söndag 2 mars 2008

Makten, pengarna och Ryssland

Egentligen hade jag inte tänkt att skriva något på bloggen idag. Boken "Demokratin och dess antagonister" ligger bredvid datorn som en påminnelse om vad jag egentligen borde göra. Plugga. Men farsen i Ryssland (eller var det val det skulle kallas) kräver en kommentar. Att presidentvalet på förhand är avgjort kommer inte som någon chock. Ryssland fungerar idag på det viset.

I Ryssland finns inga fria val. I Ryssland ökar HIV/Aids lavinartat år för år. I Ryssland mördas regimens motståndare.

Ändå ser både GP:s ledarskribent och Krister Eduards (som skriver på Brännpunkt idag) en ljusning. Eduards ser en dynamisk marknad växa fram. GP:s ledarskribent ser en framtida demokratisering. Investeringarna ökar och en stark medelklass växer sig (köp)stark, argumenterar de. Ungefär som i Kina då. Och där går ju demokratiseringen i rasande fart(?).

På högerkanten skriver Dick Erixon angående ledaren i GP:

"...jag har blivit mer tveksam till denna logik sedan vi i Kina inte sett några tecken på ökad frihet med växande välstånd ... Genom att lyda, får man ökad ekonomiskt välstånd. Regimerna köper folkets tystnad."

Ekonomiska investeringar ger inte alltid demokrati. Det är en förenklad världsbild som omfamnas av många. Inte minst av de företagare som gärna utnyttjar arbetskraft i de länder där arbetarna inte får skälig lön eller har några rättigheter.

Ekonomiska investeringar och ekonomisk tillväxt kan het klart bidra till demokratins tillväxt, men inte "solo". Ekonomiska investeringar kan också ge de som har makten ytterligare medel att behålla makten. Som i Burma. Som i Ryssland?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

linus sa...

hej. appropå veckans mest missbrukde begrepp så tycker jag det är hemskt vad folk tycker är ok att säga till andra människor. det är lite varför jag aldrig vill blogga. det är aldrig ok att hota och kränka alla. borde du inte kunna se ip adresserna på de som skrivit det?

stå på dig!

Catti Ullström sa...

Tack. Det värmer faktiskt att höra! Någon gång ska jag skriva ett inlägg om rätten till yttrandefrihet vs. rätten att inte ta skit. Folk får tycka att jag förtjänar det ena och de andra, men det får de skriva på sina egna bloggar (att dessutom samtliga kommentarer och mail av det slaget är anonyma gör påhoppen knappast mer berättigade). Ibland tappar man lusten att skriva mer, men så kommer peppande kommentarer, inte sällan från dig :-) och så fortsätter man. Tycker ju trots allt om att tycka...

amandalovkvist sa...

Singapore är också ett sådant exempel, där regimern köper folkets tystnad.

Catti Ullström sa...

Skulle tro att det finns otaliga, världen över. Köper vissas tystnad, tystar annars röster... det är vad många regimer gör med sina rikedomar.

/Catti

Vilhelm Konnander sa...

Inte för att det gör så stor skillnad för politiska fri- och rättigheter, men senare års demokratidemontering har ju faktiskt lett till sämre förmåga till maktutövning. Mindre demokrati ger mindre makt alltså. Kanske något att tänka på.