tisdag 29 april 2008

Karlstad inte stort nog för rasister och antirasister? (eller "Vad tusan håller Karlstad kommun på med?")

Karlstads vänsterledda kommun sätter stopp för antirasistisk spelning. Anledningen är att Sverigedemokraterna just den dagen håller årsmöte i staden.

Är det ett riktigt dåligt skämt?

Fick ett upprört mail från J. idag. Han är en av många Karlstadbor som emigrerat till Oslo för bättre lön, billigare lägenhet och trevligare regering. Men att lämna Värmland är inte det samma som att sluta vara värmlänning och vi är många emigrerade som försöker att hålla koll på vad som händer där hemma.

Det är knappast någon värmlänning som missat att Sverigedemokraterna ska ha sin kongress i Värmland. Jag har märkt det. J. har märkt det. När vi diskuterade det för ett tag sedan konstaterade jag att vi kan tycka vad vi tycka vill om Sverigedemokraterna men de har samma rätt som alla andra att träffas, samtidigt som vi andra har rätt att protestera mot Sverigedemokraterna, mot deras rasism och mot rasism i allmänhet.

Att protestera mot rasism i allmännhet var vad nätverket Värmland mot Rasism (Karlstad SAC, SUF, RKU, Ung Vänster - Karlstad, Vp - Storfors/Filipstad) tänkte göra samma dag som Sverigedemokraterna ska ha sitt årsmöte. Inte genom någon demonstration utan genom en konsert på fritidsgården "12:an" i Karlstad. Flera band som stöttar budskapet (mot rasism) skulle spela, däribland mina favoriter i Snakkas Kapell.

Nu ställer kommunen in spelningen. De är rädda att det ska komma för mycket folk och att det därmed ska bli många som inte kommer in och därmed blir stående utanför. Dessutom menar Lill Nilsson (v), ordförande för kultur- och fritidsnämnden, att det föreligger en hotbild mot konserten. Det har inte inkommit några hot men kommunen menar att det faktum att det finns många antirasister i en lokal och många rasister i en annan innebär att det föreligger en hotbild. Tydligen är inte Karlstad tillräckligt stort nog för både rasister och antirasister...

Det är absurt.

Ska en grupps yttrandefrihet inskränkas till förmån för en annans? Det kan inte vara okej. Yttandefrihet slutar vara just det när den är på olika vilkor för olika människor/grupper.

Ifall det är så att Lil Nilsson tror att hon förhindrar bråk i samband med SD:s årsmöte i och med att hon ställer in konserten undrar jag om Lil Nilsson förstår någonting om hur det fungerar. Jag betvivlar det.

Att lägga en konsert mot rasism samma dag som SD:s årsmöte är de facto en aktiv åtgärd för att förhindra bråk. De grupper som i vanliga fall tenderar att vilja lösa problem med nazister och rasister med våld (vi som varit unga i Karlstad vet vilka vi talar om) kommer troligen att befinna sig på konserten, precis som många av de grupper som rasister och nazister brukar vilja slå ner. Genom att ställa in konserten kommer dessa ungdomar istället att hänga nere i stan, troligen frustrerade. Med rätta frustrerade.

Där har du ditt våld och ditt bråk Lil Nilsson.

Grattis. Troligen har ditt beslut fått ytterligare ett gäng unga, politiskt engagerade att tappa tron på politiken.

Dels är det principiellt galet och fel att ställa in konserten, dels kommer effekten troligen att bli bråk.

Bak och fram.

Gör om, gör rätt!

I media: Svt, VF, NWT

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

linus sa...

riktigt märkligt.

Catti Ullström sa...

ekker hur!

Susanna G sa...

Jag är så besviken. Jag saknar ord. Jag vill gömma mig under sängen.

Catti Ullström sa...

mmm... det är faktiskt skandal. och det kommer från så oväntat håll!