måndag 19 maj 2008

Hoten i våra huvuden

Det händer emellanåt att jag hamnar i försvarspolitiska diskussioner. Det är knappast ett ämne jag behärskar särskilt väl, men det finns resonemang som får igång mig... även kring försvarspolitik. Ett sådant resonemang är "ryssen kommer". Jag blir tokig på de som på allvar tycker att vi ska rusta upp för att passa oss för ryssen. Helt ärligt, vad skulle ryssarna vilja med Sverige? Okej att många ryska politiker är tvivelaktiga filurer, men det gör inte att de snart vid gränsen. Det är inte 1809.

Det brukar i de här diskussionerna påpekas för mig att ryssen stått vid dörren senare än så. U-båtarna i svenskt vatten under 1980-talet brukar komma på tal.

Sovjetiska u-båtar. I svenskt vatten.

Det känns som att det är just den bilden som definierat hotet från öst de senaste 30 åren. Ett litet problem bara... det var aldrig några sovjetiska u-båtar i svenskt vatten. Hotet är i våra huvuden.

Värt att tänka på. Inte minst när vi gör inskränkningar i den svenska demokratin för att försvara oss mot hotet mot terrorismen.

Rekommenderat av Alliansfritt Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Som vanligt spelar osäkerheten en stor del i hur vi agerar. Utan osäkerheten skulle antagligen inte länder rusta upp heller.

Brodren sa...

Att börja med; det var visst sovjetiska ubåtar i svenskt vatten. Det är relativt svårt att förneka med tanke på att en låg på grund i en vik...
Dock så var ubåtsnojan tämligen överdriven.


Utvecklingen inom försvarspolitiken är oroväckande. Mot det tidigare starka folkförsvaret står alternativet: Tolgfors prat om att använda försvarsmakten (läs vapenkraft) till att "exportera svenska värderingar" och "värna svenska intressen utomlands". Detta genom en arme bestående av "missionskontrakterade" soldater (läs legosoldater).

Var finns den demokratiska förankringen? En röst, ett gevär?
Nej, det som hörs är att vi ska riva upp ådalslagarna, bygga en yrkeshär. Högern får hållas, SAP o vp håller tyst, eller håller med...
obehagligt.

Anonym sa...

Hej,

Jag såg någon dokumentär förra året u-båtarna. Den var ganska välgjord och resonemanget gick ut på att det inte var ryska u-båtar utan amerikanska u-båtar som övade i svenska farvatten med den svenska regeringens goda minne. Så gick ngt fel och en u-båt fick gå upp till ytan - och det svenska försvaret upptäckte dem. Kontrollen (mineringen) av vägarna ut släpptes (genom order från högsta ort) så att u-båtar kunde ta sig ut. Bilderna stämde också med amerikanska u-båtar.

Så kommer nu, ett år senare, beskedet att det är en taxibåt som DN var ute med. Vad är det då? Jagade man en taxibåt? Är taxibåtstrixet ytterligare en cover-up? Så att vi inte ska tro att det var USA som var här, så nära, och på den tid som det var då. Och spelar det alls någon roll?

/Anna

Catti Ullström sa...

Vet inte om det spelar så tor roll... men det är värt att minnas när vi nojjar om andra sk. hot.

Och det är lite kul.

Speciellt som Bildt skakar...

Anonym sa...

redan kommit
va då?

Catti Ullström sa...

redan kommit... va då?

Vad menar du med det??