torsdag 18 september 2008

FRA och den politiska tystnaden.

Det är svårt att veta om det här är sant, men är det sant så är det väldigt oroväckande, och samtidigt föga förvånande. Att tiga ihjäl frågor är ju en tämligen vanlig politisk strategi som ibland kan vara skrämmande effektiv. Effektiviteten i politisk tystnad ligger delvis i den mediala tystnad som ofta följer, men kanske framförallt i att tystnaden hackar i demokratins grundvalar. Demokrati förutsätter samtal, och med tysta ledare får vi en svagare demokrati (och då måste medborgarna väsnas än mer).

Bloggat: Jonas Morian
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

LeoB sa...

Catti:

Jag vet inte om det som Ingerö skriver är helt sant, men det förefaller mig som om FRA-frågan faktiskt lyckats dölja en hel del andra frågor. Frågorna om sjukförsäkringen och arbetslöshetsdito m m hamnade i skymundan. Och samma sak har de senaste dagarna skett med finanskrisen. FRA-frågan har dominerat på t ex knuff.se över finanskrisen.

FRA är knappast en lika akut fråga så något verkar fel.

Kanske man helt enkelt ska fundera över hur olika aktörer förhåller sig till de som har det sämst i samhället? För åtminstone på vänsterkanten är väl det den viktigast frågan? Var finns FRA-frågan där? (Visst, den kan ha stor betydelse, men den vinklingen har nämnts väldigt, väldigt lite.)

Och ESF syns också väldigt lite, FRA har dominerat även över European Social Forum (som ju pågår i Malmö nu).

Catti Ullström sa...

Jag tycker definitivt att FRA-frågan är lika viktig (och kanske delvis viktigare) än tex sjukförsäkringen. Samtidigt har du rätt, det är ett problem att den bara därför lyckats överskugga alla andra frågor, kanske mest de eko.politiska.

Vad gäller Euro Social Forum så är jag ganska glad att det floppat. Jag tycker de har behandlat oss deltagare på ett helt överdjävligt sätt, och alla processer tycks ha skett inom slutna rum. Dessutom är det så djävulskt dyrt att både att medverka och gå in att det sticker i ögonen på alla som trodde att socialism var ngt for all.

(Okej det där hörde inte direkt till saken, men jag är verkligen förbannat på ESF.)

//Catti