måndag 28 juli 2008

Bloggarna skrämmer makten - här och överallt

Under det senaste året har det arresterats ovanligt många politiker, journalister och bloggare i Burma. Den sistnämnda gruppen är speciell så till vida att regimen inte tidigare ägnat dem så mycket uppmärksamhet. Septemberupproret, eller Saffransrevolutionen, förändrade det. Bloggarna blev rösten ut mot världen. Bloggarna blev ett reellt hot mot diktaturen.

En vän inom den vitryska oppositionen förklarade en gång bloggarnas och nya medias funktion i diktaturen Vitryssland väldigt talande. Vitryssland, menade han, är ett land omgivet av höga murar. Med nya media flyttar vi murarna och sänker dem så att vi ser ut och andra ser in.

Det fungerar på samma sätt överallt idag. Nya media och medborgarjournalistik går över gränser, flyttar murar och skapar mötesplatser som inte funnits förut. Det är unikt, och det är bara början. Nya media och medborgarjournalistiken har revolutionerat media, och det har potential att revolutionera demokratin i vid mening. Men det är inte alla som älskar och omfamnar internet som vare sig inkluderande eller granskande kraft.

I Burma åtalas idag landets störste bloggare, 28-årige Nay Phone Latt (Nay Bone Latt). Han arresterades i januari och åtalas nu för tre brott: innehav av olagliga VCD:s (med ståuppkomik och politisk satir), störande av det allmänna samhällslugnet och för elektoniskt brott. Han kommer att dömas och få sitta många år i fängelse.

Även i länder som är långt mer demokratiska än Burma eller Vitryssland uppfattas bloggandet ibland som hotfullt eller problematiskt. Inte minst av makthavarna. Idag anmäldes den svenske bloggaren Henrik Alexandersson av en svensk myndighet på grund av att han publicerat innehåll som bevisade myndighetens maktmissbruk. Myndigheten ifråga (FRA) menar att det är fråga om att skydda yttrandefriheten.

Jag menar att det är en otäck utveckling.

Media: DN, Mizzima

Läs annat intressant om , , , , , , , , , , , ,

I övrigt:

Vill jag också rekommendera min gode vän Ashin Sopakas hemsida och blogg. Sopaka är en burmesisk munk som flydde Burma 2003 efter att han länge förföljts av polisen på grund av sin demokratiaktiviteter.

Global Frihet fortsätter Persson att följa valupptakten i Vitryssland där en oppositionskandidat av "en tillfällighet" blivit inkallad till militären.

2 kommentarer:

hannes sa...

Jag håller med om att det faktiskt är en otäck utveckling även här i Sverige. Luka i Vitryssland kommer inom kort skriva under en lag om att alla Internetmedier (http://globalfrihet.blogspot.com/2008/07/ny-lag-hrt-slag-mot-fri-media.html), oklart om det gäller bloggarna också, måste registreras.

Var det inte nån i EU som ville göra samma sak...?

Catti Ullström sa...

Hrm... jo det var visst det. Lyckligtvis bara en. Olyckligtvis en (osocialdemokratisk) sosse. Det är så man skäms.

//Catti