tisdag 26 augusti 2008

Det nya Sverige - Ett spegelvänt Sverige

Jag fick ett mail från M. idag med en bifogad länk till en artikel från helvetet. Det kändes så när jag läste det. Men det var en artikel från Västra Götaland och från Sverige.

Från ett Sverige där alla människor är lika värda och oskyldiga tills motsatsen bevisats. Från ett Sverige där Skandiabanken stoppar människor med "muslimklingande namn" från att göra överföringar. Allt i kampen mot terrorismens "goda namn".

Det här måste vara droppen, men jag tror inte att det är det. För samtidigt har vi FRA. Samtidigt går moderaterna ut i en otäck debattartikel och kräver hårdare krav på invandrarna.

Det här händer verkligen och det här händer verkligen här. Inte i USA. Inte i Danmark. Här.

Jag är trött på retoriken och på att stå och se på. Vi måste vända på frågorna. Högre krav på invandrare? Varför inte högre krav på det svenska samhället? Kampen mot terrorismen? Varför inte försvaret av de mänskliga rättigheterna, också för personer med muslimklingande namn?

"Acceptera och bli accepterad" skriver migrationsminister Billström med flera idag på DN Debatt. Vi snackar värderingar. Men vad är det för värderingar moderaterna vill att människor som kommer till Sverige ska acceptera? Värderingar som säger att det är okej att muslimer inte får överföra pengar utomlands. Värderingar som säger att muslimer är lite mer benägna att vara terrorister, och därför måste kränkas dagligen. Acceptera, säger Billström. Vägra acceptera, säger jag.

Vi är på väg mot ett otäckt Sverige. Ett Sverige där det spelar all roll vad du heter i efternamn och vilken gud du tror på, och mindre roll vem du är. Ett samhälle där de svaga ska ta sitt ansvar för de rikas väl, och där de rika tar ansvar för sig själva. Tvärtom samhället. Upp och ner och bak och fram. Ett spegelvänt Sverige.

Det här är inte mitt Sverige.

Bloggat: Ung Vänster, Yazdanfar, Krantz, Roya, Esbati, Löfqvist

Läs annat intressant om , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anna U sa...

Tack Cattis för bra inlägg. Det är inte mitt Sverige heller...

Får gå hem & uppmana till bankbyte...frågan är bara till vilken bank! Finns det någon bank som inte diskriminerar pga namn, som inte investerar i projekt i Burma eller någon annan diktatur? Finns det någon renhårig bank så får den gärna ge sig tillkänna så ska jag byta dit.

/Anna

Anders Nilsson sa...

Ett annat exempel är hur invandrare nekas ID-kort http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=349116. För någon vecka sedan berttar GP om en burmesisk flykting som trots att han har permanent uppehållstillstånd, svenskt personnummer, folkbokföring och jobb vägrade ID-kort av banken.

Han skulle ta svenskt körkort, eftersom hans burmesiska inte längre var giltigt. Tre banker som utfärdar ID-kort, nekade. Trots att de hade beviljat honom lån och krediter på 100.000 kr! Trots att han uppfyllde alla krav så kunde banken hindra honom eftersom de "tvekade om han talade sanning".

Ja, man tar sig för pannan och häpnas över de värderingar som dyrkas. För det här är djupt nedärvda värderingar i vårt samhälle.

Sören sa...

Idioter ! Vilken verklighet lever ni i ? Terrorism och extrem kriminalitet ökar överallt i Europa och i Sverige - med en gemensam nämnare.

Catti Ullström sa...

Anna: Försäkringsbolag och banker är som terrororganisationer i sig.

Anders: Det där har jag helt missat, och det sjukaste är att jag inte är ett dugg förvånad.

Sören:Vi lever i en rasistisk och otäck verklighet. Och vägrar acceptera det.

//Catti

Rickard sa...

Ja, visst är det fruktansvärt hur Sverige börjar förändras. Läs t ex denna artikel:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=378763

Catti Ullström sa...

ja, när rasism och klasspolitik drabbar människor så att de exkluderas på ett sätt som det som beskrivs i artikeln är det sjukt. helt klart.

The Hairy Swede sa...

at some point, immigration is an issue that must be taken hold of. as it stands right now, if immigration continues unhindered, the social welfare system could find itself in economic trouble. setting expectations on the people that are moving to sweden should not be something that needs to be debated. expectations can be found in every arena. laws, cultural mores, cultural values. when you travel or move abroad, the idea is not to impose your will on the country you are going to but instead marry the two. without setting any expectations, you imply that this country has no values, mores, or culture that should be adhered to. and that is unacceptable.

Catti Ullström sa...

ja du... jag ser inget problem alls med invandring. misslyckad integrationspolitik, klasspolitik och segregation ser jag som stora problem, men invandringen i sig är det som i mångt o mycket byggt sverige och jag ser inte de som ett problem alls.

förväntningar på att alla ska följa vettiga lagar har vi redan, och det räcker gott.

//catti

roberth sa...

Catti om du inte visste det följer banken bara EU direktivet. Läs på lite bättre nästa gång! Dessutom om du är så dum att du tror invandringan har gagnat Sverige så lider jag med dig. I England och Frankrike har det slagits fast att invandringen inte varit bra ur någon synpunkt. Tror du Sverige skiljer sig? Jag tvivlar. Du ordbajsar så man blir snurrig.