måndag 21 juli 2008

Tecknad FRA-serie

Igår fick jag ett mail med ett tips. Att skriva på en relativt välläst blogg har fördelen (som ibland blir en nackdel ) att jag ibland tipsas. Den här gången var det ett bra tips, om serietecknaren Max Gustavssons nya FRA-serie. Den kommer att visas i tjugo olika seriestrippar från och med idag. Inte missa!Läs annat intressant om , , , ,

I övrigt:
Militärjuntan i Burma hävdar att de tänker släppa Daw Suu, om detta skriver jag på Burma-bloggen. Fridén undrar om moderaten Göran Pettersson är teknokrat... men är det något som verkligen förvånar? Eleonore är upprörd med rätta. Hannes fortsätter rapportera om Vitryssland. På Ekonomikommentarer diskuteras utsugning och Svensson tycker inte att det är konstigt alls att det går segt i Afghanistan.

5 kommentarer:

Hanna sa...

Jag vet att det inte är du som har gjort seriestrippen, men det var tjekan som grundades den 20 december 1917. KGB etablerades 1954 som en av tjekans ombildade efterföljare.

Bra seriestripp annars!

Christina Meltin Westerlund sa...

Tack för tipset!

Steve Lando sa...

Ett utsökt initiativ att köra in en satirteckningsserie kring detta här.

Anonym sa...

ang fra-lagen bryter ju mot svensk grundlag allmänna skyddas från övervakning, informationsfrihetslagen skrev om bla på http://arbetsmiljobrott.blogspot.com/regeringen bryter mot grundlag (ku fråga också) men också Reinfeldt lite psykos etc Polisen ska ju upprätthålla lagarna = stänga ner verksamheten Europadomstolen ska ju pröva likheter med brittiska signalspaningslagen oavsett lagarna ska ju gälla och då stänga ner (skydda medborgarna, allmänheten)datorer (sakrätt) och integritetjag tror ju på scramblers (kampanj, finns ju 30 mdr i fonder å fördela)och lösa frågan kanske nu och sen bhl ytterligare efter valet (kanske ir lösning, ir tech för att komma åt barnporr, skadliga program etc)http://www.nordiskasverige.blogspot.com/

http://juridiskaresonemang.blogspot.com/

Mikael E sa...

Det jag skriver i detta brev kan faktabeläggas med en mängd publikationer som jag har i min ägo!

FRA-lagen inte bara är skapad utifrån att skydda Sverige ifrån hotbilder. Den är också skapad och framtvingad utifrån att Sverige skall utveckla och bli världsledande inom området telemedicinsk vård och övervakning.

Telemedicinsk vård innebär att vi i framtiden kommer att ha datorer som övertar kostnadskrävande hälsoövervakning av människor på samma sätt som svetsrobotar styrda av datorer för c:a 40 år sedan började att ersätta kostnadskrävande svetsarbeten inom industrin.

Konkret innebär telemedicinsk vård att människor i framtiden kommer att kunna abonnera på en sensorövervakning som registrerar förändringar i kroppstemperatur, puls, blodtryck, ämnesomsättning, syresättning av blodet och andra relevanta mätvärden. Vid risk för t ex stroke, infarkt, obalans i blodsocker (diabetes) eller andra alvarliga sjukdomstillstånd kommer en dator med automatik att slå larm innan komplikationer tillstöter.

Sverige håller redan idag på att utveckla trådlösa överföringstekniker med bl a terahertzteknik och avancerad optisk sensorteknik för att om några år bli världsledande inom detta område.

Med denna informationsteknik ges på köpet möjlighet till ett globalt satellitbaserat (Galileo) övervakningssystem för brottsbekämpning och tidig upptäckt av hotbilder som terrorism, narkotikabrott och andra prioriterade brottsområden.

För att möjliggöra dessa system krävs och används superdatorer. FRA har nyligen införskaffat en av världens snabbaste datorer för ändamålet, Stockholm Brain Institute har införskaffat världens 22:a snabbaste dator för att kartlägga hjärnan och med kunskapen bl a utveckla något så obehagligt som olika typer av "Brain maskin interface".

Hör på detta! Neuroforskare bekräftade redan för två år sedan att man funnit en metodik att lära datorer att läsa en människas tankar. Tillvägagångssättet är att man med en högupplöst magnetkamera (FMRI) fångar mönstret av en tanke, mönstren lagras i en dator tillsammans med de ord som mönstret betyder. När datorn lärt sig tillräckligt många mönster kan datorn scana hjärnan och tala om vad personen tänker. Jag har flertalet dokument där neuroforskare på forskningsinstitut i bl a UK, USA, Tyskland bekräftar detta.

Sverige är redan världsledande på området, dock uttalar sig inte svenska forskare p g a att Sverige som enda land utvecklat metoder som gör det möjligt att utföra sådan tankeläsning trådlöst. Forskare begär istället en lagstiftning för att ytterligare öka sitt försprång. I dagsläget handlar det om mycket mer avancerade metoder än att bara läsa tankar, det handlar om överföringstekniker att fånga tankar sekunden innan personen själv är medveten om dem. Innovationen att göra detta trådlöst är c:a 10 år före sin tid och vi förstår varför det är så viktigt att ge forskningen ett stöd genom att tillåta och lagstifta om den.

Tekniken för att möjliggöra detta är teraherzvågor även kallade T-vågor. Terahertzvågor är ett nytt fönster i det elektromagnetiska spektrumet. Nanoteknik och nya material gör det möjligt att alstra och uppfånga de nya märkliga terahertzvågorna. T-vågorna är långa nog att tränga igenom vissa material (t ex kroppsvävnad) men korta nog att extrahera bilder av vad som finns bakom. Superkänsliga detektorer för att fånga upp vågorna utvecklas och tillverkas av Chalmers för rymdradioteleskopet Herschel. Samma detektorer kan användas för att hämta mätvärden för bl a telemedicinsk vård.

För att ytterligare öka Sveriges försprång inom området och tillverka ytterligare svenska exportframgångar på världsmarknaden krävs naturligtvis att vi först lagstiftat och därmed tillåter att vi läser av hjärnmönster och annan information på enskilda individer. "Signalspaning" som det så fint kallas. Signalspaning i denna bemärkelse är gravt integritetskränkande.

Ansvarig för forskning i Sverige är Lars Leijonborg. Statlig Vinnova är Lars Leijonborgs verktyg för att möjliggöra att Sverige skall leda utvecklingen inom detta område. Vinnova finansierar stora delar av dessa projekt samt samordnar Svenska forskningsinstitut, högskolor och andra företag med spjutspetskompetens. Vinnova har i sin verksamhetsberättelse tydligt klargjort målen att bli världsledande inom dessa områden.
Vinnovas verksamhetsberättelsen har märkligt nog reviderats till en numera inte fullt så tydlig information i detta ämne, jag har kopior på det som publicerades långt innan debatten om FRA lagen tog fart.

Det jag beskriver i detta brev är inte "science fiction" terahertz tekniken finns tillgänglig för alla, för att bemästra den och skapa innovativa produkter och lösningar före någon annan behövs att vi tillåter det.

Jag har mängder av information i detta och ser fram emot ett möte med Er.

Med vänlig hälsning

Mikael E