måndag 14 juli 2008

Gästkrönika: "Inget fritt val i Vitryssland i höst"

I höst är det "val" i Vitryssland. Detta land som ligger så nära vårt eget glöms ofta bort när vi talar om världens diktaturer och världens förtryckta folk. När en bomb exploderade i huvudstaden Minsk den 4 juli var reaktionerna i svensk media skamligt tama.

Som tur med finns det komplement till traditionell media, som tur är finns det kunniga bloggare. Bloggaren Hannes Persson från Liberala Studenter har länge arbetat med den vitryska demokratirörelsen (framförallt via SILC) och har nu, inför valet i år, startat bloggen Global Frihet som kommer att bevaka läget i Europas sista diktatur fram till valet. Idag skriver Hannes Persson en gästkrönika om valet och om Vitryssland här på Cattis blogg:


Inget fritt val i Vitryssland i höst

För drygt en vecka sedan, den 4 juli, exploderade en bomb i centrala Minsk vid en konsert vid firandet av Självständighetsdagen. Ett par bomber till hittades av polisen innan de hann detonera. 57 människor skadades och ett 30-tal vistas fortfarande på sjukhus, en del allvarligt skadade.

I slutet av september är det parlamentsval i Vitryssland och myndigheterna är inte sena med att utnyttja jakten på gärningsmannen för att trakassera oppositionen. Tretton personer från olika politiska partier och ungdomsorganisationer har tagits in för förhör och tre av dessa har hittills släppts efter att KGB dubbelkollat deras alibi. Dock ska bara en liten del av förhören verkligen ha handlat om attentatet, enligt de frisläpptas advokater.

Samtidigt pågår just nu namninsamlingar för att få kandidater registrerade inför valet i höst. Det är ett svårt arbete då det krävs namn, adress och personnummer av dem som skriver på. Dessutom har underskrifterna vid tidigare val ogiltigförklaras som förfalskade eller de som skrivit under skrämts till att dra tillbaka sitt stöd för kandidaterna.

- Alla kandidater ska få samma tillgång till media så att ingen kan anklaga oss för att skapa fördelaktiga förhållanden för vissa kandidater medan det motsatta för andra, sa president Alexandr Lukasjenko enligt statligt kontrollerade nyhetsbyrån Belta.

Att valet blir fritt och rättvist tror dock få bedömare. Kanske kommer Lukasjenko att stoppa de oppositionella från att ställa upp genom att helt enkelt hindra dem från att registrera sig.

Hannes Persson

Läs annat intressant om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

" Europas sista demokrati"?

Demokratin har avskaffats i hela europa. hela? nej, ett litet land...

Syftningsfel eller?

Catti Ullström sa...

inte syftningsfel... ordfel. (eller kanske en freudiansk felskrivning, med tanke på samhällsutvecklingen med FRA o annat).