onsdag 20 augusti 2008

Ingen moralism i biståndet - Stöd Thailands sexarbetare!

När jag flyttade till Thailand kom sexturismen till landet väldigt nära. Äldre västerländska män med unga thailändska flickor och pojkar är allt annat än ovanligt i norra Thailand. Och det är obehagligt. Jag kan inte beskriva det på annat sätt. Obehagligt.

Medan jag arbetade med burmeser i Thailand kom den del av sexturismen som alltid varit mig avlägsen plötsligt nära. Sexarbetet. I Thailand bor någonstans mellan två och fem miljoner burmeser illegalt. Idag är de flesta sexarbetare i Thailand papperslösa burmeser. De är illegala som papperslösa. De är illegala som sexarbetare. De är dubbelt laglösa.

2006 skrev jag en artikel på ämnet i S-studenters Libertas (vilken senare publicerades på nätet, här). Jag skrev:

"Få av de burmeser som befinner sig i något av grannländerna är där legalt. De är illegala flyktingar, osynliga invånare, som lätt kan utnyttjas av giriga arbetsgivare och korrupta myndigheter. I samtliga Burmas grannländer är prostitution olagligt och de prostituerade är brottslingar, men inte deras kunder. De tusentals prostituerade burmesiska tjejer som befinner sig illegalt i Thailand, Indien eller Kina är således 'dubbelt illegala', dubbelt osynliga. Våld är deras vardag, och våldet går alltid ostraffat."
Sexarbetare i Thailand idag lever i en omänsklig verklighet. De misshandlas och kränks dagligen, och får knappt något stöd eller hjälp. Syndstämpeln och stigmat ligger som ett svart skynke och styr de biståndspengar som kommer till Thailand med järnhand.

Vi bär ett ansvar.

Vi bär alltid ett ansvar, och inte minst när vi talar om dem som drabbas av sexturismen till Thailand. Men vart är det svenska biståndet till sexarbetarna i Thailand? Varför finns det inte svenskfinansierade projekt där pengarna inte går till allmosor till "stackarna" utan hjälper dem att organisera sig och skapa egna förutsättningar?

Bekämpa HIV, bekämpa våld mot kvinnor, bekämpa våldtäkter, bekämpa fattigdom, värna om sexuella rättigheter, värna om mänskliga rättigheter: Stöd sexarbetarna i Thailand och hjälp dem kämpa för rätten att betämma om sina egna liv!

Läs annat intressant om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Charlotte Wiberg sa...

Just det, bra skrivet.

Catti Ullström sa...

Tack. Och det är märkligt att det inte förts upp på agendan oftare. Politiker talar ofta om problemet med sexturism, samtidigt gör man inte det enda naturliga; stöttar de som drabbas.

//Catti

sexleksaker sa...

I love Patong!