torsdag 18 september 2008

Tuff Blondinbella

Jag skrev en gång ett inlägg utifrån mina egna upplevelser om att vara ung och tjej och om hur tufft det är. Inlägget hette Det är ett helvete att vara ung och tjej. Många killar blev kinkiga (för det är också jobbigt att vara ung och kille också). Isabella Löwengrip skriver idag på liknande tema, och hon gör det bra. Hennes erfarenheter och infallsvinklar och prespektiv må skilja sig från mina, men det gör dem varken sämre eller mindre relevanta. Och det är för få unga tjejer som vågar säga ifrån när kraven blir absurt höga, därför: Rekommenderas.

6 kommentarer:

Capitan sa...

Kanoninlägg - visst - men hon går ju ändå inte att ta på allvar då hon lever efter de regler (generellt sett) hon räknar upp och påstår sig ogilla. BB är ingen rebell utan lever exakt så som marknaden vill och förväntar sig att hon ska leva - dvs som en yngre medlem av Sex & the City gänget. Hade hon menat allvar med det där inlägget hade hon gjort något åt det. Nu talar hon att det hon förväntas leva efter egentligen är fel och lallar sedan glatt vidare i samma spår. Det är inte synd om hycklare.

Catti Ullström sa...

Det handlar kanske inte så mkt om att tycka synd om något, utan om att faktiskt erkänna att det finns problem med det samhället lägger på oss att göra och vara.

Sen det här med att leva som man lär... Vem gör det helt och hållet, egentligen? Och hur lätt är det att som tonåring stå upp mot sin hela värld och mot strukturerna omkring oss? Rätt svårt, skulle jag säga.

Hur var du själv som tonåring? Perfekt och oklanderlig?

//C

Anonym sa...

jag förstår inte varför du måste förlöjliga killar som säger att det är svårt att växa upp som kille. fattar du inte att själva förlöjligandet befäster killars könsroller? det du säger är att killar ska sluta gnälla och vara riktiga män. det är sjukt svårt för killar att prata om känslor i ett klimat där det anses vara löjligt att VISA känslor som kille. du går patriarkatets ärenden.

Pappa F sa...

Jag beundrar Blondinbella och alla unga tjejer som bloggar om sina liv.
Är själv en snart 50-årig man med en 16-årig dotter så jag känner väl till hur de lever och tänker, även om det förstås kan se olika ut.
Blondinbella har kanske inga djupa tankar men jag upplever henne som ärlig och jordbunden.
Det finns andra tjejer/kvinnor som är betydligt mer av att ikläda sig en roll och främst marknadsföra en massa prylar.
Tycker Blondinbella är cool!

Catti Ullström sa...

anonym: jag förlöjligar inte att det kan vara tufft att vara ung kille, men jag tycker det är lustigt att folk upprörs över att jag bara skrev om hur jag upplevde att det var att vara ung och tjej (det är ju rätt svårt för mig att tala om hur jag upplevde att det var att vara ung och kille, eftersom jag inte var det). läs och tänk när du läser, är ett hett tips.

//c

Micko sa...

Kvinnor uppskattar utseende MEN FRAMFÖRALLT status hos män för att de ska gilla dem. Inte bara pengar och makt, men social status av något slag. Trubadurer, snickare har färdigheter som man gillar. En man som är respekterad får kärlek av kvinnor.

Det omvända gäller inte. Det existerar inte manliga groupies. (Såg intervju Nina Persson, inte ett enda skaligt förslag hade hon fått som artist.)

Män bryr sig inte om status hos kvinnor. Den enda anledningen att man ofta ser produktiva eller/och rika män med hög status som är med kvinnor med lägre status är att de vet att kvinnan inte kommer stå ut med att vara med en man med lägre status.

Problemet för unga tjejer är att de har köpt tron att bara de pluggar stenhårt och jobbar hårt kommer de få kärlek och respekt. Det är fel. De kommer inte få ett enda hjärta för sina insatser.

Lika lite som män kan tro att de kommer få kärlek och respekt genom att inte satsa på sin egen status. Med status menar jag inte bara makt och pengar.