måndag 4 februari 2008

Supertisdagen och republikanerna.

Ameikanska presidentvalskampanjer är spännande, inte bara för att presidenten i USA sitter på en hel del makt, utan också för att själva kampanjerna är ett enda stort ståhej. Eller kanske snarare flera olika ståhej på en och samma gång.

Inför valet i år har det i svensk media talats mest det ena ståhejet, om vem som ska bli demokraternas kandidat. Valet av den republikanska kandidaten har försvunnit ut i periferin. Vi svenskar är så trötta på Bush och republikanerna att vi liksom tagit för givet att amerikanerna känner likadant. Jag har tänkt på det här tidigare men idag läste jag en intressant och genomgående artikel i AiP. Eric Sundström skriver i artikeln att det är för tidigt att räkna ut USA:s konservativa, ett påstående som tycks väl underbyggt.

Det är bara att konstatera att jag själv, och troligen många svenskar med mig, följer valet i USA med svenska ögon och missar därmed en hel massa. Vi tar för givet att det blir en demokrat i Vita Huset efter Bush, men det är långt ifrån säkert. Sundström avslutar artikeln med att konstatera att "en seger för John McCain i höstens presidentval kan i efterhand framstå som oundviklig, men med svenska ögon ändå oförutsedd."

Jag hoppas det inte blir någon McCain i Vita Huset. Förstås. Men visst ringer varningsklockorna. Det skulle inte vara första gången jag satt uppe och tittade på den amerikanska valvakan hela natten för att fram åt morgonen fråga mig själv vad tusan som hände.
Bra uppdateringar om det amerikanska valet finns på AIP-bloggen och på Det progressiva USA. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att det som talar för Republikanerna är just att McCain slår lite ur underläge eftersom att det mesta snacket handlar om Obama och Hillary. Sen kan det också få en positiv effekt för McCain att han i princip är den enda seriösa kandidaten i nuläget. Guliani är ju borträknad och det andra nissen hade visserligen framgångar nu i helgen. Jag kan också tänka mig att flera demokrater kommer att rösta på McCain. Själv hoppas jag dock på Obama.

Catti Ullström sa...

Me too. Clinton känns alldeles för konservativ.

Anonym sa...

Det skulle nog bli lite märkligt att ha haft två Clinton där, och Hillary lär ju knappast vara van vid underklassen efter att ha levat ihop med en president. Jag tycker också att man ser en sorts arrogans ibland från Clinton som jag inte gillar, Obama verkar vara mer "äkta" och verkligen ha klassperspektivet inom sig. Obama har en mycket tydligare koppling till de som har det tuffast. Hoppas bara att väljare ser det också.

Catti Ullström sa...

Nu tror jag iofs inte att någon av de amerikanska presidentkandidaterna har något direkt klassperpektiv, de står ju samtliga långt ut på högerkanten. Och det där med att vara van vid underklassen.. man blir nog tyvärr inte precident i usa om man inte kommer från pengar eller iaf med pengar.

Men däremot tycker jag också att Clinton känns mer arogant och hör definitivt till den politiska eliten i högre grad än Obama. Sen står hon längre ut på högerkanten också... Dock skulle det kännas lite mäktigt med en kvnlig president i USA.

Men det skulle kanske säga en del om amerikansk politik om Clinton vann, tänk dig presidentlängan: Bush - Clinton - Bush - Clinton

Anonym sa...

Det sista hade jag konstigt nog inte tänkt på. Men jo, det skulle se "lite" sjukligt ut, det skulle definitivt sätta igång konspirationsteorier om hur de där två släktena har skickat makten mellan sig fram och tillbaka. Det skulle vara lite komiskt om exempelvis Clinton vinner nu, sen ställer Jeb Bush upp i nästa presidentval, fast det skulle nog vara lite för osannolikt, eller?

Catti Ullström sa...

Jo, lite för osannolikt... men man vet ju aldrig..;-)

Matilda sa...

Bra att du skriver om det här. Jag minns senaste valet när det stod mellan Kerry och Bush och hela den svenska mediakåren med sina svenska glasögon rapporterade kring valet som att det var en självklarhet att Kerry skule vinna. Och så blev det ju tvärtom och hela Sverige gapade av förvåning. Så visst är det viktigt att inse att det mycket väl kan bli McCain även om jag inte vet vad jag tar mig till om det återigen bli en vit medelålders (eller över medelålders) man till president.
Matilda

Catti Ullström sa...

Ja, vill minnas att 4:an var så inställda på Kerry att de inte gav upp förrän vid sjutiden på morgonen...

Och jag vet inte heller riktigt vad man ska tro ifall de väljer McCain, vars utrikespolitiska hållning dessutom är lite extra nasty. Och det känns ju som om det inte riktigt är vad som behövs.

rajson sa...

Passade på att läsa runt på din sida när jag åndå var inne på "ordlös onsdag".
Jag som växte upp på 70-talet kommer ihåg alla heta diskusioner bland kompissarna i Göteborg.Var invandrar unge som hamnade på "rätt" sida av stan och har det oförskämt bra idag.Men jag har haft nytta hela livet att veta hur mina föräldrar och deras vänner har haft det.Träffar väldigt olika
typer av människor -inbillar mig att jag har lättare att sätta mig i hur dom har det än mina kollegor som har helt annan bakgrund.
Mina döttrar kommer tyvärr att sakna detta.Önskar att de kunde bry sig lite mer om vad som händer runt om kring dom!
Fortsätt att bry er

Catti Ullström sa...

tack! mina föräldrar har också helt annan bakgrund än jag själv. jag är ju per definition en akademikerunge från medelklassen. så såg knappast mams pch paps uppväxt ut. men jag skulle säga att mina föräldrars uppväxt, de perspektiv de liksom överfört till mig, präglar mitt sätt att se på livet och samhället i rätt hög grad.