onsdag 14 november 2007

Mitt i prick, SBK!

Pressmeddelande från Svenska Burmakommittén idag, mitt i prick:

14 november 2007

PRM: Burmesiska juntan lämnar Gambari tomhänt

I går lade FN:s speciella sändebud till Burma, Ibrahim Gambari, fram sin rapport till FN:s säkerhetsråd efter sitt andra besök i Burma. Tyvärr finns det ingenting som tyder på att några framsteg gjorts. Situationen är lika fruktansvärd som någonsin - människor som deltog i demonstrationerna arresteras dagligen och de politiska fångarna torteras.

– Regimen avvisar den demokratiska oppositionens utsträckta hand om att inleda en dialog. Antagligen försöker militären dra ut på situationen till dess att omvärldens ögon riktas från Burma till andra delar av världen, för att då kunna fortsätta förtrycket som om inget har hänt, säger Karin Strandås. - EU beslutade den 15 oktober att skärpa unionens sanktioner mot regimen om inga framsteg gjordes. Nu har en månad passerat utan att någonting hänt.

Därför måste ord omsättas till handling, och när EU:s ministrar träffas den 19:e november bör beslut fattas om att införa det utlovade investeringsförbudet, säger Karin Strandås. Ett antal faktorer är enligt den demokratiska oppositionen helt avgörande för att Gambari ska kunna få igång en demokratisk process.

En reell dialog mellan juntan, Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD, samt företrädare för de etniska minoriteterna måste inledas. Aung San Suu Kyi måste släppas ur husarresten och få tillåtelse att träffa sina partikollegor. Tydliga steg för en process måste definieras och tidsramar sättas. Vägrar regimen inleda dialog måste säkerhetsrådet reagera.

– Det är tydligt att militärregimen hyser ett förakt för FN och det internationella samfundets ansträngningar. Nu krävs en bindande resolution i FN:s säkerhetsråd. Omvärlden kan inte låta sig gäckas av dessa generaler. De har fått hållas alldeles för länge, säger Karin Strandås.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: