onsdag 28 november 2007

Reepalu och Johansson svänger åt fel håll.

Den senaste veckans tystnad på bloggen har berott på att jag ansvarat för ett burmesiskt besök här i Sverige (tillsammans med, och med stöd och hjälp av, s-studenters fantastiska Burmautskott samt nuvarande och fd. fs-ledamöter; tack!!!). Den man som besökt oss heter Moe Swe och arbetar med att organisera en del av de nära två miljoner burmesiska flyktingar och arbetare som jobbar i Thailand mer eller mindre utan några rättigheter.

Precis innan Moe Swe åkte till sin familj, som lever i asyl i Norge, blossar så en ny flyktingdebatt upp i Sverige. En debatt som får en del varningsklockor att ringa. De två starke männen i Göteborg och Malmö, Johansson och Reepalu, går ut och kräver att insmugglade flyktingar ska kastas ut ur Sverige (se DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, GP och DN igen). De två förstår inte varför flyktingar inte kan gå den vanliga vägen genom EU:s enkla system. Enkla?

Är EU:s asylprocess verkligen enkel?

Är politiker, i det här fallet Reepalu och Johansson, verkligen så här avskärmade från verkligheten? Så långt från flyktingarnas verklighet?

Johanssons och Reepalus utspel om flyktingpolitiken, Nyamko Sabunis senaste uttalanden, erfarenheterna från Norge och Danmark... börjar vi inte svänga in på en ganska otäck väg?

Det finns andra som skrivit så bra om det här att jag helt enkelt bara länkar vidare till Adrian Kaba (som också skrivit bra om flyktingdebatten här) och till Dagens Arena.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 kommentarer:

Rolftaxi sa...

Tack för din blogg!
Men när du pratar om vad Göran och Reepala står för så måste du väl inse att dom har förstått att om man inte tar ett drastigt beslut så kommer bl.a 20 tusen Irakier att vilja bosätta sig i sverige.För det första har vi råd?
och kan vi ge dom arbete och drägliga bostäder och utöver dessa så kommer alla "smugglade" irakier till oss.
Eller som migrationsministern utade sig att samtliga som kommer till sverige är in - smugglade . Tycker du att detta är en bra lösning på problemet att inte göra något alls.
MVH.
Rolftaxi

Adrian Kaba sa...

Hej Catti och tack för ett bra inlägg. S-studenterna hade i sin senaste internationella kampanj uppmärksammat EU:s flyktingmur i en broschyr. Något vi kanske ska skicka vidare till Reepalu och Johansson?

Catti Ullström sa...

Rolftaxi: Jag pratar inte om att inte göra något alls. Jag pratar snarare om att se över EU:s asylprocess. Flyktingmuren. Däri tror jag en stor del av problemet ligger.

Adrian: Tycker jag helt klart vi ska göra!

Anonym sa...

Bra rutet Catti.//ER

Catti Ullström sa...

ER: Tack (och detsamma)!

Anonym sa...

Hejsvejs!

Kan man fråga sig om ni också hjälper Sverige och de svenskar som bor här, eller är ni bara ute och fiskar efter fria resor i stora världen.

Catti Ullström sa...

Ola:

Ganska svår fråga att svara på, jag är en person, så vilka syftar du på när du säger ni?