torsdag 15 november 2007

Mänskliga rättigheter och demokrati - för vissa alltså

Demokrati. Mänskliga rättigheter.

Vi skriver alla, eller nästan alla, under för demokrati och mänskliga rättigheter. Grundstenarna. Vi skriver under för fred och frihet. Det spelar ingen roll om vi heter George Bush eller Mona Sahlin, om vi är sossar eller säg... kristdemokrater. Demokrati och mänskliga rättigheter står vi alla för.

Så länge det inte innebär att vi måste förändra maktstrukturer som vi inte vill förändra skriver vi alla på för mänskliga rättigheter. Så länge det inte innebär att homosexuella ska få gifta sig är alla människor lika värda. Så länge folket inte röstar på Hamas repekterar vi allmänna val.

Vi tvekar inte att gå i krig och fängsla människor för att försvara vår demokrati och våra mänskliga rättigheter. Vi tvekar inte att inskränka yttrandefriheten för att hitta hot mot demokratin. Vi tvekar inte att bomba för fred och frihet.

Alla har rätt att gå i skola. Alla har rätt att organisera sig. Alla har rätt till de mänskliga rättigheterna. Så länge de har rätt papper. Så länge de har medborgarskap.

Visst skriver vi under för demokrati och mänskliga rättigheter. Men det kan ju inte gälla för alla, och inte överallt. Vi måste ju vara realistiska..?

Läs här och här för lite perspektiv och missa inte seminariet om burmesiska arbetares situation i Thailand under Socialistiskt Forum, ABF-huset i Stockholm 24:e oktober.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

linus sa...

Realist javisst ;P