny Alliance som tagit sig fram genom att driva framförallt två frågor: skattereform och humanare invandrar- och flyktingpolitik. Partiledaren Naser Khader har varit tydlig med att han ser det som sitt huvuduppdrag att stoppa Pia Kjaersgaard, ledaren för Dansk Folkeparti.

Det skulle förstås vara en positiv utveckling ifall Dansk Folkepartis makt minskade, men Ny Alliance är ett högerparti och jag hoppas förstås på Socialdemokraterna ska vinna valet. Det skulle ju rimligen också minska Dansk Folkepartis maktställning.

De senaste opinionsundersökningarna från grannlandet tyder på att nuvarande statminister Fogh från det tidigare liberala partiet Venstre skulle behöva stöd från både Dansk Folkeparti och Ny Alliance för att kunna bilda ny regering, men Ny Alliance har ju genom hela valrörelsen sagt att de kommer att vägra samarbeta med Dansk Folkeparti... Håller de fast vid det kan det komma att bli ganska intressant. Samarbete mellan Socialdemokraterna och Ny Alliance (och evetuellt Radikale Venstre, det parti Ny Alliance brutit sig ur) kan det heller inte bli frågan om då de skattereformer Ny Alliance förespråkar inte är förenliga med socialdemokratisk politik.

Nej, ska det bli en socialdemokratisk regering i Danmark blir det nog med stöd från vänster, inte minst då Socialdmokraterna ser ut att tappa väldigt många röster till vänsterpariet Socialistisk Folkeparti.

Finns det någon chans att det kan bli så? Jag är egentligen oroväckande insatt i politiken på andra sidan sundet, men vänsterblocket har onekligen gått framåt i valspurten. I senaste opinionsundersökningarna har de borgliga ett litet försprång, men opinionsundersökningar är opinionsundersökningar och val är val (!).

Och jag tycker det är dags för vänstervindar i Europa...

Läs mer här, här och här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: