söndag 2 mars 2008

Tystnad mördar.

Vad kan jag säga om det här? Är det försvarbart? Jag blir arg. För arg för att kunna formulera ett bra svar. Jag är tacksam att det finns andra som kan göra just det. Och som gör det bra.

Det värsta är att hade det inte varit en så klassisk höger/vänster-fråga hade knappast Dick Erixon försvarat mördandet till världs ände. Men nu är det en sådan fråga (och dessutom involverar den muslimer...). Nu accepteras det. Nu är det propaganda att ens kalla det mord.

Det är iallafall lika mycket båda sidors fel. En olöslig konflikt som vi inte bör lägga oss i mer än abslolut nödvändigt. Helst ska vi stå tysta och skaka tysta på huvudet och tycka synd om människorna där borta som inte kan komma överens. Tyst sympati.

Ibland är tystnad medhåll. Ibland är tystnad mord.

När de mördat och fördrivit alla palestinier. När det inte finns några kvar att kalla terrorister som får skylla sig själva. När Gaza och Västbanken är en del som alla andra i staten Israel. Hur ska vi då kunna försvara att vi stod och såg på?

Jo, visst moraliserar jag. Bara för att det verkligen, verkligen behövs.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

8 kommentarer:

Roger Svensson sa...

Man kan lika gärna moralisera åt andra hållet:

"När de mördat och fördrivit alla judar. När det inte finns några kvar att kalla sionister som får skylla sig själva. När Gaza och Västbanken är en del i staten Palestina. Hur ska vi då kunna försvara att vi stod och såg på?"

Catti Ullström sa...

Jo, ifall det var palestina som hade pengarna, armén, flyplanen, vapnen... övertaget. Då skulle man kunna moralisera på det sättet. Men med Quasamraketer som främsta vapen känns den maraliseringen helt obefängd. Långsökt. (Fast inte menlös, din moralisering legitimerar på sätt och vis det som den israeliska regimen gör, den är mer legitmerande än tystnaden).

Roger Svensson sa...

Nu är ju knappast fientligheten mot Israel begränsad till Quasamraket-skjutande palstinier utan de har i stort sett hela den omgivande muslimska världen emot sig så vem som har "övertaget" kan ju ifrågasättas. Det är ju inte eller så att den som är i underläge alltid per automatik alltid har moralen på sin sida. Har t.ex. svårt att se hur Hamas önskan om att utplåna Israel skulle vara moraliskt försvarbar bara för att de är i underläge.

Jag skulle ju f.ö. på samma sätt kunna hävda att ditt moraliserande legitimerar Hamas terrordåd ...

Catti Ullström sa...

Då får du gärna hävda det. Be my guest.

Anonym sa...

Förstår inte hur någon kan argumentera på det sätt som den blogg du hänvisar till. FNs deklaration om Mänskliga rättigheter och Barnkonventionen borde studeras. Kan du inte länka till dem! Om jag inte missminner mig är över 75% av de dryga 3 miljoner människorna som lever på gazaremsan barn!
Margaretha

Lars Petter sa...

Jag kan inte läsa någonstans att Dick Erixon försvarar något mördande. Det han vänder sig mot är att det media rapporterar ensidigt och vinklar rapporteringen för att passa in i bilden där Israel är det hemskaste av hemska och Palestinierna är förtryckta och tvingas av Israel till att ta till våld för att bli fria.

Är det inte sant att Israel har lämnat Gaza (2005)? Är det inte sant att Israels hårda gränskontroll beror på de självmordsbombare som har tagit sig in i Israel? Är det inte sant att Israel BESVARAR den eld som Hamas sänder in i Israel? Är det inte sant att Hamas beskjuter Israel från bostadsområden i Gaza?

Du säger att vi inte ska sitta tysta och se på medan Israel mördar och fördriver alla Palestinier. Är det inte så att omkringliggande arabländer redan på 50-talet ville utplåna Israel och att det i stor utsträckning lever kvar idag. När Roger vänder på orden skapar han ett mer historiskt korrekt och verklighetsbaserat påstående.

Håller du inte med?

Catti Ullström sa...

nej. det gör jag, som framgår, absolut inte. det enda jag kan hålla med om är att medierapporteringen är vinklad allt som oftast, och för det mesta till israels fördel.

djingen sa...

http://djingen.blogspot.com/2008/02/burma-comes-to-thailand.html

Flykting bilder från thailand 2006.

Mvh danne