måndag 21 april 2008

Öppna EU för engagemang och påverkan!

Jag är arg på EU idag. Arg just på EU eftersom jag inte vet riktigt mot vem jag ska rikta min ilska för att kunna påverka... Egentligen är jag mest arg på de blymurar som finns mellan mig och informationen jag är intresserad av och på en helt värdelös hemsida.

Bakgrunden är att jag idag spenderat alldeles för många timmar framför datorn, svärande över dels EU-parlamentets hemsida och dels över EU:s genomskinlighet. Som inte helt och hållet finns.

EU-parlamentet har rimligen ganska mycket pengar. Hur kan de då misslyckas så totalt med att skapa en användarvänlig hemsida? Om jag vill se vad som sker i parlamentet rörande en viss fråga, säg mjöl-frågan, är det idag en lång process. Jag måste titta igenom alla olika typer av uttalanden, alla enskilda omröstningar, enskilda parlamentariker och så vidare. Borde det inte vara ganska enkelt att skapa ett sökverktyg där jag kan söka på alla frågor som ställts, alla resolutioner som behandlats, uttalanden som gjorts och så vidare angående just mjöl? Det är det inte. Borde jag inte kunna gå in på en parlamentariker och söka på "mjöl" och sedan få se vad hon eller han sagt och gjort i frågan? Det går inte.

Det är inte första gången jag förbannar just EU-parlamentets hemsida. Det händer i stort sett varje gång jag försöker ta reda på vad som händer i parlamentet. Politiker och tyckare här hemma, jag själv inkluderad, brukar klaga över att svenskar är oengagerade i EU-politiken. Ett tips om vi nu vill förändra det här är att skapa en hemsida där det går att navigera utan karta och kompass...

Och sedan det här med genomskinligheten. Som inte är. Jag letade med hjälp av den gode R. som navigerar bättre än mig (tydligen) mig fram till en omröstning som jag är intresserad av. Jag hade fått höra att den flyttats fram (vilket inte uppdaterats på hemsidan) och jag var intresserad av vilka som anmält att de kommer att delta i debatten inför omröstningen. Det är en debatt jag är intresserad av och jag vill kunna se vilka parlamentariker som kommer att debattera. Det är inte så mycket begärt. Jag vill veta vilka de är och vilka frågor de tidigare drivit. Det är inte så mycket begärt.

Men det går inte.

Inte för den som inte är hackare och det är varken jag eller R. så vi vet fortfarande inte vilka som kommer att debattera. Vi vet inte vilka deras ställningstaganden kommer att vara eller vilka invändningar de har mot det förslag som ligger.

Och vi frågar varför svenska folket inte bryr sig om vad som händer i EU-parlamentet?

Nej, det är dags att EU-parlamentet ser över sin hemsida och att EU inför offentlighetsprincip. Snarast!

Läs även annat intressant om , , , , , , ,

Ps. Partiets hemsida har till skillnad från EU-parlamentets fått ett riktigt ansiktslyft idag. Välbehövt och rätt välgjort tycker både jag själv och Peter Karlberg.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad gäller Europaparlamentets hemsida kan jag bara hålla med, den är ganska krånglig. Men den uppdateras ständigt (ibland till det bättre och ibland till det sämre). Att administrera en hemsida av Europaparlamentets dignitet är inte helt lätt, den skall uppdateras på ca. 25 språk och det försvårar också när man skall genomföra förbättringar eller förenklingar... Men visst hoppas jag också på en stor upprustning av Europaparlamentets hemsida.

Att det inte finns någon tillgänglig talarlista för en debatt i Europaparlamentet förrän timmarna innan debatten är av den enkla enledningen att man går genom gruppseketariatet för att begära talartid. Det är sedan kordinatorn i gruppen för respektive utskott (ansvarig för debatten) som fördelar talartid mellan dem som begärt talartid. Detta görs kvällen innan eller samma dag, därför finns det inte heller någon offentlig talarlista förrän ganska kort innan debatten.

Catti Ullström sa...

Men det står ju redan nu hur många som anmält sig? Hur svårt kan det vara att också publicera namnen på de som anmält sig?

ASj sa...

Grupperna anmäler hur många de vill skall tala... det beror inte för den delen att det är så många som anmält sig för respektive grupp, kan vara 50 socialister som anmält talartid på samma fråga, men det är fortfarande bara 4-5 stycken som får talartid, och det avgör kordinatorn dygnet innan debatten...

Catti Ullström sa...

Tack för besked! Nu förstår jag varför, men jag tycker fortfarande att det är ett dåligt system som lämnar lite utrymme att sätta sig in i frågor och "hålla koll" på parlamentariker, och ännu mindre utrymme för påverkan.

Jag är förstås som vanligt inte på det klara med hur jag tycker att det borde göras om för att det ska bli enklare för intresserade och ideellt aktiva att vara aktiva i Europa politiken men lättare måste det bli. Oach ett sätt att göra detta skulle vara att göra om hemsidan så att den blev lättnavigerad. Det är inte otänkbart att man skulle kunna gå in på en grupp i parlamentet, antingen hela svenska delegationen, hela s-delegationen eller hela PES-delegationen och söka på vad de gjort gällande vissa sakfrågor (exempelvis alla uttalanden, frågor osv) utan att behöva gå in på varje enskild ledamot eller varje enskilt ärende. Det är möjligt att sidan inte gjorts om på 10 år och då kanske den var modern och ok men i nuläget är den helt passé och knappast en sida som uppmanar till deltagande...

//Catti