fredag 9 november 2007

vänner, våldtäkt och våldtäktsmän

De senaste månadernas intensiva "burmande" har gjort att en del vänner, eller alla vänner som inte är engagerade i Burmafrågan, försummats en del. Att jag dessutom varit borta från Malmö i ett år innan detta gör att Malmövännerna och jag inte setts mycket alls och missat stora delar av varandras liv. Jag har missat mycket.

Jag har missat att folk har flyttat ihop, att folk träffat den ena och den andra och gjort si och så. Jag har missat att folk har blivit våldtagna. Jag har missat att det anmäldes, att det gick till rättegång och att killen dömdes. 3 år och utvisning.

Hon hade tur. Hon hade tur för att hennes vänner ringde polisen. Hon hade tur för att det fanns vittnen. Hon hade tur för att det fanns folk i närheten som hörde henne innan han gjort allt han kanske tänkt göra. Hon hade tur för att han överfallit 8 andra kvinnor på ungefär samma sätt. Hon hade tur för att de 8 kvinnorna också gick till polisen. Hon hade tur för att rättegången fungerade utan kränkningar och annat. Hon hade tur för att de trodde på henne. Han dömdes. Hon hade tur för att han kom från ett annat land och ännu inte var svensk medborgare?

Vi pratade om det när vi nu äntligen sågs igår. Om vilken tur hon hade. Det känns absurt att tala om tur när någon blivit våldtagen, men hon hade tur. De flesta som blir våldtagna får inte se killen dömd. Många upplever att de blir kränkta under själva rättsprocessen. Hon fick inte en fråga om hur hon varit klädd eller hur många hon haft sex med tidigare. Till och med killen i frågas advokat behandlade tjejerna på ett bra sätt och deras målsägarbiträde var en klippa. Hon hade tur.

Över några öl satt vi och prisade Helsingborgs Tingsrätt. Det är skönt när det fungerar som det ska. Vi pratade om oron hon kännt innan rättegången. Om skulden. Vi pratade om den lättnad hon kände när hon fick hem beskedet om domen. Inte främst för att han skulle hamna i fängelse och sedan utvisas (även om det såklart också var en lättnad) utan för att de trodde på henne. Hon berättade och de trodde henne. Helt plötsligt blev det så mycket lättare att gå vidare.

Och visst är det skönt när det fungerar. Frågan som hänger kvar i luften är förstås huruvida det fungerat lika bra om killen varit svensk medborgare, född i Sverige och med ett "respektabelt" förflutet. Vi får hoppas.

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Humlan sa...

Det är skrämmande hur många kvinnor (och män för den delen) som drabbas av sexuella kränkningar och våldtäkter varje vecka. Jag håller med dig om att din vän haft tur, hur sjukt det än låter att sätta samman ordet "tur" i samma mening som ordet "våldtäkt".

Anonym sa...

Hon hade tur att han inte var svensk medborgare??
Om du med det menar att det är bra att han blev lättare fälld p.g.a han är utlänning så är alla vi som lyder under svenskt rättsväsende enorma förlorare.
Ett fungerande och tryggt rättssamhälle borde vara viktigare än att man måste lita till turen för att få upprättelse!
Några länkar på andra som inte hade lika tur följer här.
Minst lika viktigt i en seriös debatt! Mvh

http://www.omoa.se/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=45&Itemid=73

http://www.genusvetenskap.se/?cat=10

http://www.genusperspektiv.se/?cat=42