torsdag 21 augusti 2008

Blodgivning i takt med tiden...

När jag på lunchen satt och bläddrade i dagens SvD hittade jag vännen Emil Adén på ett uppslag. Det handlar om män som har sex med män och blodgivning. Socialstyrelsen är äntligen på väg att ändra den regel som idag exkluderar en (eller snarare, som Johanna påpekar, flera grupper). Det är alltså fråga om att tillåta män som har sex med män att ge blod. Det är helt klart det enda rimliga att göra. När regeln infördes var den nödvändig, eftersom att testerna på den tiden var dåliga. Idag är testerna pålitliga, och regeln har länge varit förlegad.

Tyvärr innebär Socialstyrelsens förslag att det bara skulle bli möjligt för män som lever i celibat att ge blod, vilket också känns som en gårdagsregel. Men jag tänker vara positiv. Det är ett steg åt rätt håll, och när det första steget väl är taget är det andra lättare att ta.

Bloggat: Alexandra, Emil,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Har också bloggat om detta-tror du inte att det gäller nya sexuella kontakter? Där gäller ju tre månader även för hetero-sexuella

Catti Ullström sa...

jag är kanske lite otydlig i vad jag menar, för sex som har sex med män kommer det alltså inte att handla om nya sexuella kontakter/3 månader utan om alla sexuella kontakter och under 6 månader.

som jag förstår det innefattar det även personer med fasta relationer samt under dubbelt så lång tid. jag har svårt att se varför ett sådant undantag behövs.

//Catti

Anonym sa...

Catti

Orsaken är att enligt RFSL är andelen bland män som har sex med män som har hiv 146 ggr större än bland heterosexuella. Därför kan det vara motiverat med mer restriktiva regler. Jag litar på att socialstyrelsen gör rätt bedömning efter att de i ett noggrannt utrett det här. Vi slipper i alla falla de gamla reglerna där även en man som haft sex med en annan man bar en gång och det var för 20 år sedan, de hade säker sex, han har sedan via test visat sig frisk, trots det blev han portad resten av livet från att ge blod. Man måste inte vara blodsäkerhetsexpert för att konstatera att de gamla (eller rättare sagt nuvarande) är diskriminerande och fel.

Bengt Held

Anonym sa...

Rättelse

"efter att de i ett noggrannt utrett"

det saknades ett ord där

"efter att de i ett år noggrannt utrett"

ska det vara.

Bengt Held

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Catti Ullström sa...

Bengt:

Men varför behöver vi, med dagens moderna tester, göra undantag för homosexuella män?

För vi heterosexuella behöver inte leva i celibat, för oss gäller inga nya sexuella relationer under tre månader-regeln, men för män som har sex med män är det totalcelibat i 6 månader. Det är diskriminering.

Det sista anonyma inlägget är borttaget eftersom det inte har ngt alls med mitt inlägg att göra.'

//Catti

saom sa...

Även ett myrsteg är ett steg i rätt riktning. Men lite trött blir man ju.