tisdag 4 mars 2008

Helt rätt att erkänna Kosova!

Det är en viktig dag idag. Äntligen kommer beskedet att Sverige erkänner Kosova som självständig stat. Det är ett välkommet besked från den svenska regeringen, och precis som Kaba skriver kommer det inte en dag för tidigt.

Sverige blir här med den 23:e land att erkänna Kosova. Det är bara att gratulera den svenska regeringen, som för en gångs skull valt alldeles rätt.

Utrikesminister Carl Bildt kommenterar erkännandet på sin blogg. Läs mer i DN och SvD.

Ps. Precis som alltid när regeringen gör något vettigt vill jag påminna om en gammal folkpartists kloka ord: Även en klocka som står still visar rätt tid två gånger om dygnet. Ds.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

36 kommentarer:

Stefan A. johansson sa...

Kosovo kan enligt suveränitetsprincipen – den mest grundläggande folkrättsliga grundpelaren – inte bli legitimt självständigt.

Enligt FN-stadgans Artikel 2(1) som ger stater bestämmanderätt över eget territorium och förbjuder andra aktörer än FN att blanda sig i en stats inre angelägenheter. Kosovo rensades på serber av den albanska terrororganisationen UCK. UCK vilar på islamisk
fundamentalistiska grunder.

Kosovo är enligt flera kvalificerade rapporter en icke fungerande stat. Arbetslösheten är skyhög, kriminalitet är en levnadsnorm, och el- och sanitetsfrågorna är olösta. Det är inte bristen på självständighet som är orsaken till problemen. Problemet är den brist på en demokratisk, samhällsbyggande och medverkande tradition som alltid präglat det albanska klansamhället.

Handlar självständighet om en albansk majoritet på 90 procent som har uttryckt en demokratisk vilja? Innan det kan talas om någon demokrati bör de serbiska flyktingarna ges möjlighet att återvända hem till ett tryggt Kosovo så att även de kan rösta.

Kosovo är numera ett av de etniskt mest homogena områden i världen. De fördrivna serberna vägras de facto återvända till sina hem, eftersom de saknar trygghet om de gör det.

Kosovos president Hashim Thaci, med det passande krigsnamnet ”Ormen”, har lovat ett brett minoritetsskydd för Kosovos ickealbaner. Ett smakprov på det fick vi i mars 2004 när horder av albanska fundamentalister skövlade och brände hundratals serbiska hem och kyrkor och dödade serber. Serberna kommer serberna förmodligen att helt försvinna från Kosovo.

Jag undrar på vilka grunder Sverige kan erkänna Kosovo?

Det bryter även mot Helsingforsövereskommelsen från 1975.

Catti Ullström sa...

Jag är medveten om att frågan om Kosova är folkrättsligt komplicerad, men ser ändå ett erkännande av Kosova som berättigat och nödvändigt. Fördömanden av albanska klansamhällen från din sida ställer jag mig frågande till (men anar en viss etnocentrism).

Jag är långt ifrån en expert på Kosovafrågan, men har försökt lyssna på ergumen ten för och mot och sedan övertygats av argumenten för. Jag ser att det finns en mängd problem i Kosova osv men ser inte hur vi tror att det ska bli bättre genom att inte erkänna Kosova? Vad vill man uppnå med det? Generella regler och avtal måste alltid appliceras efter varje specifik situation. Kontroversiellt kanske, men jag är rätt övertygad om detta. Varför?

Ett ex: I Burma går ca 0.9% av statens lagliga BNP till skola och sjukvård. Stora delar av befolkningen har ingen tillgång alls till vare sig sjukvård eller utbildning. Det finns oppositionella organisationer längst gränsen som ägnar sig åt sk. cross border-verksamhet. De tar sig alltså ILLEGALT in över gränsen (skulle de gå in legalt skulle de mycket troligt dödas eller fängslas)med sjukvårdsteam och ibland med lärare och/eller undervisningsmaterial. De räddar x antal liv varje år, liv som regimen i Burma skiter fullständigt i.

Cross border-verksamheten är brott mot folkrätt och mot en massa olika internationella överenskommelser, det är ju det där med statens suveränitet...

Gör det den verksamheten fel?

Knappast, är mitt svar. De som sysslar med cross border i Burma är mina hjältar, oavsett internationella överenskommelser.

Jag är medveten om att situationen med cross border i Burma har litet gemensamt med självständigheten i Kosova, annat än att de är just FOLKRÄTTSLIGT KOMPLICERADE. Min poäng är att vi inte bara kan stirra oss knäppa på generella teser, vi måste också se de faktiska situationerna.

På sikt tror jag de facto att ett brett erkännande av Kosova minskar risken för våldsamma konflikter snarare än ökar den.

Vill du diskutera det här vidare rekommenderar jag dig att du gör det med någon av de många s-bloggare som är mini-experter på Kosova-frågan. Skulle tro att du får ut mer av det än att diskutera den med mig.

//Catti

Anonym sa...

Håller med om att det var helt rätt att erkänna Kosova/Kosovo eller vad det nu heter. Själv tror jag inte att det blir speciellt långlivat heller, antagligen 5-15 år, sedan uppgår det i storAlbanien tillsammans med delar av Montenegro, FYROM, rumpSerbien och Grekland. (OBS! Med "rumpSerbien" menar jag Serbien utan provinsen Montenegro, inget annat!)

I och med erkännandet har Sverige äntligen tagit bladet ur munnen och erkänt att det enda som betalar sig är - precis som Rysslands utrikesminister sade häromdagen - våld och brutal styrka.

F.ö. ska vi inte klaga över invandrarungdomar som med sin stenkastning har gjort att lokaltrafikens bussar inte vågar köra in i vissa stadsdelar vid sena delar av dygnet. I stället bör vi hylla dessa ungdomar som sanna frihetskämpar - som kämpar för fri och oberoende Tensta, Hovsjö med mera. De har är lika mycket födda här som albanerna är födda i Kosovo - och de behandlas nästan lika illa av det svenska samhället som albanerna av det serbiska. Hoppas vi snart får erkänna flera nya, fria statsbildningar i Europa och inte minst på våra egna bakgårdar i Sverige!

Catti Ullström sa...

det lustiga med ironi är att det blir så ruskigt kul när det är smart och bra, men så tarvligt och pinsamt när det är dåligt och ytligt...

men det är skönt att folk försöker. man ska våga försöka.

ps. skönt är att man inte behöver stå för sina tarvliga försök med sitt eget namn, det hade ju kunnat bli riktigt jobbigt... ;-)

Anonym sa...

Man blir fundersam när ett lagom ironiskt inlägg sågas, medan ett annat inlägg som öppet torgför rasistiska åsikter får vara kvar. (Stefan A. Johansson som skriver om Kosovo att "kriminalitet är en levnadsnorm".)

Tydligen är en svensk med rasistiska inlägg bättre än en ironiserande invandrare. Just det, så var det!

Olbap sa...

Och just det: muslimer sanna islams budskap HATAR radikaler som du, de skiter i genus, HBT och kvinnors rättigheter. Du gräver din egna grav, och du gör det villigt. Snacka om virrigt.

Anonym sa...

Men hallå, mina herrar (antar ju att det är herrar som skrev de två inläggen Anonym och olbap)... Bara vi erkänner Kosova/-o och stoppar huvudet i sanden och blundar riktigt hårt och väntar tillräckligt länge så får vi: fred på jorden, en mörkröd regering och ett samhälle som andas tolerans mot samma åsikter som Cattis representerar. (De andra lär bli utritade till dess!)

Catti Ullström sa...

för det första finns det inget rasistiskt i att påtala våldet i kosova. att det finns våld är uppenbart. hur väl stefans beskrivning av det stämmer överens med verkligheten vet jag inte. jag uppfattar det dock som en överdrift. det kan vara ignorant och okunnigt skrivet, men det är knappast direkt rasistiskt.

det rasistiska inlägget om islam har däremot försvunnit. men jag kan meddela att jag inte planerar att konvertera till islam (vet inte om det ens heter så, iom at jag inte är kristen).

kan tillägga att icke-anonyma inlägg har större chans att få svar samt mindre chans att försvinna. det är tämligen fegt, i min mening att håna mig eller de åsikter jag står för utan att själv skriva under med namn.

angående ironin, den var ju så dålig att den förtjänade en sågning. jag bryr mig inte om vem som ligger bakom (vilket fiö är svårt att veta eftersom att ni inte skriver under med namn). jag tyckte bara att den var svag.

angående islams sanna budskap så vet jag inte om jag ens orkar ge mig in i den diskussionen. jag har läst stora delar av både bibeln och koranen (iofs i engelsk översättning) och upplever inte att koranen är mer eller mindre tolerant än vare sig Bibeln eller Tanak.

Och angående min mörkröda värld... ja, jag hoppas helt klart på en värld där man får tycka vad man vill och där det tolereras att jag har åsikter. en värld med mindre rasism. en värld med mindre motsättningar. en demokratisk värld. en god värld...(drömma är tillåtet, har jag hört) den världen skulle gärna få vara röd, även om den kanske skulle vara mer klarröd än mörkröd...

vidare hoppas jag på en bloggosfär där jag som skribent kunde slippa anonyma hot, både i kommentarsfältet och på mailen. jag hoppas på en bloggosfär där människor var tillräckligt trygga i sig själva för att våga skriva under med sina egna namn... som sagt, drömma går ju.

Adrian Kaba sa...

Stå på dig Cattis vi är flera som står ut med rasister och islamofober på bloggvärlden, där de som fega skit kan gömma sig bakom sin anonymitet.

Stefan Velimirovic sa...

Alla länder som erkänner kosovo gör det för att dem måste , från tryck av västmakterna inget annat , kosovos självst'ändighet har varit planerad i 10tals år av USA , sprida propaganda och serbernas dåd udner kriget 91",splittra jugoslavien,bomba serbien 99" för att tvinga den serbiska armeen ut från kosovo,ockuperar kosovo (nato) , sanktionerar oss och nu tar dem delar av serbien genom att brytta alla lagar som man själv skapat, var finns rättvisan i världen?

USA är världens Hitler , Barack Obama vinn valet så vi slipper amerikansk galenskap runt om i världen!

Kosovo är Serbiskt !!!

ZJ sa...

Till Adrian Kaba: Så du tycker att det är helt OK att Catti försvarar inlägget där det står att "kriminalitet är en levnadsnorm" i Kosovo? Jag tycker att formuleringen ÄR rasistisk och ett hån mot alla icke-kriminella albaner (och för den delen även serber, romer etc) i Kosovo.

Trodde att dylika påståenden var straffbara i Sverige såsom hets mot folkgrupp.

zj sa...

Till stefan v: Nej, Kosovos självständighet har inte varit planerad i tiotals år av USA. Planeringen för det påbörjades på 90-talet och huvudarkitekten var inte USA, utan en viss M Korbel (hänvisar till USAs State Department om du vill veta Korbels levnadshistoria).

Och nej, Kosovo är inte serbiskt längre. Albanerna har det, albanerna kommer att vilja ha mer.

Anonym sa...

Och du Cattis tycker att Sverige ska erkänna den bosnien serbiska republiken (Rep.Srpska), dvs den serbiska delen av Bosnien? Varför inte? Det är väl kul. Eller är du en hycklare? Kosovo är en etniskt rensad stat. För dessa krigshetsare finns det ingen plats för andra. Fast det hör man sällan om i svensk media.

http://www.counterpunch.org/pilger12112004.html

Här har du en bra länk du kan läsa mer om dessa fina albanska så kallade "frihetskämpar". Albaner som är knutna till al-Qaida.

Catti Ullström sa...

adrian: tack. människor upphör aldrig förvåna mig (i det här fallet negativt, tyvärr). islamofobin i sverige är så mycket värre än vad jag någonsin föreställt mig, börjar jag inse. har nog växt upp rätt skyddat.

zj: jag försvarar inte det som stefan skriver. jag vet inte ens om det är sant MEN jag uppfattar det inte som rasistiskt.jag hävdar tex att våld är levnadsnorm i gaza, i Karenstaten i Burma (där det varit inbördeskrig sedan 1948), på gatorna i St Petersburg och på många andra håll i världen. Det har inte att göra med någons etnicitet eller relion att göra, det har med fattigdom, krig, styrelseskick, osv att göra. vi måste kunna tala om samhällen med problem utan att blanda in etnicitet och religion i det.

och zj, jag vet inte vad det är du tror albanerna ska göra. (du skriver att de kommer vilja ha mer.) personligen hoppas jag att kosovo kommer att vara en del av eu i framtiden, även om det kanske tar ett tag.

stefan v: ja, konspirationteorier finns det alltid gott om. men kosovo är ju faktiskt per definition inte serbiskt längre.

anonym: jag är kanske en hycklare i dina ögon, det är ju liksom upp till bektraktaren. den konflikt och själcständighetsrörelse du nämner kan jag ingenting om, därför kommer jag inte heller att uttala mig i frågan. Angående anklagelser albaner som är knutna till olika terrornätverk så suckar jag bara...

för i övrigt håller jag också på obama ikväll, men tror inte att hans eventuella vinst kommer att göra kosovo/kosova mer serbiskt.

ZJ sa...

Har varit på counterpunch.org.

GÄÄÄÄÄÄÄÄSP!

Inget nytt under solen. Det är alltid vinnaren som skriver historien: jag har träffat på albaner här i Sverige som fortfarande på fullt allvar (!) hävdar att serberna dödade mer än 500 000 albaner och inte de dryga 2500 (serber och albaner tillsammans) som står på websidan du hänvisar till. Och omvärlden tror på de 500 000. Även om det bara är 2500 så är det 2500 för mycket i vilket fall som helst.

Däremot när det gäller att fördöma frihetskamp - där håller jag inte med dig när det gäller citationstecknen. Krig är smutsiga. ALLA krig är smutsiga. Inte bara UCK, utan även IRA, ETA, de Tamilska Tigrarna - you name it.

Krig vinner man inte genom att bomba atrapper av stridsvagnar utan genom att bomba sjukhus, marknader, daghem, elkraftverk etc för att slå ut civilbefolkningen. Det vet USA också och det är därför de jämnade tyska städer med marken under WWII, satte atombomber mot två stora japanska städer fulla med civila, brände vietnamesiska barn med napalm, bombarderade civila mål i Serbien etc. En gerillarörelse har inte samma eldkraft, men krigar lika smutsigt. Hur ska de annars göra?

zj sa...

Cattis, jag ser fortfarande inte att du tar avstånd från påståendet att "kriminalitet är en levnadsnorm" i Kosovo. Se, jag är känslig mot den typen av generaliseringar, för det har jag träffat på i min barndom när jag bodde i Indien och såg med egna ögon hur vuxna vita såg ner på indierna och indierna såg ner på oss.

När det gäller islamofobin så har du rätt att du vuxit upp rätt skyddad. Kanske har du vuxit med islamofobi i din omgivning utan att ens märka folk som omedvetet satte negativa värderingar kring det där med att vara mörkhyad, utlänning, muslim...

Dessutom så tror jag att de flesta islamofober är egentligen inte islamofober utan xenofober. De skulle reagera lika negativt på greker, libaneser, indier etc etc om de betedde sig på ett för svenskar oacceptabelt sätt - fast UTAN möjligheten att sätta fast islam-etiketten på personerna ifråga.

Och då handlar det mera om konformitet med samhället och viljan att anpassa sig snarare än vad det är för krumelur man hänger i guldkedjan runt halsen.

Försök hitta några islamofober i din omgivning och kolla av min teori genom att diskutera med dem. Kolla om det verkligen handlar om islam eller beteendemönster som är nageln i ögat. Kan bli rätt så givande diskussion. ;-)

Catti Ullström sa...

zj. det är ju för att jag inte tycker att hans uttalande är rasistiskt. det må vara etnocentriskt, men jag tycker inte det är rasistiskt. han må ha fel, men det är inte rasistiskt. jag har anget mina skäl tidigare, så jag tänker inte göra det igen.

jag tror du har fel vad gäller islamofobi, hetsen mot muslimer idag påminner om mccarthyismen i usa under 50-talet. och tro mig jag har fört den typen av diskussioner med folk, men uppfattningen att islam är en våldsbenägen religion är rätt fast rotad hos många.

jag tänker ge ett exempel, åter igen från burma:

när jag talar med människor om den burmsesiska juntans militär och dess övergrepp gentemot kvinnor, framförallt de systematiska våldtäkterna av kvinnor i Shanstaten, Chinstaten och Karenstaten upprörs människor. De kvinnor som våldtas är ofta kvinnor från andra etniska grupper än militären (som ofta är burmaner). de tillhör inte sällan en annan religiös grupp (många av dem är kristna). De här våldtäkterna är något som de flesta jag talar med i sverige fördömer. man talar om hur kvinnor blir sårbara i krig. om hur kvinnor förtrycks i Burma.

jag har dock aldrig hört någon ta upp de buddhistiska männens våld mot kvinnor. det är ju trots allt det vi talar om. det är framförallt buddhistiska män som våltar kvinnor systematiskt, med en buddhistisk regims goda minne.

hade burma däremot varit en muslimskt land där juntan varit troende muslimer vars muslimska soldater våldtagit kvinnor (som ofta varit av en annan etnisk grupp och inte sällan kristna) är jag övertygad om att den religiösa aspekten kommit upp.

varför?

pga islamofobin.

missförstå mig rätt, vad de burmesiska soldaterna gör har inte med buddhismen i sig att göra. precis som islam inte bär skulden för de illdöd som ibland görs av muslimer, och ibland i islams namn.

Pablo sa...

Cattis, din fanatiskt politiskt korrekta flumvänsterretorik lurar ingen. Du är en minoritet bland svenskar, och t.o.m. bland en hel del av oss invandrare - som i flera fall flytt från islamism i mellanöstern - så finns rädslan av en alltmer tongivande och höggljudd islam, som kräver mer, hotar mer, dödar mer. Din sort är de som gav upphov till uttrycket "Vägen till helvetet är belagd med goda avsikter" - er strävan efter socialistisk rättvisa leder onekligen alltid till moralisk ekvilibrism, där ni jämställer det aggressiva, onda och hatiska med de krafter som försöker stoppa detsamma. Med er vid rodret hade Hitler vunnit andra världskriget, du och dina likar hade sagt: "men Hitler är en god man, vi måste förstå honom, hans klagomål är rättvisa" - på samma sätt ni försöker förstå islamismen. Fatta Cattis: I ett islamiskt samhälle är du dödens. Jag behöver bara odla ett skägg, men med ditt kön och din ideologi så blir du villebråd. Det är inget hot, det är en logisk följd av ditt livsval. Ni vänstermänniskor tror så himla mycket på att man ska "förstå" och "socialisera sig" med de "förtryckta" - problemet är att muslimer fattar hur ni fungerar och är experter på att manipulera era känslor och vänsterjournalisters kameror. Med din sort vid rodret så är Västerlandet kört, och med den även de värderingar och drömmar som ironiskt nog Vänstern säger sig försvara och slåss för. Jag hoppas verkligen att du inser dina felaktiga vägar - i alla fall den dagen då du och dina framtida barn tvingas leva efter en m örk ideologi/religion ur vilken inget ljus kommer att varda, där ingen morgondag kommer att någonsin mer vara fri.

Catti Ullström sa...

pablo: ja du... vem är det som låter fanatiskt?

tycker fiö jag varit rätt konkret.
du tycks inte ha läst vad jag skrivt, eller så kanske du inte förstår. för flummigt. (eller så är du så insöad i ditt eget tunnelseende att du inte kan ta in nya sätt att tänka)

jag ska försöka en gång till, även om jag anar att du inte kommer att läsa bättre nu heller:

har jag någonstans förespråkat ett sverige där kvinnor inte har rättigheter och män måste ha skägg. svaret är förstås nej. men jag drar inte parallelen islam = förtryck mer än vad jag drar parallelen kristebdom = förtryck eller hinduism = förtryck.

orätter har begåtts i alla religioners namn. det är vad jag hävdar. det är inte själva religionens "fel". Islam är inte mer våldsam än kristendomen (läs gamla testamentet så förstår du nog vad jag menar).

Björn Fridén sa...

Det var en väldig massa gnälliga typer inlägget attraherat. Fortsätt med det goda arbetet!

Janne sa...

Cattis
Kristendomen fanns inte på gamla testamentets tid,för att Jesus Kristus inte var född då.Kristendomen
vilar på nya testamentet som ju inleds med berättelsen om Jesu födelse.Jesus gjorde ju upp med gamla
testamentet och tog avstånd från mycket som står där.

Catti Ullström sa...

Björn: :-)

Janne: Jag vet mkt väl skribenterna till nya testamentet gjorde upp med mycket av det som stod i gamla testamentet. (Och allt i NT är inte heller så trevligt.) Samtidigt är gamla testamentet en viktig del av själva kristendomen, det är ju själva grunden. Många frikyrkliga kristna grupper ger dessutom gamla testamentet mycket stor betydelse, däribland Jehovas vittnen. 10 Guds bud har ofta åberopats för att rättfärdiga brott mot mänskliga rättigheter i Guds namn osv. Under olika tidsepoker även katolska och protestantiska kyrkorna varit mer eller mindre influerade av GT. Under 1600-talets var tex predikningar från GT rätt vanliga i samband med häxprocesserna.

Problemet med att diskutera det här med troende är ibland (absolut inte alltid) att man tenderar att se "hela" kristendomen som sin egen personliga trosuppfattning, men det finns enormt många olika tolkningar av Bibeln, därmed ingen generell "kristen" tolkning.

Vill också tillägga att det finns en hel del inte helt trevliga passager även i Nya testamentet (även här lite beroende på hur man tolkar det). Har ingen Bibel för närvarande annars skulle jag citera...

Missförstå mig rätt, jag vill absolut inte hoppa på troende kristna. Lika lite som jag vill hoppa på troende muslimer. Jag menar bara att ingen av dessa religioner kan beskyllas för de illdåd som begås i dess namn: det är tolkningar och de som tolkar som får stå för det. Och både Koranen och Bibeln tolkas olika av olika människor. För vissa blir båda dessa religioner toleranta och kärleksfulla, för andra kan de användas för att legitimera våld.

Som sagt... det här är helt ett annat ämne än kosovo och bör kanske diskuteras på annan plats!?

Anonym sa...

Catti Ullström sa...
Jag är medveten om att frågan om Kosova är folkrättsligt komplicerad, men ser ändå ett erkännande av Kosova som berättigat och nödvändigt. Fördömanden av albanska klansamhällen från din sida ställer jag mig frågande till (men anar en viss etnocentrism).

Jag är långt ifrån en expert på Kosovafrågan, men har försökt lyssna på ergumen ten för och mot och sedan övertygats av argumenten för. Jag ser att det finns en mängd problem i Kosova osv men ser inte hur vi tror att det ska bli bättre genom att inte erkänna Kosova? Vad vill man uppnå med det? Generella regler och avtal måste alltid appliceras efter varje specifik situation. Kontroversiellt kanske, men jag är rätt övertygad om detta. Varför?
__________________________
hahah om du inte är expert i frågan...villka grunder har du att försvara Kosovo och Metohijas självständighet?? Jag vet att du är albansk men....endå.

AE sa...

Hej Cattis!
Jag vill ge min stöd till dig Cattis. Till rasister och islamofober "fuck you".
AE

Catti Ullström sa...

att inte vara expert innebär ju inte att man är helt okunnig... de flesta av oss tycker väl saker om saker vi inte är experter på. eu, emu, partipolitik, nationalekonomi... bara för att nämna några exempel på saker nästan alla i sverige har åsikter om utan att vara experter. demokratin bygger ju på att fler än "experterna" är med och tycker och tom bestämmer... och det är väl rätt ok, eller? :-)

Anonym sa...

ville bara säga att jag kan inte förstå varför serber inte bara kan släppa taget dem har förlorat greppet om kosovo
Ett citat från kosovos tidigare president " Kosovo har aldrig tillhört serbien, Och kommer aldrig att göra det heller"

Dem är dem största bönderna i europa, är bara intresserade av kosovo för att kosovo har tillgångar som serbien bara kan drömma om,!!
, den turist som varit i serbien vet att dem är inget mer än jävla tiggare !!

Anonym sa...

Såklart du inte kan förstår hur serberna känner sig, du sitter inte i deras situation. Knappast att man tar ert "påhitt" om ett albansk ständigt kosovo seriöst, då en alban själv (Ormen) utropat Kosovo självständigt.
Ett citat från Serber- Kosovo har sedan 500-talet varit bebott av serber. Kosovo har alltid varit serbiskt och kommer alltid att förbli serbiskt! En aning svårt att fatta?

Bönderna? Ha, din omogna skitunge. Albanien = Europas fattigaste land, så man kan ju undra vilka som är bönder.
Du bör nog få lite kunskap om situationen, hur FAN ska serbien kunna ha någon möjlighet till de tillgångar som finns i Kosovo, då det nu knappast finns, eftersom albanerna rensat allt! .
Väldigt omoget, jävla snorunge!

Anonym sa...

Har bara en sak o säga till dej det märks att du e serb!!Kom över dt vi har segrat Ni har förlorat !
Länge leve KOSOVO KOSOVO

Illyrien sa...

det som stör mig mest är att UCK är knytna med islam helt fel , albaner har lika lång christen bakrund som Rom och det finns så klar albaner som är muslimer men UCK är inget annan än albanskt så sluta med serbisk propaganda att albaner är knytna med al qaida och är islam och skit , undra bara , är det inte serbien och ryssland som har anknytningar till iran och andra islam länder , vi har ett ordspråk på albanska

kolla inte efter kyrkor och moskéer för albaniens religion är albanism!

illyrien sa...

mujahedin frågade om de ville hjälpa UCK och UCK svarade raskt NEJ : vi är inte muslimer!

Anonym sa...

det som stör mig mest är att ni säger UCK är knytna med islam.. helt fel ,***** så så menade jag :D

Anonym sa...

Detta är bara början på situationen , detta kommer pågå i 50år till innan man kommer fram till något konkret.
Serberna kommer aldrig att erkänna kosovo och inte ryssland heller , vilket gör "Kosovo" till en handikapp stat som aldrig kommer bli ett riktigt land.

Självständigheten* är bara en liten del av situationen , den är inte viktig , och ite heller vem som erkänner kosovo , det viktiga är att "kosovo" aldrig kommer bli ett land , man kommer t.ex. aldrig komma in i FN eller världsfonden , eller tex. kunna vara med i sportarangemang eller eurovision.

Slutet är inte här , Början har precis börjat !!!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Naim Murseli sa...

Väldigt bra skrivet Cattis.

Jag är själv kosovar, och tackar från mig och mitt folk över ditt stöd till Kosova.

Anonym sa...

Jag vill bara säga att ni serber är ursprungligen zigenare från ryssland. Ni kom till oss och vi välkomnade er. och ni har till och med oss att tacka för den relegionen ni har idag, annars hade turkarna gjort er muslimer också. Men nu måste ni lite tillbaka till verkligheten att ni är fortfarande zigenare och kosovo kan inte tillhöra något sådant.

Afrim sa...

(Dyslekticer) Ni är roliga =)).
Kosovo albaner bräner ner kyrkor puffff... det var serberna skälva som gorde det och skylde på Albanerna.
Kosovo har varit serbisk sen 500 talet inte illa för serberna kom ner till balka 800-900 tal.
Sluta med Serbisk propaganda du viner inget på det. Du/Ni vet skert inte ens hur kosovo hanade under serbisk styre. Serberna burjade förtryket på Kosovo Albanerna 1 år efter Tito dog.