söndag 10 februari 2008

Disciplinär demokrati - eller spel för gallerierna?

Jag lagade middag med min syster när telefonen ringde igår. De utlyser val i Burma. Den första reaktionen var ett stort va. Val. Nu? Det kommer ju vara en fars, förstås. Och helt plötsligt blev den senaste tidens arresteringar av bloggare och journalister sin förklaring.

Varför kommer det just nu? Påtryckningar från Kina? Hur kommer det gå till?

Idén är att de först ska rösta om konstitutionen som juntan kokat ihop. Sedan multipartival. Sist de gjorde just det arresterade juntan i efterhand de flesta av de som deltagit i valrörelsen. Det skulle kunna bli samma sak nu, men det är troligare att de den här gången satsar på att utesluta oppositionen redan innan själva valet. Juntan har ju lärt sig av sina misstag.

Det finns mycket att säga om det som sker, och Raúl ger en bra analys av det som sker på Burmabloggen. Han ger dessutom konkreta tips till herr Bildt om hur han bör hantera det hela. Jag hoppas Bildt tar det till sig, men tillåt mig tvivla. Aftonbladet, DN, SR och Mizzima rapporterar om juntans nya utspel, medan Irrawaddy håller stenhårt på sin rätt till helgledighet (!).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: