fredag 7 december 2007

Mäktig Monark

För ett år sedan bodde jag fortfarande i Thailand och upplevde 10 mycket märkliga dagar. Den thailändska monarkens födelsedag firas varje år med pompa och ståt, i 10 dagar mellan 1 och 10 december. Det spelar ingen roll om han fyller 79 eller 80, det firas som om han fyllde 100 år, varje år. I år fyller han dessutom 80, så jag tänker mig att firandet måste vara ännu värre än förra året... och då är det illa.

Stora, och nu menar jag alltså riktigt stora, stora som husväggar, bilder av kung Bhumibol sätts upp överallt i städerna. På själva födelsedagen, den 5 december, åker han omkring i en liten golfbil (eller i varje fall ett fordon som ser ut som en liten golfbil) och vinkar till folket på ett sätt som får drottning Silvias vinkningar att verka överdrivet häftiga. Ler, gör han aldrig. Egentligen skulle han kunna strunta i att vinka, han skulle kunna göra vilka grimarser som helst, eftersom ingen av de thailändare han vinkar åt tittar på honom. De ligger på knä med huvudet mot marken, händerna framför kroppen, medan kungen passerar. Otäckt, är ordet.Jag möter ofta svenskar som fascineras av hur mycket thailändare älskar sin kung. Inte så konstigt, då det är olagligt att inte göra det. Det ska i och för sig tilläggas att kungen idkar mycket välgörenhet, och har ett fantastiskt propagandateam kring sig som lyckats skapa en bild av "den gode monarken", men det vi måste också minnas att kritik av kung Bhumibol inte får förekomma. Förekommer den, försvinner den. Det är inte för inte som den kritiska biografin om kungen, "The king never smiles", är förbjuden i Thailand...

I samband med Republikens Dag i år skrev jag en artikel om den thailändske "upplyste" monarken, den hittar ni här.

Mer (okritiskt) om kungens födelsedag finns hos både DN och Sydsvenskan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Anna sa...

"Åker han omkring i en liten golfbil (eller i varje fall ett fordon som ser ut som en liten golfbil) och vinkar till folket"... det låter ju som "ett ovanligt öppet land" för att citera en annan känd monark.

Catti Ullström sa...

Ja visst. Galet öppet. De har fantastiskt god relation till varandra, kungen och folket. Det är så öppet att medborgarna varje kväll kan följa kungen en timme eller två på tv och se vad han gör om dagarna. Det kallar jag öppenhet. ;P

Anonym sa...

Att kungen i Thailand är populär har sin förklaring. Han har genom åren arbetat för sitt folk på ett sätt som skulle få europeiska kungar att framstå som lata.
Han har genomfört ett stort antal reformer främst inom jordbruk, bevattning o.s.v.
Din framställning av thailändska kungafamiljen ska ses med bakgrund av en västeuropé. Kungens popularitet är genuin, något som vi västerlänningar har svårt att förstå. Glöm inte att kungafamiljen avskaffade slaveriet bl.a.
Men vi kommer att få se vad han betyder när han går bort. För då blir det fullt krig inom kungafamiljen vem som ska ta över.
Prinsessan som har folkets stöd, eller prinsen som har militärens och industrins stöd? Thailändarna är glada i sin kungafamilj, och jag tycker att vi västerlänningar kan sluta med att tro att allting är så perfekt här hos oss.

Catti Ullström sa...

Skriv under med namn!! Skulle gärna svara, men det är en principsak.