måndag 7 april 2008

Nej, det är IOK som begått övergreppet...

Stefan Lindeberg, ordförande för Svenska Olympiska Kommittén, tycker att det faktum att OS-facklan idag släcktes tre gånger på vägen genom Paris är ett övergrepp mot allt vad idrott och OS står för.

Citaten nedan är hämtade ur Aftonbladet:

"OS-elden är en symbol för den olympiska idrottsrörelsen, inte en symbol för varken Kina eller Tibet som folk protesterar mot."

"Vår organisation gör att folk möts genom idrotten i hela världen. Det här är ett övergrepp på vad idrotten står för."

Vad Lindeberg missar är att det är han själv, Svenska Olympiska Kommittén och Internationella Olympiska Kommittén som begick övergrepp mot det idrotten de Olympiska Spelen står för, eller bör stå för, i och med att de förlade OS till Peking. I och med att de lade det i Peking gjorde de reklam för ett land som fängslar fritänkare och bidrog direkt till att människor tvångsförflyttades. De gav good will till ett land som inte bara förtrycker sitt eget folk utan också ständigt på olika sätt ställer upp på andra skumma regimer, inte minst på den burmesiska. I och med att OS förlades till Peking förlorade den olympiska elden sitt värde, sin symbolik.

IOK, SOK och Lindeberg, det är ni som begått övergreppen. Ta konsekvenserna!

Bloggat: Bengtsson, Svensson, Fp i Nacka, Krassman, Holmberg Bergman, Hannubabbel, Persson, Appelgren,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Martin sa...

Du verkar gärna stå upp för de som protesterar mot OS-facklans framfart och Kina men protesterade du lika vilt mot "IOKs övergrepp" då Kina kandiderade, eller då de fick OS?

Sen är ju den stora frågan, leder socialism till förtryck? Reaktionen mot Kina i Tibet ger ett tydligt Ja.

Catti Ullström sa...

Den där typen av kommentarer är rätt märkliga... Jag vet inte hur gammal du är men jag är när Kina fick OS var jag 16 och oroade mig mer för vilka skor jag skulle ha på mig än på vad som hände runt i världen. Framförallt hade jag ingen koll på vare sig Burma eller Kina.

Att mitt 16-åriga jag inte var särkilt (internationellt) politiskt medveten gör ju knappast att jag idag inte har rätt att bry mig...

Och det där med att skylla på ismer... socialism kan leda till dåligheter, liksom liberalism eller konservatism. Varje ism kan missbrukas men det är inte ismer i sig själva som är problemet utan det sätt de används av människorna. Det är människor, inte ismer, som dödar.

Fiö är det rätt absurt att påstå att Kina idag skulle vara en socialistisk stat.

//Catti

SparkMan sa...

För att gå rakt på sak så ska man inte blanda ihop idrott och politik (hur mycket alla än vill göra detta). Kina valdes som OS-arrangör den 13:e juli 2001. Vilket är 7 år sedan. Oavsett om Kina är en förtryckar-stat och allt du kallar det så ska väl inte det hindra en stad att arrangera OS om det är ett bra mål för en idrottsstad.

Jag säger det igen: Sluta blanda ihop idrott och politik!

Catti Ullström sa...

Jo jag vet att de valdes 2001. Jag är snart 24 år. 2001 var jag 16 snart 17.

Visst vore det fint om politik o idrott inte hörde ihop, men så fungerar det ju inte. Dels för att byggandet av OS-arenor direkt gjort att människor tvångsförflyttats. Tvångsförflyttning är grava brott mot mänskliga rättigheter, ska vi inte bry oss om brott mot MR bara för att de råkar ha med ett idrottsevenemang? Är det ok med brott om de går under idrottens flagg? Knappast.

Vidare är det ett faktum att den kinesiska regimen använder OS som POLITISK propaganda. För Hu Jintao handlar OS om politik, alltså även för oss som är motståndare till regimen i Peking.

Argumentet att politik och idrott inte hör ihop är ett vackert ideal, men inte mer än ett ideal. OS är politik. Idrott är politik.

Fiö, en bra idrottsstad.. Peking håller på att saneras, kolgruvor flyttas etc för att luften ska bli ok för idrottarna att andas i... jag vet inte om det räknas som bra...

Dessutom är ju misshandeln av kinesiska gymnaster, simmare, etc. väldokumenterad. Är det ett idrottsföredöme?

//Catti

Krassman sa...

Jag har skrivit det förr och gör det gärna igen. Idrott och politik hör ihop,lika mycket som politik och idrott hör ihop. Politiken styr mycket av idrottens utveckling och ger den sina möjligheter. Vart skulle idrotten befunnit sig utan politsika belsut och skattemedel? Sedan så bär alla idrottare ett eget ansvar som individer, ett ansvar att ta ställning. Sedan om man gör det eller inte är upp till dom.

Catti Ullström sa...

agreed!

Martin sa...

Tja, jag är ett par år äldre än dig, det kan vi börja med. När jag var 16 så var jag en ivrig miljökämpe och till viss del politiskt aktiv i miljöfrågor (dock utanför några partier). Jag hade vetskap om politiska orättvisor världen över och om både postivtiva och negativa aspekter med höger resp. vänsterpolitik, dock var jag ej med i ett parti. Jag tror på individen och dess styrka, då flera starka individer bygger ett starkare kollektiv. Jag är för Burmas "revolt" och har i flera år tyckt att FN borde göra något åt behandligen av Aung San Suu Kyi och jag "jobbar" för att ändra inställningen att man inte kan vara miljövän om man inte röstar rött eller grönt. För det kan man.

Iaf, det jag ville pålysa (måhända lite väl fördolt) var att de som idag, liksom du verkade göra, verkar vara "trendtyckare". Dvs för ett tag sen var det miljön, sen Burma, nu OS och Kina (med Tibet). Det kanske inte helt stämmer inte, men min poäng är du åsyftar att det är IOK, SOK och Lideberg som begått övergreppen, inte Kina. Kina kanske inte är så rent socialistiskt idag som förr, men det är det gamla socialist/kommunistkina som ligger bakom hela spektaklet i Tibet, inte IOK. Att då skylla på herr Lindegren och SOK. ja det är nog lika dumt som en viss socialdemokrat som härom veckan likställde nazisterna i tyskland med Alliansen. Jag tycker det är dags för vänsterpolitiker (både sossar, vänster och "de andra") att säga ifrån mot dessa vänsterländer, och påpeka att det är vänsterdiktaturer el. dyl., där folk lider och förtycks av sina ledare (såsom Burma). Inte mot ett idrottsligt organ och dess representanter som traditionsenligt springer med en fackla som ska symbolisera idrottsligt broderskap.

Catti Ullström sa...

Precis som Krassman skriver är det kanske så att vi alla har ett politiskt ansvar, idrottare IOK:are och medmänniskor.

Det är deras fel, och vårt fel. Och vi har alla ett ansvar att tala för de som inte kan tala själva. Hur skulle det gå, egentligen, om alla resonerade som du gör. "Bara för att det inte är mitt fel, direkt, har jag inget ansvar alls." Det skulle bli en rätt individualistisk och kall och hemsk värld. Vi har alla ett ansvar och människor med makt, såsom IOK:are och ministrar och kända idrottare, har ta mig tusan ett extra ansvar för de kan påverka på ett sätt vi andra inte kan.

Vad gäller huruvida jag är en trendtyckare så är det ju din åsikt. Men jag bodde och arbetade med den burmesiska demokratiröelsen långt före de flesta svenskar visste vad det var för skillnad mellan Burma och Myanmar. Och jag har aldrig varit någon särskild miljökämpe, även om jag inser att miljö är viktigt.

När man jobbar med Burma blir det oundvikligen så att man också jobbar med Kina. Bojkottskravet har vi inte alltid drivit, för det har inte alltid varit politiskt möjligt men sedan länge driver rörelsen andra kampanjer som i hög grad riktar sig mot Kina. Inte minst Shwe Gas Campaign som riktar sig mot det kinesisk-burmesiska gigantiska gasprojektet i Arakanstate. Kina och Burma hör ihop, och det är omöjligt att arbeta med Burma utan att involvera Kina-perspektivet.

Trendtyckare är vi nog fiö mer eller mindre allihop. Vi tycker om det vi känner till och det vi känner till formas i rätt hög utsträckning av media. Det trodde jag de flesta var medvetna om. Men du anser dig stå över sånt?

SparkMan sa...

Ni som håller på att tjata om att "politik och idrott hänger ihop" håller ni själva på att idrotta på elitnivå? Spenderar ni 4-6 timmar per dag (även helger) på träning och tävlingar ibland? Om inte så har ni inte mycket att gå på i era argument.

Det är fint att säga att politiken stöder idrotten/idrottarna. Men är fallet så egentligen? Ska man vara tvungen att betala tiotusentals kronor för att representera Sverige på landslagsnivå? Tack för stödet, jag uppskattar det verkligen!

Catti Ullström sa...

Nej SparkMan, även om jag en gång i tiden idrottade på amatör- men ändå internationell nivå (segling). Nu för tiden arbetar jag flera timmar om dagen, gratis, för demokrati i Burma. I ett Burma där jag sett vänner fängslas för sina åsikter, i ett Burma där folket inte har möjligheter att "förverkliga sig själva".

Anledningen att vi ber idrottare att missa OS, sitt livs chans, är helt enkelt att miljarder människor på grund av den regim OS 2008 sponsras av och gör reklam för aldrig får "sitt livs chans".

Det är inget agg eller någon otacksamhet mot idrott eller idrottare, det här är mycket, mycket större. Det handlar om grundläggande människovärde, och det är större än vilken sport som helst.