torsdag 29 maj 2008

Något är ruttet i svensk utrikespolitik

Carlsson, Bildt och Reinfeldt.

Gunilla Carlsson som säger sig tycka att svenskt bistånd måste bli bättre, mer fokuserat. Som samtidigt vill strypa alla små projekt genom att höja egeninsatserna (som organisationer betalar för att få samarbeta med SIDA och få SIDA-bidrag) från tio till tjugo procent. Gunilla Carlsson som tycker att biståndspengar möjligen kan gå till fredsbevarande militära insatser. Gunilla Carlsson som inte klarade av att vara politiker när hon besökte Burma. Gunilla Carlsson som tycker att biståndspengarna ska gå till en Irakkonferens med politiska högdjur såsom Rice och Ban Ki Mon.

Carl Bildt som är mer diplomat än politiker. Som gillar slutna rum och hemliga överläggningar. Carl Bildt som reser världen runt för våra pengar och ändå misslyckas med att driva någon svensk linje i någon fråga (att vi fillar mänskliga rättigheter och tycker föroning är fint räknas inte). Carl Bildt som ser fram emot att komma till Bagdad om ett år och se vilka framsteg som gjorts.

Fredrik Reinfeldt som fotas med en massa höjdare på olika platser. Som är moderiktig i Kina (!?) och poserar i olika modemagasin för män. Fredrik Reinfeldt som står bredvid och ler när Rice konsterar att invasionen av Irak inte var något misstag.Fredrik Reinfeldt som likt Palme vågar vara kontroversiell i internationella frågor med uttalanden där han exempelvis konstaterar att det finns en del kvar att göra när det gäller mänskliga rättigheter i Irak.

Dessa tre ska vara Sveriges röst i världen. Något är ruttet i svensk utrikespolitik.

Media: SvD, SvD2, DN, DN2, Aftonbladets ledare,

Bloggat: Alliansfritt Sverige 1 & 2, Trotten, Krantz 1 & 2, Kulturbloggen, Tomas Gustavsson, Ung Vänster, Lasse, Federley, Löwdin,

I övrigt:

Jag och Burmautskottaren Henrich Harder har skrivit ytterligare en debattartikel om situationen i Burma och om det faktum att hjälpen fortfarande inte kommer fram. Den här gången är det publicerat på SVT Opinion och rubriken lyder "Vi måste tvinga in hjälpen i Burma". Ikväll åker jag dessutom till Helsingborg för att snacka Burma med ett gäng SSU:are, vilket ska bli kul (tackar Västsaharaaktivisten och sossen Natasa för inbjudan).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: