måndag 8 september 2008

In(s)pirera mig!

När sossarna började med rådslagen var jag positivt inställd till de samma. I nuläget ser jag inte hur dessa på något vis har stärkt partiet, fått medlemmarna att känna sig mer inkluderande eller format en modern socialdemokratisk politik.

Istället ser jag hur vi gång på gång svarat på den borgerliga politiken genom att acceptera deras problemformuleringar och komma med lösningar som är aningens bättre. Ifall högerns bild av vad som är problemet/n accepteras rakt av, hur kan vi då tro att lösningarna blir annat än bara lite mer vänster än högerns? Frågan som legat hängande i luften sedan valet 2006 hänger kvar, när börjar vi formulera egna problemställningar? När börjar vi måla vår bild av samhället?

Och nej, det är inte egen politik jag eftersöker, för det har vi. Vi har en egen politik och den är helt okej (varken mer eller mindre). Men vår politik grundar sig, precis som borgarnas, på problem som formulerats av den nuvarande regeringen och dess sympatisörer. Nyligen har det blivit extra tydligt just hur mycket vi köpt borgarnas problemformuleringar i och med att Björklunds "skolbluff" uppdagats, en bluff som helt och hållet köpts av Marie Granlund och sossetoppen, trots ivrig kritik från olika håll inom rörelsen.

Det jag eftersöker är ett vågande, ett problematiserande, ett mod och en socialdemokrati som inger framtidsoptimism. Jag vill öppna tidningen och läsa s-debattartiklar som får mig att le och känna mig stolt. Jag vill att det ska kännas som att vi törs och kan. Lite "Yes, we can!" inom socialdemokratin hade inte skadat någon annan än högern. Men det saknas mig.

I övrigt:
Helgen som gått har varit så där intensiv som den alltid är när hela S-studenters Burmautskott ses för långmöte. Intensiv, inspirerande och superkul. Därmed är jag trött, inspirerad och stolt över att få vara del av något som är så ball. You rock, som man säger.

Läsannat intressant om , , , , ,

15 kommentarer:

Daniel sa...

Vi är många som känner som du. Det märks på bloggarna.

Det har faktiskt gått så långt att det är hög tid att börja göra något. Vi måste tillsammans, alla goda krafter, komma på svaren på frågorna om hur vi kan stopppa högervridningen och istället få partiet på banan med egen politik utformad efter egna, demokratiskt socialistiska, värderingar.

Ett förslag är att dela med sig av remissvar på rådslagsarbetet - alltid har en grupp tänkt på det en annan har missat. Man kan också tänka sig att att ge en förening eller person med goda kunskaper i ämnet i uppdrag att författa ett bra förslag på en radikal socialdemokratisk politik, ett svar som många med färre eller större förändringar kan ställa sig bakom.

Claes Krantz sa...

Hej Cattis
Problemet verkar vara att det är så himla tyst från majoritet av S folk. I alla fall offentligt. Eller så har jag möjligen missat debatten. Och rådslags grupperna verkar vara sällsynt klantiga när de ska presentera sina förslag. Som av döma av dagens förslag från Ylva S där de fick korrigera i TT och förslaget från österberg och astudlio i sommras.

Där Österberg nu när han var nere i GBG sade att han inte alls vill ha någon bortre parentes i a-kassan men att det var en fråga om att välja mellan en höjd ersättning och en som täckte alla om jag förstod honom rätt.

Sen verkar det något konstigt att S presenterar förslag i media som inte är färdig politik. De flesta tror jag fattar inte det utan läser istället att nu vill s 'ställa hårdare krav på sjuka'.

Frågan är hur man kan driva på debatten och få fler att yttra sig.

Daniel sa...

"Tystnaden är dumskallarnas bästa vän", sjöng Björn Afzelius och hade så rätt i det.

Partimedlemmarna måste själva förlösa sig ur den kollektiva tystnad och handlingsförlamning de försatt sig i. Sveriges socialdemokratiska arbetarepartis politik skall vare sig vara Östros eller Sahlins i första hand - den skall vara medlemmarnas.

Om vi i s-studenter eller i SSU hade följt en liknande linje, att tiga när vi inte håller med ledningen, hade aldrig någonting hänt i de förbunden. Men i partiet sitter folkvalda med formell makt (riksdagsledamöter, kommunalråd med flera) och partidistriktsordföranden och mumlar. Varför?

Kanske är det dags för en rejäl sanering inom vårt parti - nya, friska fläktar och inte gamla, lätt illaluktande liberala tendenser.

Havsglimten sa...

Visst är det märkligt att våra åsikter också i vissa S-bloggar blir borttagna.:(

Vi är många som är arga och vilsna med dagens socialdemokrati.

Bra skrivet Cattis!

Anonym sa...

Hej Cattis. Bra inlägg! Jag var också positiv till rådslagen i början och jag vet inte, men det verkar på bloggarna som att förvånansvärt många INTE gillar det som presenteras via media. Jag lutar åt att, som Daniel, anse att nog är nog. Vi bör göra någonting, nu när politiken inte längre kommer från medlemmarna utan från partitoppen. Hur ska vi göra för att påverka?

//Alex

Anonym sa...

Bra inlägg som reflekterar var vi är påväg att bli. Ett mittenparti..

Någonting måste göras. Ge mig socialdemokrati!

/B87

Morfar Lasse sa...

Catti,

ikväll var det först gången jag läste din blogg. Hittade hit via Täby. Det du skriver är både klokt och riktigt. Jag börjar bli mera och mera mörkrädd för det jag läser ifrån "de röda pennorna". Det blir fler och fler "blå kråkor" i kanten på det skrivna.

Fortsätt på din inslagna väg, en är riktig. Det måste till en offensivare inre debatt, om vi ska vinna 2010. Det är väl det partiet vill, inte profilera sig som "lila" (30% rött & 70% blått).
Dessvärre kan min insats bara bli via nätet och glada tillrop till dem jag anser vill rätt.(Din blogg finns bland mina "favoriter" nu) Är förbjuden alla uppdrag av min neurolog och lever stilla landsförvisad i exil.

roberth sa...

Önskar jag kunde få dig att förstå att er politik har genom åren gjort Sverige till ett sämre och sämre land. Tvivlar dock du att skulle ta det till dig.

Catti Ullström sa...

Tack för alla kommentarer. Ska försöka ta till mig Alex fråga och "svara" eller snarare reflektera och spåna kring det i ett längre inlägg senare idag.

//C

Emilia Bjuggren sa...

Bra skrivet, jag håller verkligen med, var finns den Socialdemokratiska problembilden?

Jag var skeptisk mot rådslagen från början. Känns som ett sätt för ledningen att kunna gå upp på partikongressen med ett huvudförslag som kommer från gräsrötterna. Bara det att det inte är ett majoritetsförslag. Men som bekant är det alltid lättare att vinna om man är den som lägger huvudförslaget och vi har ju redan sett att Mona inte drar sig för att använda tveksamma metoder (tänker på skolfrågan på förtroenderådet förra året).

Dock så ger det mig hopp och kraft att det känns som att allt fler ställer sig skeptiska till detta tillvägagångssätt, då kanske vi kan klara att driva fram en annan linje än ¨"allt-för-småföretagarna-politiken-osv" på partikongressen...

nicklas eriksson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
roberth sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Väl talat.

Jag har funderat en del över socialdemokratin senaste åren, och kan väl konstatera att startskottet (eller den definitiva kaptulationen om man så vill) bör ha inträffat för i runda släng 20 år sedan med Feldt/Åsbrinks bejublade avregleringar.

Det jag inte får ihop är att det ändå tycks finnas en massa vettiga gräsrötter i partiet som aldrig någonsin tycks få gehör i partitoppen, kan det förhålla sig så att rörelsen omärkligt har förvandlats till något slags kosmetiskt alibi för den inre kretsen i toppen ?

Catti Ullström sa...

eriksson och roberth: var vänliga ta era personliga dispyter och småaktigheter på annan plats, här är de inte välkomna!

roberth sa...

Nej här är bara sossepropaganda välkommen! Läs Sluten anstalt av Ulf Nilsson istllet för att tro på den falska myten om Sap