torsdag 17 april 2008

Du gamla, Du ofria

Per Ström och hans extremt nyliberala tankesmedja, Den Nya Välfärden, lanserar en ny svensk nationalsång. Den heter Du gamla, Du ofria och handlar om ett "modernare" Sverige än Du gamla, Du fria (som jag för i övrigt tycker är rätt dålig och reaktionär). Den nya nationalsången finns att hämta ner här. Lyssna!

Sången lanseras egentligen i ett högst allvarligt syfte, även om den är rolig. I juni kommer Riksdagen troligen att behandla en ny motion som kommer att ge FRA ytterligare befogenheter. Enligt det nya förslaget ska FRA få tillgång till all elektronisk kommunikation som passerar landets gränser. FRA kommer att få rätt att göra det här i så kallat förebyggande syfte, det vill säga utan brottsmisstanke föreligger, och alla svenskar att drabbas av övervakningen. Från och med juni kommer vi alla att vara skyldiga tills motsatsen bevisats, inte tvärtom. Det känns sådär, tycker jag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

linus sa...

det är nått på gång mellan dig o nyliberaler denna veckan.

linus

Kjell-Åke Persson sa...

Man behöver sannerligen inte vara nyliberal för att ogilla ett överdrivet kontrollsamhälle. Varje ny övervakningsåtgärd kan visserligen synas som relativt ofarlig. Men läggs alla nya och gamla övervakningsåtgärder ihop kan det bli farligt. Det kan finnas fog att fråga sig om vi inte snart är nära "farlighetsgränsen",


Som av en tillfällighet lyssnar jag just nu på en cd-version av Karin Boyes klassiker Kallocain om det totala övervakningssamhället (uppläst av Leif Pagrotsky!) Man ryser och hoppas att hennes vision från 1940 aldrig ska bli verklighet. Eller snarare håller tummarna så att de vitnar...

Catti Ullström sa...

Eller hur!?

Visst behöver man inte vara nyliberal, man behöver ju egentligen bara vara demokrat med ett historiskt perspektiv för att tycka den utveckling vi nu ser är ordentligt otäck!

//Catti