söndag 10 februari 2008

Extrem individualism i skolpolitiken

Jan Björklund har kommit med ytterligare ett lysande förslag. Skolkare ska hämtas av polisen. Den obligatoriska skolan är ju trots allt obligatorisk. Därför ska vi nu med kontroll och tvång se till att eleverna stannar i skolan.

Problemet som ska stävjas är de alltså notoriska skolkarna. Unga tjejer och killar som mår dåligt. Riktigt dåligt.

Istället för att satsa pengar på förebyggande verksamhet i skolorna ska således polisen jaga tonåringar. Istället för att tro att skolan kan vara en plats där eleverna kan ha det rätt bra (och försöka skapa en sådan skola) ska vi ta för givet att det behövs beväpnade vakter för att hålla eleverna på plats.

Istället för att se att det är ett problem att skolan är en plats där eleverna mår dåligt och som eleverna flyr ifrån ska vi se eleverna, individerna, som problem. Det är han och hon. Det är individerna. Det är ingenting fel på systemet. Ingenting fel på samhället.

Det finns större problem med den svenska skolan än skolkande ungdomar. Ett av de problemen är den extrema individualismen.

Det är inte bara på min politiska kant som bloggare skakar på huvudet åt denna märkliga politik, Björklund får också kritik från högerkanten. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

linus sa...

som ofta i skolfrågor en klockren analys från dig. man vet inte vad man ska tro. men det är inte bara i skolan utan även i hela samhället som dom problem du skriver om finns.

Mary sa...

individualism behöver inte vara ett negativt begrepp. det är synd att det så ofta används som skällsord.

individualism kan också vara att man verkligen satsar på sin egen förmåga och får möjlighet till det. exempelvis i skolan.

Catti Ullström sa...

Ja, det kan det vara. Det tycker jag också. Och individualism är viktig, men det finns också en gräns för hur mycket individualism som faktiskt är bra.

För i övrigt tycker jag nästan tvärtom. Jag tycker ordet individualism används i positiv mening i de allra flesta fall, och att individualismen (och dess konsekvenser) inte problematiseras tillräckligt.

Anna sa...

Det är ju toppen att de ska hämtas. Kanske kan vi också montera upp kameror i alla människors hem - eller utanför dörren i a f, så kan polisen se vilka barn som gått till skolan och vilka som inte lämnat hemmet - och åka och hämta dem. Så slipper de administrationen och mellanledet med lärarna. Bra idé va?

Undrar var det björlundska samhället ska ta vägen. Suck.

Catti Ullström sa...

Kanske skulle också kameror inne i husen vara idé. Så att vi kan ha koll på vilka av dessa ungdomar som eventuellt ligger i riskzonen för att bli kriminella..?

G sa...

Ska vi helt slopa skolplikten kanske?

Catti Ullström sa...

Eller så lägger vi pengar på att åtgärda orsakerna, inte bara på att åtgärda konsekvenserna.

Det finns ju dessutom ngt rätt absurt i att polisen ska jaga skolkare. Ngn måtta får det vara.