måndag 11 februari 2008

JA!

Christina Jutterström har så rätt. Självklart bör radio- & tvlicensen betalas som skatt, inte som avgift!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Givetvis! Underligt att s aldrig klarat av att driva detta...

GSHF drev kravet i SSU en gång, men förlorade...

/Kristian

Catti Ullström sa...

Det är mycket märkligt. Avgiftssystemet har under hela min livstid känts väldigt omodernt. Och ineffektivt.

(Och som vanligt är det s-studenter som visar vägen...)

Anna sa...

Varför är det så givet? Har du funderat på varför det ligger i avgifter och inte i skattesystemet från början?

Jo, för att vara självständiga från staten. För att det - om det mot all förmodan - någon dag i framtiden skulle bli problem med demokratin i Sverige och regeringen skulle försöka kontrollera media - då skulle de inte omedelbart kunna strypa finansieringen, eftersom denna ligger i form av avgifter direkt till Radiotjänst och public service. Det kanske inte skulle omöjliggöra, men åtminstånde försvåra statlig styrning av media. Därför ska det vara en avgift, och inte bakas in i skatten.

Catti Ullström sa...

men den typen av strypning skulle, ifall den typen av utveckling skulle ske, vara möjlig i vilket fall. kanske komplicerar avgiftssystemet det hela något, men i praktiken är det nog liten skillnad.

Jag tror för i övrigt att systemet ser ut som det gör också för att det fanns en tid då public service inte nådde ut till så stor majoritet av det svenska folket som idag. Då det inte var rimligt att alla betalade.

Men om avgiftssystemet blir kvar så skulle det vara bättre om det blev en obligatorisk avgift.

Margaretha sa...

TV-licensen är ju på sitt sätt obligatorisk. Vem betalar idag inte TV-licens? Skojare, men de försöker ju också smita också från skatten - så varför ska det finnas på skattsedeln? Ska den fungera som en särskild skatt - som kyrkoskatten som tillkommer om man är medlem i statskyrkan?

Jag tycker avgiftssystemet är bra! Det är viktigt med en frihet från staten! Varför krångla med något som är så enkelt? Det finns betydligt viktigare saker att ta itu med! Som skolbibliotek - varför är det inte obligatoriskt för friskolorna att inrätta skolbibliotek?

Margaretha

Catti Ullström sa...

Nu är ju det här med biblioteken kanske ett helt annat inlägg (som jag iofs blir sugen på att skriva). I det håller jag med dig. Men inte ifråga om avgiften. Det borde göras om.

Anonym sa...

Ett annat problem med skattefinansiering är att det blir ytterligare en dold avgift. Tittarna/lyssnarna förlorar greppet om vad de betalar för SVT/SR, och således blir det svårt för Svensson att utvärdera om programmen är prisvärda eller ej.

Fast å andra sidan är ju Public Service per definition sånt som tittarna inte vill köpa (annars skulle ju SVT kunna existera på marknaden). Så det kanske är en bra idé i alla fall... ;)