torsdag 15 november 2007

Om det finns hjältar...

Det finns ganska många personer jag imponeras av. Sen finns det några få jag är så imponerad av att jag inte har ord för det. Burmesiske Moe Swe är en sådan person. Han är ledare för en burmesisk fackförening i Thailand, men eftersom burmeserna inte tillåts bilda fackföreningar i Thailand är det i lagens mening inget fack. Det är en förening. Yaung Chi Oo Workers Association.

Moe Swe och hans förening gömmer arbetare som hotats, våldtagits eller misshandlats, de försöker förhandla med fabriksägare och de drar arbetsgivare inför rätta. Hittills har de aldrig förlorat ett mål.

Men det är inte lätt. Att dra någon inför rätta kostar pengar, pengar fattiga arbetare i Thailand inte har särskilt mycket av. Dessutom motarbetas Yaung Chi Oo av thailändska arbetsgivare. Han har blivit överfallen på öppen gata i den lilla gränsstaden Mae Sot och han har allt jämt ett högt pris på sitt huvud. Ändå fortsättar han vara en nagel i ögat på alla som vill utnyttja slavarbete och/eller misshandla sina anställda.

Finns det hjältar är Moe Swe en av dem.

Nästa vecka kommer han till Sverige för att tala på Socialistiskt Forum i Stockholm. Information om det finns på Burmabloggen. Om ni ska besöka något seminarium under Socialistiskt Forum så är det här det seminariet. Rekommenderas varmt, varmt, varmt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Margaretha sa...

Bättre reklam för ett seminarium får man leta efter! Jag kommer!