torsdag 14 februari 2008

Heja Olle Thorell!

Under demonstrationerna i Burma i september förra året gick politiker från samtliga politiska partier ut och lovade sitt stöd till det burmesiska folket. Det var bra. När jag fick chansen att hålla tal inför alla de där politikerna och människorna på Medborgarplatsen den 28 september minns jag att jag sa att krisen i Burma inte skulle vara över på några veckor, och att jag hoppades att dessa politiker skulle stödja Burma även när media slutat följa utvecklingen i landet. Det är så skönt när en del av dem faktiskt gör det. Så här sa socialdemokraten Olle Thorell under utrikedebatten i Riksdagen igår:

"Våldet och konflikterna i Asien är inte bara ett hot mot invånarna där utan mot hela den globala säkerheten. Sverige måste vara drivande och aktivt på alla arenor för att bidra till att lösa de här konflikterna. Vi måste samtidigt visa på sambandet mellan å ena sidan fattigdomsbekämpning och en rättvis fördelning och å andra sidan fred och stabilitet.

Ett av många exempel är Burma, som inte har nämnts mycket i debatten i dag, men jag tänker göra det. Det är ett av världens fattigaste länder med en av Asiens största arméer. Efter att protesterna i september brutalt slogs ned har strålkastarskenet slocknat. Det internationella samfundet har protesterat, vissa sanktioner har stärkts, men juntan sitter kvar i orubbat bo.

Det senaste utspelet från juntan är att man utlovar en folkomröstning om den nya författningen, en författning som ingen ännu har sett, och senare val till ett nytt civilt styre. Det här låter ju lovande men är nog bara ytterligare en skenmanöver för att klamra sig fast vid makten.

Författningen som tog 14 år att ta fram är i själva verket en garanti för att militären ska behålla makten. Man ska komma ihåg att den gör det omöjligt för Aung San Suu Kyi att bli regeringschef. Militären kommer att utse en fjärdedel av parlamentet. Sex ministerposter är reserverade för militären, och den som ska bli premiärminister måste ha varit general i minst tio år.

Sverige måste delta i synandet av den bluffen och verka för att EU:s gemensamma ställningstagande stärks ytterligare. Kraven på att Aung San Suu Kyi och resten av de politiska fångarna ska släppas måste stå fast. En dialog mellan alla parter är den enda vägen framåt. I den här konflikten liksom i många andra i Asien spelar Kina en nyckelroll. Trycket på Kina måste öka och bli så starkt att de tvingas agera. Här kan EU och Sverige spela en större roll."

Inte nog med det här, från ovan sända, inlägget i utrikesdebatten. Olle ställer på sin blogg dessutom en fråga direkt till utrikesminister Carl Bildt angående "valet" i Burma . Inlägget är långt och avslutas med:

"Vad avser utrikesministern vidta för åtgärder för att syna den här bluffen och arbeta för att ytterligare öka trycket på juntan i Burma att inleda reella samtal om en verklig övergång till ett demokratiskt styre, där alla relevanta parter får delta fritt?"


Ja, det är vi ju fler som undrar...

Helt rätt. Helt fantastiskt bra. Heja Olle Thorell!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

linus sa...

fint med politiker som inte bara säger saker när det blåser åt just det hållet. lite riktig solidaritet.

Catti Ullström sa...

Eller hur!?

olle sa...

Tack för berömmet. Jag rodnar. Kul att mitt arbete uppmärksammas. Frågan till Bildt var inte bara på bloggen utan en faktisk skriftlig fråga som tagits till riksdagens protokoll. Svar har jag också fått. Det kan du läsa på min blogg. Lycka till med nya uppdraget i Burmautskottet, hoppas på fortsatt gott samarbete.
Olle T

Catti Ullström sa...

:-)