tisdag 8 april 2008

Sandelin och Sanningen?

Idag skriver den tidigare journalisten Gunnar Sandelin på DN Debatt om den svenska journalistkårens stora mörkläggning av invandringens problem. De uppgifter Sandelin menar att konspirationen undanhåller från svenska folket har han efter gediget journalistiskt arbete lyckats hitta på, hör och häpna, Migrationsverkets hemsida. Det handlar alltså om i högsta grad offentliga siffror som många av oss sedan länge känner till. Det absurda i Sandelins konspirationsteori gör den dock inte mindre otäck.

I Sandelins (brist på) analys ligger en hel del missförstånd. Att den grupp som kallas nya svenskar har det svårare att komma in på arbetsmarknaden och i det svenska samhället beror på svensk politiks misslyckande, och då inte migrationspolitiskt misslyckande. När människor tillåts hamna riktigt långt ner på samhällsstegen är det en konsekvens av den svenska politiken, av bostadspolitik, skolpolitik, skattepolitik, välfärdspolitik, integrationspolitik och antidiskrimmineringspolitik.

(För diskussion kring Sandelins utspel, se Svensson, Inga-Lina, Pascalidou, Invandring och demokrati, Neo,)

Det han menar att den svenska journalistkåren gör, undanhåller sanningar, är ju såklart alltid delvis sant. Så fungerar journalistiken, den är main stream. I alla frågor. Media rapporterar långt ifrån allt, och knappast utifrån alla perspektiv. Face it.

Jag saknar en massa saker i svensk media som jag istället söker i annan media. Varje morgon kollar jag den burmesiska pressen innan den svenska, för i Sverige kan de flesta journalister lite eller inget om Burma, och de är nog inte så särskilt intresserade heller (vissa undantagna denna grova generalisering, förstås). Det går knappt en vecka utan att jag stör mig på att det rapporteras så mycket om så kallade bidragsfuskare, när det är konstaterat att den mest omfattande ekonomiska brottsligheten inte handlar om bidrag och knappast begås av den samhällsklass där många får birag (annat än barn- och studiebidrag). Varför skriver media så mycket om bidragsfusk och inget om avdragsfusk? Varför är överklassens fusk, "White Colour Crimes", mer okej än annat fusk?

I slutet av sin alldeles för långa artikel kommer Sandelin med ett krav:

"Ett rimligt krav är att regeringen tillsätter en statlig utredning om hur mycket de människor som har kommit hit de senaste tio till femton åren kostar i offentliga utgifter och tillför i skatteintäkter."

Jag kontrar med ett annat krav:

Ett rimligt krav är att regeringen tillsätter en statlig utredning om hur mycket de svenska medborgare som räknas som höginkomstagare och som dels bor i Sverige, dels i utlandet och betalar skatt både här och där, samt de ekonomiska fuskarna bland dessa höginkomsttagarna kostar det svenska samhället i form av uteblivna skatteintäkter.

Andra skriver intressant om , , , , , , , , ,

Ps. Finns en grupp på Facebook som heter Fängsla den fuskande överklassen. Join!

19 kommentarer:

Charlotte sa...

Tack för att du orkat ta dig an den där vansinniga artikeln & för att du gjorde det på ett bra sätt.

Inga-Lina sa...

Jag tackar jag också. Fantastiskt bra inlägg!

peilos sa...

Ja usch. Hur kan man ens ifrågasätta invandringen!

inte arg men ledsen sa...

Du klarar inte av att ge ett enda hållbart och sakligt argument till varför Sandelin har fel.

Att media inte rapporterar andra saker är inte skäl till att vilseleda, manipulera och smutskasta såsom man gör i invandringsdebatten.

Det svenska asylsystemet har totalt kollapsat (17 000+ personer befinner sig här med laga kraftvunna avvisningsbeslut, men de vägrar lämna landet och myndigheterna gör inget).

Totalt sett har Sverige per capita gett permanent uppehållstillstånd till fler asylsökande än något annat jämförbart land. Vi har världens mest generösa flykting- och invandringspolitik, alla kategorier. Ändå fortsätter du att skuldbelägga Sverige. Varför är det rätt? Värför ska just svenskar dömmas till enligt en standard som är tusenfallt hårdare än alla andras?

Invandringen har orsakat sociala och ekonomiska problem i en monumental skala (av alla invandrare 20-64 år från mellanöstern+nordafrika lever över 70 % mer eller mindre på bidrag). Som konsekvens av invandringspolitiken kommer det att bli nödvändigt att helt ta bort många av de välfärdssystem som ni socialdemokrater själva har infört.

Känner du till att svenska media går så långt att de aktivt ändrar utseeende och färg på brottslingars ansikte så att de skall se vita och svenska ut (det finns flera dokumenterade fall) istället för utom-europeiska? Hur är det på något sätt förenligt med alla människors lika värde?

Anonym sa...

Shhhh. Tysta! Man får inte uttrycka någon somhelst kritik mot den heliga massinvandringen. Man får inte nämna offentliga fakta. Man får inte berätta att endast 5% av våra invandrare är flyktingar med skyddsbehov. Man får inte! Då kan ju någon vakna upp och börja tänka. Då kanske någon blir arg. då kanske någon slutar rösta på (S).

Men i ärlighetens namn - är det inte bäst att försöka ordna upp röran innan vi tar in nästa årliga lass på 100000 främlingar? Kanske finns det inget behov av mer våld, våldtäkter, kriminalitet och utanförskap. Kanske är det dags att äntligen införa lite restriktioner så de 90% som saknar ID-handlingar verkligen fattar att i Sverige har vi förväntningar på våra PUT-medlemmar.

För övrigt är det beklämmande att bloggkvinnan inte förmår bemöta NÅGOT av argumenten. Det är bar "konspriation" för hela slanten. Patetiska lilla stackare. Det ser härligt mörkt ut för sossarna.

Oscar Peterson

etwas sa...

mEN det är ju SYND OM DOM JUH!!!!!!11

Anonym sa...

En bättre kommentar än vad de flesta andra skygglappsförsedda vänsterbloggar lyckats prestera, heder åt dig för det Catti.

Att det är ett politiskt misslyckande är vi rörande överens om. Detta är ju "comme il faut" för socialdemokrater att konstatera sedan några år tillbaka. När tänker ni då angripa problemen och sluta yra om duktiga Zlatan och att midsommar är töntigt? (Jag tänker på en viss partiledare...)

Hur styr man upp en politik (ER politik) som havererat så totalt? Är det ens möjligt? Väntar med spänning på att sossarna sätter tänderna i den här frågan! (Och NEJ - mer bidrag är inte lösningen, inte den här gången heller....)

Anonym sa...

När sanningen sägs kommer allsköns påhopp och allsköns bortförklaringar.

Det blir väl snart inbördeskrig i det här landet när folk inte får säga sin hjärtas mening utan att bli idiotförklarade.

Catti Ullström sa...

Såhär. Nej jag bemöter inte "argumenten". Min poäng är ju att man kan angripa de flesta samhällsproblem på det sätt som Sandelin. Jag skulle kunna skriva om hur mkt pengar idrottsmän vars karriärer först sponsras av staten och sedan när de drar in pengar flyttar pengarna utomlands kostar osv. Min poäng är just att det är lite same same. Och att journalister "förtiger" det mesta iom att media är main stream. Övriga jag länkar till hade redan bemött de faktiska argumenten såpass bra att jag tycker det är onödigt att jag ska upprepa det, därför länkar jag. Jag har inget emot att Sandelin får säga vad han vill, men det måste väl vara helt ok att jag tycker det är rätt intetsägande? Kanske är det ni som inte tycker att det är ok att jag tycker som jag tycker, och inte tvärt om?

Vad gäller hur s borde lägga om sin politik så har jag ingen mirakellösning. Önskar jag hade det. Men jag tror att bostadspolitik och stadsplanering är en del av lösningen; planera städer för integration. Och öka hyresrätterna, ta inte bort hyrestaken osv. Jag tror en annan viktig sak är skola och utbildning. Bort med de kommunala skolorna, mer Robin Hood-skatt och arbeta för en mer utbredd allmänn skola, dvs mot det ökande antalet friskolor. Satsa mer pengar på utbyggning av högskolor etc. Det handlar, tror jag, om att minska klassklyftorna i samhället. Då ökar vi integrationen.

Något som mer specifikt gäller integration handlar om Sfi. Jag vet inte om det är en bra idé, den har inte prövats mot särskilt många argument, men det är iaf en idé. Jag tycker att Sfi för de som är myndiga borde komibineras med arbete, som då förses av staten. Halvtid studier, halvtid arbete, why not. Min erfarenhet (bl.a från när jag lärde mig franska i Frankrike) är att man lär sig ett språk genom att umgås med folk som snackar det, precis som att man lär sig ett samhälle genom att vistas i det. Jag tror det skulle kunna vara bra, möjligt att det redan görs på sina håll. Det känner jag i så fall inte till.

För i övrigt tror jag att materialet och kursplanerna för Sfi borde ses över. Jag har hört att det inte direkt är toppen.

Sist men inte minst. Ta bort den kommunala självbestämmanderätten kring flyktingmottagning. Det är inte rimligt att kommuner som är så rika som Vällinge inte tar emot flyktingar.

Långt ifrån en lösning, men idéer att tänka på kanske. Som sagt tror jag egentligen att problemet är mer ökade klassklyftor än invandring (det sätt som en del argumenterar kring invandrare idag är skrämmande likt den svenska högerns argumentation kring arbetarklassen kring sekelskiftet år 1900).

//Catti

Catti Ullström sa...

Ps. Och för tusan: HÖJ SKATTEN!!!

Roger Svensson sa...

Nej, den här "kritiken" ger jag inte mycket för!

Sandelin har aldrig hävdat att statstiken över den lilla andelen egentliga flyktingar inte finns offentligt tillgänglig utan att den inte är känd bland en större allmänhet eftersom den väldigt sällan rapporteras i de stora medierna. Det visas bl.a. av att flykting och invandrare i det närmaste kommit att bli synonyma begrepp, i alla fall om personen har utomeuropeisk bakgrund.

Syftet med Sandelins artikel var mer att visa på att de stor problem som massinvandringen fört med sig sällan rapporteras i media eller till och medvetet förtigs, inte att göra någon sorts "socialistisk analys" av vad dessa problem beror på! Är man inte ens medveten om problemen och har fakta så kan man ju inte ens diskutera eller göra någon "analys".

Sen är det ju mer märkligt att man i svensk media förtiger de stora problem som massinvandring fört med sig än att man sällan rapporterar från t.ex. Burma. Detta gigantiska sociala experiment som nuvarande invandring utgör påverkar ju svenska befolkningens vardag i oändligt större grad än konflikten i Burma!

Det råder en fundamental skillnad mellan "avdragsfusk" och det bidragsberoende som t.ex. stora grupper av invandrare är fast i. De "rika" betalar trots allt sin egen välfärd flera gånger om och ligger inte samhället till last genom att få mer än de betalar in. De lilla fåtal "rika" som finns, och som tydligen helst skall sättas i fängelse, är ju den grupp som faktiskt bidrar allra mest till samhällets utveckling, vilka skall annars investera kapital i företagande som både ger jobb och skatteintäkter? Jag ser därför hellre att Sverige får fler rika och inte fler bidragsberoende invandrare.

En beräkning av vad de "rika" bidrar med till samhället minus vad de förbrukar av välfärd ger ett mycket stort plus för staten. Förhållandet är det omvända om man studerar vad nuvarande invandring innebär för samhället, det är en mycket stor belastning, vilket visas i all tillgänglig forskning:
Länk

Catti Ullström sa...

Det är ju helt okej att du tycker så. Vad som är viktigt att ta upp eller inte ta upp i media är ju lite av en smaksak, och bloggosfären finns ju för de som inte är nöjda med traditionell media. :-)

Anonym sa...

När det gäller invandringspolitiken har svensk media agerat som politikens förlängda arm. Som i Zimbabwe. Varför? Varför kan allt annat diskuteras i en demokrati utom just detta? Detta är inget annat än förräderi. Mot demokratin!!!

inte arg med ledsen sa...

Catti, tack för ditt svar.

Varför skulle svenska media rapportera särskilt mycket om Burma? Hur mycket rapporterar man om Sverige i Burma eller i Malaysia? Malaysia är ett rikt och avancerat land som har råd att bygga världens högsta skyskrapor, så fattigdom som ursäkt har de inte.

Vi i Sverige ger mer u-hjälp än nästan några andra, ger mer till FN än några andra, tar emot fler utomeuropeiska flyktingar än några andra, är mer generösa med medborgarskap än några andra, ger mer i bidrag än något annat land. När ska detta sluta? När kan vi få tillåtelse att bry oss om vårt eget samhälle och lösa de enorma problem som numera finns här, främst tack vare invandringen?

- Fattar du att vi har massivt med tiggande zigenare på gatorna i Stockholm? Trots att vi betalar några av världens högsta skatter. Det var något vi totalt blivit av med, men nu är det tillbaka. Varför ska vi inte lösa det först?

- Förstår du att en invandring på 100 000 per år direkt sänker lönerna genom ökat arbetsutbud? Lönerna sänks mest för de svagaste på arbetsmarknaden. På samma sätt försvagas facken. Ni för krig mot era egna väljare och era egna fackföreningar!

- Inser du att vi har privata religiösa skolor som drivs av islamistiska rektorer som öppet tycker det är ok att "döda alla otrogna"?

Du vill ta bort EBO och få invandrarna att spridas ut bättre. Men om problemet är att det är för många invandrare på samma plats, så är den enda långsiktiga lösningen att minska antalet som kommer, eller hur? Varför är just bara det helt förbjudet? Du tror att bostadspolitik för integration är lösningen. Men just invandringen är en huvudorsak till varför bostadspolitiken inte fungerar. Vad leder invandringen till på bostadsmarknaden?

1. bostadsbrist
2. segregation
3. privatiseringar och utförsäljningar

1: En invandring på runt 60-100 000 personer per år, år efter år, ger naturligtvis bostadsbrist.

2. En så stor invandring av personer med ofta totalt andra värderingar, normer och levnadssätt ger brottslighet, sociala problem och segregering.

3. När område efter område fylls med invandrare och sociala problem, uppstår en efterfrågan hos svenskar i att kunna segregera sig och flytta till säkra områden. För att göra det måste man ofta privatisera.

I flera undersökningar bland kommunala bostadsbolag i Malmö och Södertälje har det framkommit att det främsta skälet till varför svenskar flyttar ut är på grund av för många invandrare och de sociala problem de medför. Många av utflyttarna kommer att försöka flytta till bostadsrätter där de boende kan hindra invandrare att bosätta sig. Invandringen är alltså en huvudorsak till de problem som ni sossar - helt riktigt - ser på bostadsmarknaden. Så varför inte ändra på invandringspolitiken och lösa orsaken till problemet?

På punkt efter punkt undermineras den vänsterpolitik du vill föra allra starkast av invandringen:

- bostadspolitiken av bostadsbrist och krav på segregation
- feminismen av patriarkala värderingar, särskilt islam
- jämlika / offentliga skolor av krav på segregering / privatisering för att slippa invandrartäta skolor, eller slippa svenskar
- välfärdsamhället som sådant av minskad solidaritet när människor splittras i olika grupper

Så varför inte säga såhär: vi har tagit vårt ansvar nu. Sverige har tagit emot fler flyktingar än något annat land i världshistorien. Det var bra.

Men nu måste vi få rätt att fixa vårt samhälle igen, vi måste byta invandringspolitik totalt.

Lars Petter sa...

Cattis: "Vad som är viktigt att ta upp eller inte ta upp i media är ju lite av en smaksak, och bloggosfären finns ju för de som inte är nöjda med traditionell media."

Det du säger är egentligen att allt är relativt, att det inte går att säga att den ena nyheten har ett större värde än den andra. Det är "en smaksak" vilken nyhet man värderar högst. Ett sådant resonemang är en grav förenkling av en långt mer komplex fråga. För det är inte helt relativt vilken nyhet som är viktigare att presentera. En förenklad argumentation för att avgöra om invandring i Sverige eller situationen i Burma är viktigare att rapportera kring skulle kunna se ut så här: Vi bor i Sverige. För svenska folket bör en nyhet om något som påverkar Sverige mer än en annan värderas högst. Den omfattande invandringen som sker i Sverige påverkar i långt högre grad svenskarnas vardag än vad som händer i Burma. Kostnaderna för invandringen bör således vara viktigare att diskutera än problemen i Burma. Därmed inte sagt att situationen i Burma ska ignoreras eller att vi ska stoppa invandringen.

Det finns en rädsla för obekväma fakta. Det finns en tro att en del fakta är skadliga. Jag vill bestämt hävda att det är farligt att stänga ute vissa fakta från en öppen debatt. Att ignorera fakta som anses vara politiskt inkorrekta är att blunda för verkligheten.

Läs tex om dessa fakta kring IQ. Det är bara fakta men anses ändå av många vara rasistiskt och farligt att presentera. Många blandar ihop presentation av fakta med värderingar av fakta.

Låt oss få ta del av viktiga fakta så som siffror som visar på kostnader för invandring. Låt oss ta belut som delvis grundar sig i vetskapen av kostnaden. Det är en stor fråga för Sverige.

Anonym sa...

Din rubrik antydde att du skulle bemöta hans argument och att han hade fel, men så blev det visst inte. Kanske har han t o m rätt? Är det inte jobbigt med "rasister" som är pålästa och kan bevisa sina påståenden?

JG sa...

När skall Cattis och hennes likar bli nöjda? När Sverige har 10 miljoner invandrare per år? Har Cattis skramlat ihop till ett skjul på Skansen? Eller är det svårt att spara ihop pga de höga skatterna som finansierar Cattis älskade invandring?

Anonym sa...

Faktum är att Gunnar Sandelin har helt rätt. I enkäten tyckte 90% att journalisterna mörkade om invandringen. Det kan man tolka som att 90% av svenska folket har FEL!

Är detta otäckt? Är det inte dags att politiker och journalister väljer ett nytt folk?

Jag är själv utlänning (extranjero står det på mitt uppehållstillstånd) i Spanien. Vi har anpassat oss till gästlandets traditioner och språk och ärligt talat känner vi oss mer hemma här än när vi besöker det mångkulturella Sverige. Vi kommer aldrig att bli nyspanska (vilket horribelt idiotuttryck!). Vår önskan är att bli 100% spanska medborgare. Sverige har för mycket likhetet med DDR. Vi gillar spanska journalister som vågar öppna käften. De har väl vant sig eftersom de så länge hotats av ETA.

Anders sa...

Cattis: Du slänger ur dig en massa föreställningar av vad du TROR kan underlätta integration. Ge mig ett KONKRET exempel på ett land i liknande situation där det fungerar? Du kan ju inte bara sitta och fabulera.

Du kan ta bort den kommunala ensambestämmande rätten hur mycket du vill. Faktum är att det knappast skulle spela någon större roll. Vi har nu så många icke-europeiska invandrare i Sverige att etniska enklaver figurerar överallt. Västerås, Örebro, Växjö, Helsingborg, Gävle, Malmö, Göteborg, Sthlm etc etc har ALLA etniska ghetton av stora proportioner. TROR du ärligt talat på att dessa skulle försvinna bara för att du får ut ett par tusen invandrare till hålor som vägrat ta emot dessa, som tex Vellinge?

"Planera städer för integration" säger du? Mao erkänner du att etniska svenskar alltså röstar "med fötterna" emot invandringen eftersom de gör allt i sin makt för att inte komma i kontakt med den? Lösningen är alltså att tvinga på svensken någon hon inte vill ha? Demokratiskt...

Vilka "ökade klassklyftor" talar du om? Var i världen finns det mindre klassklyftor än i Sverige? Nordkorea? Läste att c.a 5% av Sveriges befolkning tjänar över 40.000 kr i mån. Det är fanigmig helt unikt i västvärlden. Tror du att bara vi fick ner dessa "svin" till arbetarklassnivå så skulle det lösa något? Goddag yxskaft.

Varför kan du inte bara vara stor nog, som tex danska socialdemokrater, och erkänna att det är DIN och DINA meningsfränders syn på invandringsfrågan som skapat problemen? Inte klassklyftor, rasism, statsplanering eller dålig SFI (har kommit i kontakt med massor av invandrare som lärt sig svenska galant och skaffat jobb efter bara något år där)

Vi har helt enkelt tagit in alldeles för många invandrare som skiljer sig för mycket från gemene Svensk.