lördag 2 februari 2008

Är Odell Sveriges sämsta minister?

Den smått ledande frågan kan ni svara på i spalten till höger.

Anledningen till jag frågar just idag är de nya hyresbeskeden. Jag som så många andra studenter och unga hyr i andra hand i ett Malmö där hyrorna stigit och det blivit allt svårare att få tag på en etta som kostar mindre än 4500 i månaden (studiemedlet ligger på 7400, räkna själva). Det är ännu värre i Stockholm. Och det blir allt värre på många platser.

Jag lever dessutom i ett Malmö med segregationsproblem. Segregationsproblem som inte blir mindre och mindre. Precis som på andra håll i Sverige.

Jag står i bostadskö i ett Stockholm där bostadsköerna är orimligt långa.Jag ser köerna som ett problem. Det gör tydligen Odell också, men vi har lite olika sätt att se på lösningar...

För vad vill Odell nu göra för att komma till rätta med problemen? Han planerar att ta bort hyrestaket. På så vis blir det dyrare att leva i centrala delar av de större städerna. Det kommer då bli lättare för människor med pengar att hyra lägenheter i bra områden. Dessutom minskar på det här viset risken för att fel sorts människor bosätter sig i fina områden.

Hyresköerna minskar rimligen för lägenheter där få har råd att bo. Odell tar ytterligare ett steg mot ett sämre Sverige. Mot mer segregation. Mot större klassklyftor. Grattis Sverige!

Bios Politikos kommenterar med de väl valda orden "It's evil I tell you, evil!", CUF:s Magnus Andersson tycker att det är bra att Hyresgästföreningen får mindre makt och drar slutsatsen att hyresgästerna därmed får mer makt (och han inser såklart inte det motsägelsefulla i det han skriver) medan Eva konstaterar mycket riktigt att det här innebär att det bara kommer att bli rika människor kvar innanför tullarna i Stockholm.

Vad det handlar om är förstås klasspolitik. Att ta från de fattiga och ge till de rika har ju liksom blivit regeringens, och inte minst Odells, signum.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

17 kommentarer:

linus sa...

haha :D

det fick bli en mycket ärlig nej, alla är lika dåliga på den frågan. funderade ett tag på björklunf. sen på ask. men de är så dåliga allihop. kunde inte komma på en enda jag gillar lite.

Anonym sa...

Vad är det som är så fel med att hyrorna sätts efter marknadspriset? Så fungerar det med det mesta annat i samhället, så varför ska just bostadsmarknaden fungera som någon slags sovjetmarknad? Även om de höjs i början tror jag de kommer reglera sig sjäkva efter ett tag. Och DN skriver att det här kommer göra att det blir massa fler hyresrätter. Är inte det vad ni socialister tjatar om?

Låt människor bo var de vill och låt dom som vill betala bra göra det!

Självklar-Liberal

Margaretha sa...

Han är en av de drivande för flera av de mer osympatiska åtgärderna som högerregeringen vidtar. Och det är sällan någon vågar bryta mot omgivningens inriktning. Men utan den moderata trojkan Reinfeldt, Littorin och Borg så är det möjligt att Odell varit något mer återhållsam. Moderattrojkan och dess omogna och ansvarslösa ekonomiska politik är för mig lika obehaglig som Odells politik.

Eva sa...

Jag tror Margaretha har en poäng. Idag på morgonen har jag lyssnat till ännu en brusten sträng - moderata riksdagsgruppen är i uppror därför att trojkan Borg-Reinfeldt-Littorin vill förbjuda privata eller kollektivavtalade sjukförsäkringar som ger mer än 75 % efter ett års sjukskrivning. Eftersom det handlar om privata lösningar (via fackliga avtal eller den egna plånboken) är det märkligt nog en form av statlig konfiskation. Fast de rika kommer givetvis teckna en i alla fall i till exempel England. Konstaterade Alf Svensson, fd kd-ledare...

De där tre är just nu en smula döva även för sina egna tror jag. Och politisk lomhördhet är ingen god egenskap, inte för något parti.

Jag tycker det skulle vara intressant at höra vad socialförsäkringsminister Husmark egentligen tycker, det viskas att hon är rasande för att hon tvingas försvara ett förslag hon inte tror på.

Allt det där är jätteallvarligt av ett skäl till.
All makt utgår från folket. Står det i grundlagen.
Det ska översättas till att det är riksdagen som är det valda och högsta beslutade organet. En regering som inte förstår att makten den får är utlånad på termin av riksdagen riskerar bli verkligt farlig.
Dit är det nu en bra bit, men tendensen finns där. Som tur är så finns då möjligheten för riksdagen att lyfta ut en regering som missuppfattat sitt uppdrag.

Catti Ullström sa...

Margaretha och Eva: Det är möjligt att ni har rätt. Eller, det är klart ni har rätt. Odell skulle inte kunna göra vad han gör utan de tre ovan nämnda. Samtidigt är det han gör svårt att "ta tillbaka" (folk blir galna när man säger återställa, så nu sa jag ta tillbaka). Så om jag fick plocka bort en enda minister skulle det ändå bli Odell. För jag vill ha något kvar 2010.

Det Eva tar upp, om RD-gruppen m.m, visste jag inte. Och det låter helt klart ganska otäckt. Regeringen har isåfall problem med opinionen på fler ställen än bland folket, dvs också bland de folkvalda. Men de kör på. Hm...

Ps. Jag har gjort om på bloggen, hoppas ni gillar det :-) Ds.

Jah Hollis sa...

Mats Odell är den just nu sämste ministern i regeringen, och det säger ju inte lite det.
Det är bara att konstatera att han inte fixar sitt jobb, utan försöker att ställa till mesta möjliga oreda under den korta tid han kommer att vara minister.
Sedan kan han dra sig tillbaka med en fet pension och njuta av diverse privilegier han sett till att skaffa sig och sina gelikar.

Adrian Kaba sa...

Patetiskt att tro att borttagandet av hyrestaket ska skapa fler hyresrätter som "vanligt folk" efterfrågar. Möjligtvis kommer fler bolag, fast att de inte längre får varken räntesubventioner och andra stöd, att bygga mer hyreslägenheter om de också kan ta ut mer i hyra.

Men frågan är till vilka de kommer att bygga. Ja det är inte till dem som aldrig kan betala dessa dyra hyror, utan det är snarare till dem som har möjlighet att betala höga hyror men som inte vill skaffa sig en bostadsrätt. För dessa är inte bostadsbristen ett problem, för dem som bostadsbristen är ett stort problem för kommer inte Odells politik att ha någon positiv inverkan.

Tänk vilka bolag som skulle vilja bygga i de mer mindre attraktiva områdena om marknadshyrorna skulle innebära att de måste sänka sina hyror där? Alltså vi skulle få en ännu mer segregerande och bostadsminskande politik i området för ”vanligt folk”

Anna sa...

Jag tycker du sammanfattar hela överklassalliansens politik i en enda fras: "ta från de fattiga & ge till de rika!" Det är verkligen det enda de verkar ägna sig åt.

- Överklassbidrag för städhjälp
- Överklassbidrag till de som har råd att inte jobba (utan vill vara hemma & "vårda")

Och nu ska alla de som stått i Stockholms bostadskö i år efter år för att såsmåningom kunna komma upp i det antal år som krävs för att få en lägenhet som åtminstone ligger i närförort (det kanske tar en 7 år så där, minst) - och betalt flera hundra kronor om året för att stå i denna kö - behöva inse att allt varit för gäves eftersom hyrorna där ska chockhöjas så att endast de som redan fått överklassbidrag för städhjälp och överklassbidrag för att stanna hemma och pyssla med barnen (medan städhjälpen städar) ska ha råd att bo ens i närheten av innerstan.

Anna sa...

Och jag glömde utvärdera Odell.

Alltså - konkurrensen är rätt hård i den här regeringen. Om att prestera sämst. Frågan är vem som presterat minst dåligt. Det kanske är typ EU-minister Cecilia...

Moderattrojkan Reinfeldt, Littorin och Borg är ändå värst av de värsta. Utan dem ingen Odell. Utan dem ingen Maud. Utan dem ingen Bildt. Och värst av alla är naturligtvis Reinfeldt himself. Han har ju utsett alla de andra. Sveriges statsminister är också Sveriges sämsta minister.

Catti Ullström sa...

mmm... men Odell leder fortfarande i min undersökning (som ju är högst bevisande)... :-)

Pumita sa...

Svarade att alla är lika dåliga eftersom jag gärna byter ut hela bunten men det är inte riktigt hela sanningen eftersom jag tycker att Odell är sämre än dålig och borde gå bland de första tillsammans med Littorin och Borg.

Catti Ullström sa...

jag tycker det blir en ganska rolig diskussion av den här frågeställningen... vem är egentligen sämst och hur ska de rangordnas. inte det lättaste. jag är nog egentligen inne på samma spår som pumita, att det är odell hör hemma med "trojkan", sen lägger jag gärna till björklund där också.

Pumita sa...

Självklart! Hans betyg kan inte bli annat än ett F... streck, menar jag.

Catti Ullström sa...

;-)

Anonym sa...

http://www.sutare.se/

Bok om hyresproblem

Anonym sa...

...men hur rimligt är det att de som bor ocentralt ska betala mycket i hyra/kvadratmeter som i innerstan. Det är ju ännu orättvisare!

Eller man kanske kan kvotera in inkomst/ålders/köns/etnicitets grupper i alla områden så blir ni röda kanske nöjda.

De har nästan lyckats med i Göteborg där så gott som alla små lediga lägenheter centralt ska gå till åldersgruppen 18-20 de närmsat 3 åren. Men jag är över 30 så jag får fortsätta att betala mina svarta tusenlappar till den 23-åring som har förstahandskontraktet i den lägenhet jag bor tills jag är 37. Odell, hjälp mig! Ta bort hyrestaken så jag också kan bo centralt i en egen lägenhet. Gör åtminstone fler hyresbostäder till bostadsrätter så priserna går ner så jag har råd att köpa mig en lägenhet! (Göran Johansson, du lurade mig - jag röstar aldrig mer rött!)

Alexander sa...

Odell är alla gånger Sveriges sämsta minister. Jag vill därför också passa på att skicka en inbjudan till den nystartade facebook gruppen "I bet I can find 100,000 people who dislike Mats Odell. Tackar för en bra blogg