fredag 23 maj 2008

Burma - En öppning?

Militärjuntan i Burma kommer att släppa in humanitär hjälp. Herregud, det är på tiden. Det har gått tre veckor sedan katastrofen. Den största skadan är troligen redan skedd. Så visst är det på tiden att hjälpen släpps in.

Samtidigt ringer alla varningsklockor högt. Vi som känner de burmesiska juntan (ni förstår vad jag menar med känner...) och som följt Burmafrågan länge har lärt oss att alltid reagera med misstänksamhet när militärjuntan släpper efter för omvärldens krav. Inte för att vi är obotliga cyniker, utan för att de har gjort det förut.

"Släpp 10 politiska fångar och arresterar 100 nya."

Sådan är principen de arbetar efter, och har arbetat efter under många långa år. Visst är det otvetydligt positivt att militärjuntan öppnar för internationellt bistånd. Men det finns också risker.

Hittills har militärjuntan enbart fokuserat sina hjälpinsatser till några få, valda delar. Hittills har inga internationella hjälpinsatser fått röra sig fritt i landet. Det kommer rapporter inifrån landet som vittnar om grymma hjälpstrategier. Grymma hjälpstrategier. Det ligger en paradox i själva uttrycket. Men de finns, de grymma hjälpstrategierna, inte minst i Burma.

Sedan 1949 har det pågått ett inbördeskrig mellan den burmesiska staten och karenfolkets gerilla. Det här har resulterat i att karenfolket, som idag framförallt lever i östra Burma, fallit offer för systematiska våldtäkter, massmors, tvångsförflyttningar och så vidare. Etnisk rensning har varit verklighet i Burma i decennier.

Många karener lever i de Nargisdrabbade områdena i Burma, både i Irrawaddyregionen och i Karenstaten. Nu kommer oroväckande rapporter om hur den burmesiska militärjuntan ignorerar just karenfolket i allt hjälparbete. Förnödenheter som når de områden där karenerna bor förvägras karenerna och så vidare. Att på det sättet dela ut och förvägra människor hjälp i en katastrofsituation är oacceptabelt och kan inte accepteras av det internationella samfundet. Jag hoppas att det är något som Gunilla Karlsson och de andra internationella representanterna kommer att bära med sig när de reser till Rangoon för biståndsmingel.

Mer läsning på Burmabloggen, här och här.

I media: DN, NY Times, SvD, Irrawaddy, Mizzima

I övrigt:

Kristian Brangenfeldt
skriver ledare om Burma i ETC. Björn Fridén analyserar grundlagsförslaget och undrar om världen (eller valda delar av denna) konspirerar mot honom. Sjölander tappar tron på politiken. Syrran konstaterar att vi är världens bottenslam (bottenslam som för i övrigt också är den egentliga betydelsen av namnet på min födelseort; Grums. Ovidkommande, men sant). Laakso vill att vi ska diskutera mera.

Läs annat intressant om , , , ,

Inga kommentarer: