fredag 3 oktober 2008

Allvarligt.

Något måste göras åt SJ. Blodsugare utan service. Vart finns de politiska initiativen?

Menar vi allvar med att förbättra miljön kanske vi skulle se till att det blir lite lättare att åka tåg!

//Catti
som försöker ta sig till Göteborg.

9 kommentarer:

Luka(s) sa...

Instämmer! Billigare borde det också bli!! I nuläget kan det vara billigare att flyga ibland inom Sverige, vansinne!!

Bättre bussförbindelser när man väl lyckats ta sig fram vore också bra. Är det inte en storstad är risken stor att det helt enkelt inte finns någon buss alls som passar.

Själv tänkte jag ta mig till Mora i helgen, men insåg att det inte går några bussar från Mora centralort till byn/förorten 4 km utanför på helgerna, inte utanför semestersäsongen. Visst, nu blir de inte friluftsväder ändå, men att promenera fyra km lockade inte heller. Jag börjar tro seriöst på islandshästtransporter - more ponnyexpressen!

Mattias Sääksjärvi sa...

Som numera fd. SJ anställd o SEKO medlem vill jag säga att man från fackligt håll länge velat återreglera järnvägen. Jag tror även s-studenter vill det. För som aktiebolag vill jag ändå säga att SJ gör sin del. Och prissystemet kanske är krångligt och man måste boka tidigt för att få (iof tokbilliga) biljetter. Att flyget är billigare än tåget beror väl bara på marknadsekonomin. Färre väljer tåg före flyg och därmed blir utbudet större än efterfrågan för flygresor.
ÅVi borde ligga på partiet att få in återregleringen i valprogrammet. Är fler för det än man kan tro idag

Anna sa...

Hur gick det då? Verkar som om du tog dig både dit & hem!!! Jag tänkte för övrigt boka fler tågresor & göra det galet tidigt den här gången - frågan är hur du/vi ska åka till Bruksvallarna (det går ingen räls på vallen/till vallen)... mitt förslag är tåg till Östersund och därifrån länsbuss till Funäsdalen... men ett alternativ är tåg till Karlstad & därifrån bil.... fundera på den...

Joanna Doona sa...

Hej!

Mitt namn är Joanna Doona och jag är projektassistent vid Lunds universitet, på medie- och kommunikationsvetenskapliga enheten. Vi jobbar just nu med ett EU-projekt som handlar om unga och Internet. Vi är intresserade av att intervjua ungdomar (15-25 år) som bloggar, vilket du tycks göra flitigt. Vi vill ta reda på varför man bloggar och hur man ser på sitt bloggande, bland annat.

Intervjuerna sker i grupp, med andra bloggare och med mig och en kollega.

Som tack för att man ställer upp får man en biocheck och fika. Intervjuerna sker kvällstid eller på helgen, lite beroende på vem som ställer upp och när de har tid. Längden på intervjuerna varierar, men brukar vara ungefär en timme eller lite längre. Intervjuerna hålls oftast i lokaler på SOL-centrum vid Universitetsbiblioteket i Lund.

Är Du intresserad av att delta i en fokusgruppsintervju under hösten (eller har Du frågor)? Svara i så fall, så hör jag av mig!

Väl mött!
MVH,

Joanna Doona
Projektassistent
Enheten för medie- och kommunikationsvetenskap
Lunds universitet


PS: Om du är äldre än 25 år kan du tyvärr inte ingå i urvalet. Jag har gått på uppgifter från din blogg där det står att du är under 26 år.

Anonym sa...

...back to topic (en stockholmsbaserad bloggare kanske inte åker till lund för en biocheck, speciellt med tanke på den usla tågtraffiken).

Angående sj:s biljettsystem så är det efterfråganstyrt; vilket innebär att priserna kan vara bizarra. Tex nu i helgen var sovplats mellan sthlm oslo billigare än sittplats på samma tåg; beroende på att folk försökt snåla och köpa stol istället; vilket tryckt upp sittplatspriserna. samma felvända prissituation kan uppstå på förstaklass o andraklassbiljetter.

Vidare så är tågen under all kritik; på tåget mellan karlstad o sthlm för ett par veckor sedan uteblev biljettkontroll eftersom personalen var upptagen med att vakta tågdörrarna. som inte gick att låsa...
Motsatt problem nu igår; dörrarna på den vagn jag åkte i kunde inte öppna dörrarna. "ur funktion". Stabilt.

Problem också med att SJ vid flera tillfällen sålt betydligt fler biljetter än det finns platser; vilket gjort att de resenenärer som saknat "platsbiljett" fått stå hela resor. Och då pratar vi inte om EN person; utan ett hundratal. Jag har åkt på tåg där folk stått packade som hundar under flera timmar. Detta hänvisat till att de enligt lag får köra, om de kan stänga dörrarna.

Tag det i kombination med att intercitytågen ofta har trasig ventilation.

Anonym sa...

Haha. Komiskt, det där om biochecken. //Alex

Anonym sa...

Tåg och miljö - I somras cyklade jag i Tyskland utefter Tauberdalen. Hade tänkt åka dit med tåg - för dyrt. Många gånger billigare med flyg. Cykel gick inte att frakta på tågen i Sverige. Men i Tyskland fanns det regiontåg med plats för minst åtta cyklar i varje vagn. Och passagerarna hjälptes åt med att se till att alla som kom med cyklar fick plats, det lyftes och stuvades. Och det gick att gå på tågen med cyklar från alla stationer. Det borde alla regiontåg i Sverige ta efter. Diskuterade med några tyskar på tåget som påtalade att "cykelplatserna" och det utbyggda "cykelbanenätet" var ett resultat av ett aktivt miljömedvetande!

Margaretha

hannes sa...

Höghastighetståg borde det vara. Fort ska det gå, så att SJ klarar av att köra igen sina förseningar. Varsågod, ett politiskt initiativ, som är miljövänligt också. ;-)

Anna sa...

Ha, ha, ja de borde kunna köra igen sina förseningar retroaktivt - och då lär det behövas supersnabba höghastighetståg:-)