onsdag 9 januari 2008

Slopa överklassbidragen - Rädda Apoteket!

Jag slog soffkuddarna hårt igår. Igen. Inte för att det var oväntat. Det var det ju verkligen inte. Utan för att det är så fel, så dumt och det gör mig både arg och modfälld.

Så nu ska delar av Apotekets verksamhet säljas ut. Men inte allt, staten ska garantera att det finns Apotek på småorter och så vidare. De privata apoteken kommer att kunna garantera all receptbelagd medicin, men inte all receptfri. Högkostnadsskyddet ska finnas kvar.

Så vad jag ser framför mig är priser som går i taket. Jag är uppväxt tillräckligt nära Norge (och har dessutom halva familjen där) för att ha upplevt utvecklingen där. Jag antar att det här kommer innebära att det blir allt fler som når "höga kostnader", och således för subventionerade mediciner. Statens bidrag till Apoteken kommer alltså att öka. Och medicinen kommer att kosta mer. Så vilken är då nyttan för oss medborgare?

Enligt Hägglund är det ökad tillgänglighet som är den stora vinsten för oss alla. Det kommer att finnas fler apotek med längre öppettider (i alla fall i Stockholm, Göteborg och Malmö).

Men Göran Hägglund, tillgänglighet är inte synonymt med kvantitet. Tillgänglighet handlar också om att kunna köpa sina mediciner, värktabletter m.m till skäliga priser. Det handlar om att alla ska ha råd. Inte om att det ska ligga fem apotek på samma gata.

Jag förstår problemet med Apotekets öppettider och jag skulle inte ha något emot att det blev tillåtet att sälja några av de vanligaste receptfria läkemedlen mot till exempel värk och feber på vanliga affärer. Men ingen utförsäljning, tack!

Vad kommer i längden att bli konsekvenserna av högre priser på Apoteket? Ja, förutom att det kommer att bli dyrare för oss som konsumenter kommer det också att kosta mer för oss som skattebetalare. Högre priser gör att fler når högkostnadsskyddet och därmed får köpa medicinen billigare. Jag antar att det är staten, inte ägaren av apoteket i fråga, som kommer att få stå för mellanskillnaden. Vi skattebetalare kommer alltså att ge pengar till företagen för att de tar mer betalt... snacka om omvänt bidragssystem.

I nästa steg kommer de kanske vilja ta bort högkostnadsskyddet, eller höja taket, eftersom det kostar staten så mycket pengar. Och bit för bit monteras hela välfärdssystemet ner.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

16 kommentarer:

linus sa...

Ja, vad kan man säga om detta. Jag blir också sur och modfälld. Ska de lyckas förstöra allt till 2010?

Anna sa...

Du har helt rätt tillgänglighet är inte lika med kvantitet!

Det finns dessutom, tycker jag, ytterligare ett skäl till att det kommer att bli dyrt för staten (läs medborgarna)- nämligen att de nya företagen som Hägglund vill ska etablera sig på apoteksmarknaden kommer naturligtvis att vilja ha godbitarna - d.v.s ha apotek i de större städerna där du har ett större befolkningsunderlag och säljer mer - men har lägre kostnader för exempelvis transporter. Så nya apotek konkurrerar ut apoteket i storstäderna och Apoteket AB får ta hand om distributionen till de platser där det kostar mest - glesbygden. Resultatet? Ja, det blir förlust, en förlust som staten får täcka. Det kan också - trots Hägglunds vurmande för tillgängligheten (alltså antal apotek) bli färre apotek där det kostar mer att ha dem - alltså minskad tillgänglighet för dig som inte bor innanför tullarna i Stockholm. Och vad vinner vi då? Ingenting!!!

Så staten får ta kostnaden för att ha apotek i glesbygd och får ökade kostnader för högkostnadsskyddet, medan de nya småföretagarna (läs stora bolagen som kommer köpa) kommer att kunna stoppa skattepengar rakt ner i vinstfickan. Det är överklassbidrag!

RMgX sa...

Allt är ju svindyrt i Norge, de flesta västländer saknar apoteksmonopol ( Sverige är väl det enda land i Europa som har det ) och det är inte svindyra läkemedel där mer än det är här.
Hur billigt är apoteket egentligen, det är inte särskilt låga priser om du jämför varor som tandkräm m.m. som även säljs i vanliga handeln.
Slopandet av apoteksmonopolet är utmärkt. Ser heller ingen anledning till att vi inte borde sälja ut apoteken eller låta nuvarande personal ta över driften, desto fler aktörer desto bättre, så länge de drivs av kompetenta farmacepter.

Hans B sa...

rmgx eller vad du nu kallar dig. Jag var själv boende i Oslo när privatiseringen där skedde. Prisökningen var enorm, inte i svenska mått mätt utan i norska mått mätt. Idag misstänks dessutom STORFÖRETAGEN på den norska apoteksmarknaden för kartellverksamhet. De driver slltså upp priserna.

Marknaden reglerar inte sig själv. Vi konsumenter har inte makten. Vi kan därför inte äventyra allas rätt till bra skola, sjukvård och mediciner. Det är inte rimligt.

Dessutom, vilket Catti tar upp i artikeln och vilket även signaturen Anna tar upp, kan det här bli mycket kostsamt för svenska medborgare.

/Hans

Adrian Kaba sa...

Hur ska apoteket lyckas erbjuda sina tjänster i glesbygden när man slår undan bena för apotekets ekonomiska bärkraft, genom att konkurrensutsätta den? Samtidigt som apoteket och de privata aktörerna ska konkurrera med varandra ska privat aktörer inte behöva tar ansvar för tillgängligheten i hela landet, medan apoteket förväntas göra det.

Det kommer att sluta i ett helt avskaffande av apoteket och en fri marknadsanpassning av läkemedelförsäljningen. Alltså ännu en avreglering med negativa följder.

Catti Ullström sa...

Linus, Anna, Hans och Adrian: Jag är helt med er. Jag tror dessutom att vi, ifall hela apoteket säljs ut (jag tror precis som adrian att det finns en stor risk för detta) försvinner också högkostnadsskyddet och bra mediciner blir helt och hållet en klassfråga. Anna har förstås helt rätt i sitt resonemang. Och överklassbidrag är precis vad den borlgliga regeringens politik allt oftare resulterar i.

rmgx: Hans har redan förklarat varför du har fel, så jag låter saken bero. Jag jämförde alltså norska priser med norskt prisindex, inte med svenskt.

Anonym sa...

Inte helt oväntat håller jag med dig... Jag blir också extremt upprörd när jag läser dessa nyheter (och ännu mer upprörd när DN:s ledare tycker att regeringen inte privatiserar tillräckligt mycket). Vi måste dock sluta sörja och börja tänka på hur vi vill ha det efter 2010. Har du några idéer för hur Apoteket (och andra viktiga numera eller snart avreglerade verksamheter) ska kunna återförstatligas?

kamratligen,
Alex

Catti Ullström sa...

Alex, det där med återförstatligande är ju klurigt och rätt svårt. Jag har inget färdigt recept men sådhär tänker jag om just apoteket:

Jag hoppas ju förstås att de ska bli stoppade innan de säljer. Men inser att det kan hända att det inte blir så...

Ifall de nu säljer ut apoteket på det sätt som nu föreslagits så innebär det ju, som jag nämnt, att högkostnadsskyddet blir kvar. Staten ska alltså ge bidrag till företagen för att gynna konsumenterna... (!?) Jag har redan påpekat att det blir en dyr affär för oss skattebetalare. Därför föreslår jag att man ifall apoteket är sålt och högkostnadsskyddet gäller tar bort det för de privata apoteken.

Jag vill alltså ha kvar det statligt subventionerade högkostnadsskyddet, men bara på de statligt ägda apoteken. Jag kan inte förstå varför vi skattebetalare ska sponsra företagsvinst med våra skattepengar.Det här tror jag skulle gen tre saker. Dels blir det inte en lika dyr affär för oss skattebetalare. Dels skulle det bli svårare med priskarteller av modell-Norge. Dels skulle de statligt ägda apoteken troligen konkurrera ut de privatägda (om nu inte de inför ett eget högkostnadsskydd, vilket iofs skulle vara möjligt). Sen så...

RMgX sa...

Men visst plockar man inte bort högkostnadsskyddet så kan ju konsumenten lika gärna gå till den som säljer till högst pris som till den som säljer till lägst pris. Lämpligen plockas högkostnadskyddet bort och ersäts av någon form av lån på sin höjd.

En mer socialistisk form vore att högkostnadsskyddet endast gäller hos den försäljare som har lägst pris ( + en viss marginal så det inte blir dyr extraadministration kring kronor och ören ), inte att den endast gäller hos statliga återförsäljare. Ett sådant förslag skulle innebära en enorm försäljningsförlust för alla som höjde priserna jämfört med konkurrenterna eftersom köparen själv skulle betala för medecinen istället för någon annan.

Catti Ullström sa...

Precis min poäng ju. Jag vill ju inte ha en massa privata apotek.

Anonym sa...

Intressant idé att endast subventionera den med lägst pris. Vore kul att se hur det skulle gå om man applicerade det på andra områden som idag är privata...

...men i grunden håller jag med Catti om att "entreprenörer" inte ska kunna berika sig med skattepengar. Därför förefaller det mer rimligt att endast subventionera de statliga apoteken tills de privata tvingas lägga ner. Jag anser därutöver att samma princip borde gälla även inom "skolbranschen" och "sjukvårdsbranschen". Tack för tipset, Catti!

//Alex

nicklas eriksson sa...

Catti, sossarna kommer inte att vara ett dugg annorlunda de när de kommer tillbaka i maktställning utan fortsätta sälja ut, men i långsammare takt. Tyvärr har sossarna blivit the party formerly known as vänster och jollrar nu bra med i högerns dumma fria marknadsmantra.

För många civilingenjörs- och nationalekonomsexmina i arbetarpartiet.

Catti Ullström sa...

lustigt nicklas, pesonligen tycker jag det är för få naturvetare och tekniker.

och jag tror inte att s kommer fortsätta sälja ut, men precis som alex påpekat kommer man att stå för en knepig verklighet med så mycket redan utsålt. hur hanterar vi ett på sätt o vis nytt sverige? sälja ut är lätt, men för oss att plocka upp bitarna och skapa nytt blir svårare.

nicklas eriksson sa...

Jodå, (s) kommer att fortsätta, de inledde ju så det är inget annat att vänta, inte med den högerledningen som sitter nu. Man är så insyltade i liberala idéer och tänk om frihandel och "öppen marknad" att det inom tio år kommer att gå ut en rekomendation om att inte använda röda fanor, om ytterligare tio om att sluta fira första Maj.

För få? Jaha du. Inte nöjd med att högskolefolket styr redan som vi har det nu eller?

Jag känner inte igen mitt gamla parti mer. Att välja Mona Sahlin kommer att visa sig vara en katastrof när hon börjar prata.

Catti Ullström sa...

Jojo, du får ju såklart tro precis vad du vill förstås men jag tror och hoppas du har fel.

vad gäller det där med akademiker inom s tycker jag att det är bra att det finns arbetare, akademiker med flera. jag tycker det är tröttsamt när det hävdas att vi inte kan vara sossar lika mkt som vem som helst.

och när jag skriver att jag gärna ser fler naturvetare och tekniker handlar det att jag ibland tycker det känns som om statsvetare,sociologer och nationalekonomer är lite överrepresenterade bland akademikerna och inte om att jag generellt vill ha in fler akademiker i partiet.

men egentligen vill jag ha in fler människor i partiet (och egentligen i politiken rent generellt). akademiker, arbetare och andra. jag tycker att det är ett demokratiskt problem i Sverige att det är så få som är politiskt aktiva i sverige.

Hugo sa...

Varför är ni vänsternissar så förtvivlat enfaldiga när det gäller konkurrens och företagande. Allt staten tar i blir ju till skit.
Det sitter en svensk snubbe i Estland tror jag (är inte säker) och säljer sjukvårdsutrustning, medel m m till våra landsting billigare än vad monopolet kan. Enligt EG-fördraget är de tvingade att ta det lägsta anbudet i sina offentliga upphandlingar.

Vad ger ni mig för den? Skall vi handla svenskt i monopolet, eller är ni omvända rasister?