onsdag 30 januari 2008

Sexualitet, moralism, män och kvinnor.

A history of sex heter utställningen som skapat rubriker. Kd vill inte att det ska visas "porr" på museum. Och all sex eller sexualitet eller nakenhet som finns eller antyds på bild är då tydligen porr. Gäller det här all konst eller är det bara fotokonst?

Den här typen av moralistiska flippanden gör mig trött. Vi behöver ju diskutera sexualitet mer. Vara öppnare. Och det är väl alldeles utmärkt att det inte bara är Slitz och porr som är nakenutbudet i Sverige. Synen riskerar ju bli förvrängd då... kanske ni märkt.

När jag ser bilderna från utställningen inser jag vad som är så provocerande med konsten. Det är nakenkonst som svänger på vår könsstereotypa bild av sexualitet. Det klarar inte de moralkonservativa i Kd. Kvinnorna måste ju veta sin plats. Och männen sin. Och att börja rota i det där kan ju skapa moraliskt förfall?

Det stora problemet med kritiken mot utställningen är kanske att politiker ska hålla sig borta från att försöka bestämma vilken konst som är eller inte är god. Så långt det bara går. Det är helt enkelt inte politikernas sak.

Förutom Kd har tidigare också nynazister klagat på utställningen (läs vandaliserat utställningen). Alliansfritt Sverige, Krassman och Projo har skrivit mer om allt det här. Jag avslutar med ett citat från Fp:s Lars Lundgren, som försvarar utställningen klokt i SvD:

"Politiker ska inte lägga sig i konstnärlig verksamhet. Vår uppgift är att agera väktare för ett öppet och demokratiskt samhälle, inte begränsa yttrandefriheten på det här sättet. Det är oroväckande."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,