måndag 31 mars 2008

En bojkott av OS framstår som allt mer självklart.

Reportrar utan gränser gör just nu ett fantastiskt imponerande arbete för att skapa opinion kring situationen i Kina och OS i Peking. Nu senast har de lyckats komma över dokument som visar hur regimen i Peking tänkt bevaka utländsk media under spelen.

Att den kinesiska regimen kommer att göra sitt allra bästa för att inskränka den utlovade pressfriheten för utländsk media under OS 2008 kommer knappast som en överaskning. För varje diktatur är det fria ordet ett större hot en vilka vapen som helst, diktaturen i Kina är, oavsett hur ekonomiskt stark den än må vara, inget undantag. Det är inte tillåtet att tala fritt om det som sker i världens största land, det är inte tillåtet att ens viska om de uteblivna mänskliga rättigheterna i världens största diktatur.

Det är inte för inte som journalister och MR-aktivister sitter fängslade i Kina. Det är inte heller för att Hu Jintao och hans gäng är genuint och rakt igenom onda, utan för att de är rädda. De är rädda för vad det fria ordet skulle betyda för dem, de är rädda att förlora den absoluta makt de håller så fast i sina händer. Då spelar det ingen roll om journalisten ifråga är svensk eller kinesisk, möjligheterna att rapportera fritt under OS kommer självklart den kinesiska regimen att bekämpa (om än att de medel som används mot kinesiska journalister kommer att vara mer... hårdhänta än de som används mot västerländska).

För var dag som går känns en bojkott av OS allt mer naturligt, en tyst protest mot en regim som vill tvinga en hel värld till en helt annan sorts tystnad... det tysta medhållet.

Från: SR och DN.
Bloggat: Krassman, Svensson, Henrik Alexandersson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

28 kommentarer:

Anonym sa...

Kina och det kinesiska folket förtjänar OS. Enligt Daila Lama.

Kina är inte en diktatur. Kina är en kapitalistisk, aukturitärt samhälle vars regeringen älskas av majoritet av sina medborgare.

Catti Ullström sa...

"Kina är inte en diktatur. Kina är en kapitalistisk, aukturitärt samhälle vars regeringen älskas av majoritet av sina medborgare." Jag antar att du är ironisk?

För i övrigt kan tilläggas att Dalai Lama knappast ska ses som en demokratisk ledare och än mindre som en representant för det kinesiska folket. Vi får inte glömma att den inesiska regimen inte bara förtrycker tibetaner utan också kineser och, indirekt, burmeser.

//Catti

Anonym sa...

Kina är inte en diktatur. Kina är en kapitalistisk, aukturitärt samhälle vars regeringen älskas av majoritet av sina medborgare! Helt seriöst!

Jag har varit där och lärt känna Kina via dialog med kineser, bott i studentkorridor med kineserna och även gjort protest mot regeringen tillsammans med kinesiska studenterna på H-F-torget.

Kina är ett land som förändras varje dag, där bor 1,3 miljard människor som inte anser de lever i en blodig diktatur, utan en kapitalistisk aukturitärt sammhälle, precis som Taiwan för några år sen.

Daila Lama är en ledare för det tibetanska folket. Jag tycker att du bör lyssnar på honom.

Catti Ullström sa...

Taiwan var också en diktatur. Och Dalai Lama må vara en ledare, men så vitt jag vet har han aldrig blivit demokratiskt vald.

Jag har inte bott i Kina, men jag har träffat många kinesiska fackligt aktiva osv som har bott där och som bor där och som knappast delar din åsikt. Skillnaden är förstås att de inte får uttrycka sina åsikter...

Jag har dessutom många burmesiska vänner som förtrycks i ett land som överlever genom det ekonomiska och politiska stödet från framförallt Kina.

Min poäng är att man inte rimligen har tolkningsföresträde bara för att man besökt ett land, många maoister som besökte Kina under maoismen övertygades tex om att kulturrevolutionen varit en bra reform...

Så länge Kina mördar och förtrycker oliktänkande och stöttar regimer som den burmesiska förtjänar de ingen respekt.

Skriv gärna under med namn om du står för din åsikt, här kommer du inte att fängslas för det...

Anonym sa...

Kinesiska fackliga aktiva? Hehe...jag har faktiskt jobbat som översättare till många av dem. Jag har haft långa diskutioner med dessa personer. Självklart finns olika uppfattningar, mycket intresssant. Något är är gemensamt är att de är medveten om bristerna systemet har och det är svårt att påverka när majoriteten av det kinesiska folket anser att Kina rör sig framåt, snabbt, och det ger folk hopp. Vilket har försvårad arbetet för dessa fackliga aktiva.

Men hur som helst......Kina är på väg att bli demokratiskt, det är jag övertygad om. Orimligt att fördömer ett land som Kina till diktatur, vars över 10 milijoner kineser idag har en förmörgenhet över 1 miljon dollar. Vad är USA då? Där torteras också människor i fängelse, och inte minst kriget i Irak.

Kina har redan kritiserat Burma, vad förväntar du att kineserna ska göra? Ska de går i krig mot Burma och ännu fler dödat civila? Det löser ingen konflikt i Burma.

Daila Lama är fortfarande ledare över Tibet, sedan mer än 50 år tillbaka. På den tid fanns ingen demokratiska val i Tibet. :=) Kom igen!

Daniel

Catti Ullström sa...

Daniel,

Jag säger inte att han inte är en ledare, bara det att hans åsikter knappast nödvändigtvis återspeglar det tibetanska folkets åsikter.

Angående fackligt aktiva i Kina finns det ju iaf två typer, de som tillåts av regimen och de som inte tillåts... "På väg att blir en demokarti" säger du. Hur då, undrar jag? Det enda som talar för det skulle då vara de ökade ekonomiska friheterna som enl vissa nyliberaler alltid är en direkt bidragande faktor till att stater blir demokratier, jag tror inte det är så. Istället ser jag ett Kina där dissidenter fängslas och mördas, journalister tystas, bönder tvångsförflyttas och protester slås ner. Om det nu är deras väg till demokrati... ja i så fall tycker jag vi väntar med att "ropa hej".

Angående Kina o Burma tycker jag det minsta man kan begära är att de går med på en resolution i UNSC, av den typ de lade in veto mot förra året. Det bästa vore förstås om man förklarade ekonomiskt krig, och således drog sig ur Shwe Gas Project. Dels för att det göder juntan, dels för att det skördar människoloiv och byggs med hjälp av slavar.

Bara några tankar.. :-)

Anonym sa...

Det finns många fakta som pekar på att Kina är på rätt väg till demokrati. Fast den "kinesiska demokrati" kommer inte bli likt den svenska, tyska eller det amerikanska. Kan beror på landets historia, storleken, språk och det kinesiska folkets mentalitet.

Läs det här: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kina/artikel_1025715.svd

Anonym sa...

Ekomonisk krig mot Burma? hm...du är rolig du. Jag tycker du ska åka till Kina och fråga vad det kinesiska folket i allmänt tycker om det. Spelar gärna in kineserna ansikt uttryck och begrunda över det med din omsorg ...:=)
Det är facinerande att veta det fortfarande finns människor som anser i all sin rätt att tvinga folk i ett annat land med totalt annulunda historiska bakgrund och kultur ska agera efter sitt eget.

Catti Ullström sa...

Det handlar inte om väst eller öst, det handlar om människor. Då spelar det ingen roll vilken kultur vi kommer ifrån. Men visst, det är sant. Jag anser ju att de mänskliga rättigheterna hör alla människor till, burmes, kines eller svensk.

De flesta kineserna har, misstänker jag, nog med regimens förtryck av det kinesiska folket och brur sig mindre om det burmesiska. Det gör ju inte att slavarbete och förtryck i Burma är mer berättigat...

Och jag har ju sett de burmesiska människornas ansiktsuttryck när vi diskuterar Kinas ekonomiska investeringar i och politiska stöd till Burma. Det räcker gott för mig.

//C

Anonym sa...

Vad det gäller politiska stöd och ekonomiska investeringar i Burma har förmodligen kineserna i gemen inga intresse och koll på. "Vem bryr sig om Burma? Var ligger den?" dessa frågor lär du stötta på bland kineserna. Det är endast ett rävspel mellan politiska ledarna.
Du behöver inte misstänka att flersta kineser känner sig förtryckt av sin regering. Det gör de inte! De kineser som du syftade på är nog de tusentals politiska fånge eller fa-lun-gong aktivister. Men de representerar knappast 1,3 miljard kineser.
Vet faktiskt inte var du har fått din bild av Kina ifrån. Min baseras iallafall av egen erfarenheter när jag rest runt i Kina. Till och med Tibet! Även där så ser jag livsglädjan och harmoni hos både tibetaner och han-kineser. De flersta tibetaner har idag faktiskt bra kontakter med han-kineserna.

Anonym sa...

Nej, det handlar inte om öst eller väst, det handlar om människor. Ja, det stämmer. Jag är säker på att det finns många grundvärderingar hos kineserna som är skilt ifrån det västerländska, och speciellt ifrån din. Blir man fördömt då? Varför kan inte du låta dessa "oliktänkande" kineser vara ifred? Varför ska kineserna följa det västerländska spelregel? Är det rättvisst tycker du? Är inte det ett förtryck mot mänskliga rättigheter?

Anonym sa...

Antag att ditt hat mot Daila Lama växer varje gång du bli påmind av det han sa: "Tibet bör inte vara självständigt och Kina förtjäna sitt OS."
Hehe...är det för att han är oliktänkande?
Om man säga så här, jämför dig med Daila Lama så vet jag iallafall vem av er två ser saker och ting ur ett större persperktiv och att kunna ta kloka beslut. Namnet börja på D.

linus sa...

"anonym" (aka fanataiker): jag tänker svara för catti här, hon får väl rätt mig om jag hon misstycker.

man blir inte fördömd för att man inte har västerländska värderingar men för att man förtrycker folk. oavsett vad de kommer ifrån.

det är möjligt att kineser skiter i kinas affärer med burma, vilket ju är vad cattis skriver. läs innan du svarar! men burmeserna bryr sig och de är ju också människor.

att acceptera att dalailama inte är en demokratisk ledare är inget hat mot honom. man kan vara en religiös figyur och ledare utan att vara demokratisk. det är ju bara ett faktum att han aldrig blivit vald av något folk någonstans.

Anonym sa...

Linus, Daila Lama blev faktiskt valt av sitt folk. Hur skulle annars en 13 årig pojke framställs av folket som den högsta ledare i Tibet.
Catti påstår/misstänker att de flersta kineser bryr sig inte om burmeserna för att de är själva förtryckta. Jag svara: Nej, kineserna är inte förtrycka av sin regering på det sätt som du och Catti påstår, och de är inte heller intresserad av utrikespolitik som du och Catti, speciellt inte i Burma. De ferlsta kines vet inte ens var Burma ligger. Därför en ekonomisk krig mot Burma är inte acceptabelt av det kinesiska folket.
Läs innan du svarar!
Och jag tycker att ni ska ge fan i vad kineserna ska göra eller inte göra. Om ni vill fortsätta förtrycka folket i 3:e världen och ser mer blodbad så är kineserna fel folkslag ni ger er in på.
Har du förstått?

bloggarna sa...

"Kina har 1.5 miljon människor i fängelse. USA mer än 2.5."

"Eller rättare sagt har USA 715 fångar per 100,000 invånare, medan Kina har 119 fångar per 100,000 invånare. Sverige har 75, som en jämförelse. Ryssland 584, Vitryssland 554, Ukraina 416, Sydafrika 402, Taiwan 250 för att ta några fler."

I Sverige så hämtades 2 personer av CIA och berövades sina mänskliga rättigheter. Om du räknar om det till Kinesiska förhållanden så motsvarar det 288 personer. I Sverige har vi på mycket lösa politiska grunder berövar ett flertal somalier deras rättigheter vilket omräknat till Kinesiska förhållanden motsvarar 432 personer.

Vissa anklagar Kina för barnamord av 50 miljoner barn och inräknar däri aborter under 50 års tid. skulle man beräkna vad vi i Sverige gjort under samma tid så har vi haft fler aborter per 100 000 innevånare och med samma logik kan man anklaga Sverige för barnamord.

I Sverige har vi tvångssterilicerat många tusen personer på grund av deras fattigdom omräknat till kinesiska förhållanden motsvarar det flera miljoner människor. Räkna sedan om till Kinesiska förhållanden alla som lobotomerats och fått yrkesförbud av den socialdemokratiska regeringen (4000 * 144) dryga halv miljonen så börjar ett mönster framträda som är rent obehagligt.


Innan man är riktigt säker är man gärna tvärsäker.

Betänk sedan att all internet och telefontrafik kan avlysnas av svenska myndigheter och fundera lite över det, detta är initierat av socialdemokrater. Eftersom mail är den nya tidens brev så kan man säga att socialdemokraterna ligger bakom att all morderna brev sprättas upp och läses, dessutom kopieras dessa och ställs till uSAs förfogande.

I den fria världen så svälter 40 000 barn ihjäl varje dag ytterst få om ens några barn svälter ihjäl i KINA

Kina är en politisk diktatur men där finns en politisk bakgrund som spelar in och som orsakats av oss vitansikten, att inte ta hänsyn till detta är fel.

"Kina har 1.5 miljon människor i fängelse. USA mer än 2.5."

Det är väl magstarkt att spy galla över ett land som omfattar 1,3 miljarder människor med en millitärmakt som bygger vindkraft som ett led att bekämpa den globala uppvärmningen, ett land som har 1 miljon människor mindre i fängelse än vad USA har.

Det är ren skam att anklaga KIna för våldet i Burma genom att påstå att Kina är deras största handelspartner, ett påstående som inte ens är sant. Om man anser att handel med Burma är ett brott så skall man i första hand påverka det egna landets och det egna partiets vandel inan man skriker på andra.

KAS

Anonym sa...

Sverige är världens största vapenförsäljare per antal individ. Bara så att ni vet.

bloggarna sa...

Vill bara lägga till ditt arbete för Burmas folk är hedervärt men när det gäller Kina tror(skriver tro) jag att att vi västerlänningar är ganska så fel ute.

Catti Ullström sa...

Ojoj här händer det grejer. Att säga att den kinesiska regimen gör fel är inte detsamma som att säga att USA eller Sverige gör rätt. Bara så att det är klart. Jag skriver mer om Kina, men rent generellt skriver jag mycket om Asien och framförallt Sydostasien. Anledningarna är många, framförallt beror det på att jag bott i Sydostasien, älskar Sydostasien och fortsätter att arbeta med den burmesiska rörelsen där. Det finns dessutom redan rätt många bloggare som fokuserar på ex. USA.

Ni får gärna tycka att Kina är ett fantastiskt land som snart kommer att blir n demokrati och styrs av en legitim regim. Jag tycker inte det, vilket framgår både i text och kommentarsfält. Att Dalai Lama på skulle vara demokratiskt vald är för mig ett absurt påstående. Men det får stå för "anonym".Vi kan forstätta upprepa vad vi tycker olika om i en evighet och ni kan anklaga mig för all etnocentrism ni vill. Jag tror inte vi kommer så mkt längre än såhär. :-)

Dessutom har jag svårt att hinna med så här långa kommentarer så, som dessutom kommer från personer som sitter vid datorn så ofta att jag inte fförstår att ni själva hinner ngt annat..!(says statcounter, jodå, jag är en jäkla övervakare, men det står ju också i högra hörnet);-)

//C

Jonas Thungren Lindbärg sa...

Jag tycker inte att en bojkott av OS är självklar, däremot tycker jag Catti har en del poänger.

Visst tror jag absolut att många kineser tycker om sin styrande regim och det är fullt förståeligt enligt min mening. Jintao & co håller trots allt på att bygga upp Kina till en stormakt igen, och kanske återvinna den forna äran. Det är också det enda som de flesta kineser får höra talas om (ta och läs lite på Xinhuas hemsida om ni vill se lite av Kinas propagandamaskin). Jag tycker det påminner ganska mycket om Ryssland där vi svenskar har extremt svårt att förstå hur stödet för Putin kan vara så utbrett. Vet man inte vad det är att leva i ett land med tryckfrihet, yttrandefrihet, fria val osv så tror jag att de kvalitéerna kan hamna i andra hand om man har en stark ledning som får fart på ekonomi och status mot omvärlden.

Det betyder ju dock inte att jag tycker den kinesiska regimen är ok, men det blir lättare om man försöker förstå.

Sen vad gäller argumentet om att det är så lätt för oss västerlänningar att fördöma andra tycker jag det är ett rent ut sagt förbannat löjligt påstående. Vad är det som är så genuint kinesiskt med ett auktoritärt förtryckarstyre? (För övrigt så kallar sig ju regeringspartiet faktiskt för kommunister och vart kommer kommunismen ifrån? Jo, Europa) Visst finns en stark hierarkisk tradition i och med exempelvis Konfucius men sådana tankar finns även i västerlandet så det räcker och blir över. Platon, Machiavelli, Luther, Burke, Hegel....

Demokrati och mänskliga rättigheter är en självklarhet var i världen man än bor. Det är inget absolut västerländskt värde. Den äldsta kända deklarationen för mänskliga rättigheter skrevs för övrigt i Iran om man vill fortsätta med hårklyverier om kulturella skillnader...

Så vad borde man göra alltså?

Jag påstår inte att jag har något självklart svar men vad exempelvis Polen och Tjeckien har beslutat sig för tycker jag låter som en bra idé. Låt idrottarna tävla, låt kineserna få sin folkfest, men att politikerna låter bli att närvara vid invigningen är en tydlig markering mot Kinas ledning.

Anonym sa...

Oj vilken lång diskussion!

Intressant och bra inlägg tycker jag. Givetvis borde varje "frihetsälskande" land markera mot spelen i Peking och inte tillåta förtryckarregimen att ta onödiga propagandapoänger.

Angående demokrati som ett västligt fenomen så avslutar väl egentligen Jonas den diskussionen ovan:

"Demokrati och mänskliga rättigheter är en självklarhet var i världen man än bor. Det är inget absolut västerländskt värde. Den äldsta kända deklarationen för mänskliga rättigheter skrevs för övrigt i Iran om man vill fortsätta med hårklyverier om kulturella skillnader..."

Ni som tycker annorlunda kan ju fundera lite på varför ni tycker att "olika kineser skall anses ha olika värde" och vem som skall ha rätt att definiera dessa (olika)värden. Sedan kan ni ju fundera på varför ni tycker människor i "väst" ska behandlas sämre än människor i Kina...

/Kristian

J sa...

...helt bizarrt att hävda att kina är på väg mot demokrati. Det folkvalda parlamentet är ju en humbugg, men det är klart, så länge de säljer billiga grejjer från slavarbetare så är det okej. Då är det bara en kapitalistisk auktoritär stat. Precis som att nazityskland var både kapitalistiskt och auktoritärt. Därtill valdes faktiskt nsdap demokratiskt. Ska jag fortsätta på samma spår?

Människor som resonerar "fri marknad; fritt land..." herregud.

LÅT HUNDRA BLOMMOR BLOMMA!

Anonym sa...

Till J

Det sista stycket som du skrev förtjänar egentligen inte att tas på allvar.

För det första: Vad man än kan säga om den kinesiska centralregeringen, så är den inte fascistisk. Det påstår inte ens bushhögern i USA.
Mänskliga rättigheter, demokratiska omröstningar … vi skulle kunna föra en lång diskussion här, men det viktigaste är nog ändå att Kina både intresserar sig för dessa frågor, samt har gjort enorma framsteg på båda områdena (t ex att man har demokratiska lokalval och mängder av mänskliga rättigheter projekt med västerländska akademiska institutioner, t ex Raoul Wallenberginstitutet i Lund). Om det sedan inte går i just den takt du skulle önska, är det ditt problem.

Förresten: det heter "bai hua qi fang"

Anonym sa...

Till Jonas Thungren

Om du påstår att XinHua är Kinas progagandamaskin och du avsky den, hur försvara du det här då?

http://www.youtube.com/watch?v=uSQnK5FcKas

Propaganda?...ja, av vem?

Catti Ullström sa...

anonym: som du märker har en av dina kommentarer tagits bort. för att den typen av personpåhopp på andra som kommenterar på bloggen (eller på mig, eller någon annan) inte tillåts. Det står redan i kommentarsfältet.

Att du dessutom kommer med den typen av saker när du själv skriver anonymt är bara riktigt fegt och fult. Jag hoppas att du vill vara så god att sluta med den typen av kommentarer och i fortsättningen skriva under med namn. Fortsätter påhoppen kommer givetvis de kommentarerna inte att accepteras.

//Catti
som är fruktansvärt trött på människor som beter sig som du.

Anonym sa...

Catti,

Jag kan förstå att du är trött på människor som jag, som är oliktänkande som dig, som går mot strömen.

/Daniel

Catti Ullström sa...

Nej, som sagt får ni gärna diskutera men håll er gärna till ämnet och hoppa inte på folk med personangrepp tagna ur luften. Diskutera gärna Kina, mr osv, men du behöver inte berätta för oss vad du anser andra personer som kommenterar på bloggen vara... tror tom det finns lagstiftning den typen av personangrepp. Du får gärna publicera om inlägget men ta bort påhoppen på andra "kommenterare" och håll dig till ämnet.

Catti

Jonas Thungren Lindbärg sa...

Daniel,

Ja, jag står för påståendet att Xinhua är en propagandamaskin, jag har däremot aldrig sagt att jag avskyr den. Att Xinhua är en propagandamaskin behöver dock inte betyda att det de rapporterar om alltid är falskt. Propagandan i det här fallet handlar mycket mer om vad man väljer att rapportera, och hur man gör det.

Vad youtube-filmen har med saken att göra har jag ingen aning om. Att felrapporteringar har skett (medvetna eller inte) är väldokumenterat och jag har aldrig försvarat det. Det har ingenting med mitt eget inlägg att göra och förändrar inte min bild av Xinhua.

Anonym sa...

Men snälla annonym...påstår du att hela sverige ljuger, läser du överhuvudtaget nyheterna? Ser du inte bildbevisen, var kommer dom ifrån om inte från Kina?