måndag 17 december 2007

Ett rätt, Carlsson och Bildt!

Gunilla Carlsson och Carl Bildt är inte direkt favoriter hemma hos mig. De är moderater och står rimligen för en politik som jag inte gillar. Det är lätt att finna exempel på dåliga beslut som de två har fattat. Bildt är emot reella sanktioner mot Burma (dvs sanktioner mot energisektorn) och Gunilla Carlsson skär och skär i det humanitära biståndet. Men även en klocka som står still visar rätt tid två gånger om dygnet och jag tycker det är helt rätt att Sverige ska öka biståndet till Palestina.

Från den högra sidan höjs röster om att stöd till Palestinas folk skulle vara stöd till terrorismen, men det är givetvis tvärtom. Isolering av Palestina är ett stöd till "terrorismen" (jag tycker egentligen inte om att använda begreppet terrorism, det känns alltför godtyckligt, populistiskt och sönderbrukat).

Isolering ger ökad fattigdom. Fattigdom ger desperation. Desperation gör att människor ser extrema åtgärder. Fanatism och you name it. Ökat bistånd till Palestina är ett tusen gånger bättre sätt att bekämpa terrorism och våld i området än vilka vapen som helst.

Grattis Carlsson och Bildt; ett rätt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Isoleringen som vi i dag ser i Gaza paminner om isoleringen av Burma o Nordkorea. Du kan skicka sa mycke pengar du vill till dom 3 ovannamnda isolerade regimerna men det kommer inte folket till nytta utan det kommer bara att bli varre mycke varre.

Catti Ullström sa...

Ärligt, skriv under med namn!! Dessutom har du fel i samtliga ovan nämnda exempel (vi har ju faktiskt humanitärt bistånd i både nordkorea och burma). UN World Food Program gör ett fantastiskt arbete i Nordkorea och lyckas komma in i delar av landet dit ingen annan når, i Burma lyckas UNDP göra en del bra och även UNAids kommer in i vissa delar av landet (även om långt ifrån alla pengar som pumpas in som humanitärt bistånd går till folket). Finns också sätt att komma in med pengar utan att de kontrolleras av staten, där gör både svenska diakonia och svenska palmecentret ett superarbete. Palestina är det område utav de tre ovan nämnda där det är lättast för biståndsorganisationer att arbeta. Palestina är inte en totalitär diktatur (ledarna är demokratiskt valda, oavsett vad vi tycker om dem) och det är dessutom ockuperad mark vilket gör att de palestinska ledarnas förhållande till omvärlden och deras beroende av bistånd ser annorlunda ut än Kims eller Than Shwe. Sist men inte minst är det bara korkat att tro att biståndet inte är resultatinriktat, dvs man avkräver resultat för pengarna som skickas in. Det där med att bara ge och ge var det rätt länge sedan SIDA m.fl sysslade med.

Kolla fakta och skriv under med namn.

linus sa...

Du har helt rätt, även om det hela känns lite som att Carlsson o Bildt vill vinna lite röster. Inte så konstigt med tanke på att det går så dåligt för regeringen så de vill väll kanske flytta fokus och visa att de kan vara snälla de med, ibland. Men det är ändå en positivt besked.

Anna U sa...

Visst är det rätt. Palestinierna behöver allt stöd de kan få, de har en ganska hopplös situation. 90 miljoner är nog en droppe i havet i det här sammanhanget, men det är ändå mycket pengar & en tydlig signal. Och så är det väl så att många droppar små blir en stor stor å. Och då kan jag bortse från eventuella populistiska inslag på hemmaplan från Bildt & Carlssons sida.

Fotavtryck i Asien sa...

Ville bara passa på att önska en God Jul och ett Gott Nytt År.

Kommer fortsätta läsa med stort intresse..

Magnus Andersson sa...

den här videon ser vi hur palestinier sliter sönder en israels kropp bokstavligen sliter hjärtat ur kroppen och triumfatoriskt låter visa upp det som en trofé.

I denna video ser vi hur man cirka 5 år senare låter barnen hylla den våldshandlingen -- med blodet, vapnen och bomber runt kroppen.

Och Hamas -- vars ledare hela tiden talar om att varje jude måste dödas -- ska vi inte kalla terrorister?!?

Om några decennier kan det vara otrogna infidels som ska dödas i enklaven Malmö. För några veckor sedan gjordes heil Hitler-hälsningar av en mängd unga araber på en av Malmös skolgårdar. Den dagen lär även Catharina Ullström få springa.

Den nu bloggande invandrade svenska muslimske författarinnan Rawia Morras sa på Uppdrag Granskning att NA:s chefredaktör är precis lika extrem som Usama bin Laden. Man kan ju undra vem hon stöder mest om hon tvingas välja någon.

Catti Ullström sa...

Linus och anna u: Precis som anna säger tycker jag att ev populism spelar mindre roll i sammanhanget. Pengar är pengar, och dessutom sänder det tydliga signaler.

Per: Tack detsamma!

Magnus: I krig och fattigdom gör människor hemska saker. No doubt. Att Hamas står för saker jag aldrig kan stå för är självklart. Att palestinier och israeler tar sig för grymheter vi i skyddade sverige aldrig kan förstå är lika självklart. Men det är palestinierna som är de mest utsatta, inte israelerna. Det är slangbellor mot gevär och alla schabloner du vill. Jag undrar hur vi själva skulle reagera om vi tvingades leva som palestinierna i Gaza, vilka extrema åtgärder vi skulle ta till? Säkert sådana som känns rätt främmande.

Att jag tycker terrorister är ett dåligt begrepp beror på att det är väldigt godtyckligt vem som är eller inte är terrorist. Det är för mycket good guys bad guys över det hela. Ska man prata terrorism undrar jag vilken stat som inte är en terroriststat? Israel? Knappast.