onsdag 1 oktober 2008

Från sossetoppen intet nytt.

Så var vi där igen då. Nomineringsprocedurer som ingen förstår och plötsligt har valberedaren valberett klart och föreslår sig själv som listetta för Socialdemokraterna. Vem nominerade Marita Ulsvskog och hur gick den processen till?

Och om vi vill ta hem EU-politiken till Sverige, om vi vill skapa engagemang för EU-frågorna på hemmaplan, tror vi då att det bästa namnet är den person som varit partisekreterare under det stora medlemsrasets tid? Är det den person som tror att vi blir starkare genom att göra det enklare att vara passiv och som skickar hem lappar till oss där hon tycker att det är alla sossars skyldighet att prenumerera på AiP (missförstå mig rätt, jag gillar AiP)?

Nej. Det känns inte alls som den topp tre vi behöver. Det känns inte fräscht och inte kul. Det känns som att parlamentet fortsätter att vara reträttplats för sossetoppar.

Med andra ord: Från sossetoppen intet nytt.

Läs annat intressant om , , , ,

14 kommentarer:

Erik Laakso sa...

Javisst är det märkligt, tokmärkligt och helt i vanlig ordning. Men låtom oss skicka Marita till Bryssel så kan vi ändra ordningarna efter det. Haha.

Anonym sa...

Jag tror att det blir bra, hon är verkligen en kritisk röst med tung ideologisk förankring, det jag däremot är orolig över är vad det här får för konsekvenser i partipolitiken på hemmaplan, ska vi bli mer högerinriktade? Jag tycker inte att det är hennes fel att vi har tappat medlemmar utan snarare att det beror på de som har styrt partiet och hur SSU har betett sig.

Daniel sa...

Sakta i backarna!

För det första kan knappast Marita Ulvskog ensam beskyllas för medlemsraset. Ett partis framgångar beror lika mycket på organisationen som på förtroendet för dess politik. Socialdemokratins regeringsinnehav från 1994 till 2006 kännetecknas av ett antal ideologiska tvärnitar och beslut - inte minst i frågor gällande EU - som fått en stor del av medlemskåren att inte länge kunna känna igen partiet. Inget av detta kan Ulvskog lastas för.

Som om inte det vore nog. Både valdeltagandet och partiet valresultatet i EU-parlamentsvalet har varit katastrofalt dåligt. Istället har vänsterpartiet, miljöpartiet och senast även junilistan skördat framgångar på vår bekostnad. Och uppriktigt sagt är det inte särskilt konstigt. Vår EU-syn har varit frapperande naiv och romantiserande. All konstruktiv kritik har bemötts med anklagelser om bakåtsträvande eller rentav isolationism. Inför folkomröstningen om EMU revs såren upp igen av av partiledning på missriktat uppdrag.

Under hela denna tid har Marita Ulvskog stått för klarsyn och intellektuell och politisk skärpa. Som kulturminister förstod hon vikten av mångfald i media och som allmänpolitiker vikten av en helt igenom socialdemokratisk linje, såväl i Sverige som i Europa. Det har kostat. Ulvskog har aldrig varit älskad av partihögern; den har ofta aktivt motarbetat henne. Gör inte dig till språkrör för denna! Ulvskog förtjänar bättre än så.

Menar man allvar med sin EU-kritik, med att kämpa för sin demokratiska socialism (bland annat så som s-studenter beslutade på sin kongress), ja då bör man inte bara välkomna Marita Ulvskog som förstanamn - man bör även välkomna den så välbehövliga kursändring hon skulle kunna stå för. Så vinns både politiken och väljarna.

Peter Karlberg Blogger sa...

Jag tror Cattis synpunker är helt riktiga, även om man inte kan lasta Ulvskog enskilt för medlemsras. Byt ut alla i partiledningen som kan göras ansvariga för politiken de senaste åren!

Inte kommer (tyvärr) Marita Ulvskog att fungea som röstmagnet i Eu-valet. Problemet är för övrigt inte alls att andra tar röster från oss utan helt och hållet att våra vanliga sympatisörer helt enkelt inte röstar i ett i huvudsak helt meningslöst val.

Catti Ullström sa...

Daniel:

Nej, ingen enskild kan lastas för medlemsraset. Men rätt många kan det kollektivt (kanske vi alla, på sätt o vis).

Men en person som gör den typen av uttalanden som det jag hänvisar till. Som tycker att vi måste göra det lättare att vara passiv (i motsats till aktiv) och som varit med och tagit fram den frbannade supporterkampanjen har ett i min mening förlegat sätt att se på partipolitik och engagemang. Det känns helt enkelt inte fräscht.

Sen är inte det en fråga om ja eller nej eller kritik eller anhängare. Inte för mig. Jag hade gärna sett Anna H på Åsas plats på topp 3. Så gärna kritiker. Men inte partitoppar på reträtt.

//C

Anton Andersson sa...

Jag tror att det blir bra med Marita i EU parlamentet. Processen för att ta fram henne (är det klart eller inte?) är totalt kass. Jag håller med Cattis kritik mot den syn Marita uttryckte i tidningsartikeln på organisation och partiet men det är ju inte till partisekreterare hon skall väljas utan till EU.

Daniel sa...

Jag tycker att du citerar henne orättvist. I nästa mening säger hon att "det måste verkligen göra skillnad att bli medlem hos oss".

Vad beträffar kampanjen håller jag med om att den är usel. I och för sig har jag inte hört någon, vare sig Mona Sahlin eller någon annan från partistyrelsen, uttrycka sitt missnöje. Hade de inte gillat planen hade den stoppats.

Dessutom, om man nu är i tagen att diskutera medlemsvärdet, bör man kanske ta sig en funderare på rådslagen. Den som skall övertyga mig om demokratiinslaget i det måste först visa mig vilka arbetarekommuner det var som lade förslagen om betyg från sjätte klass, en a-kassa med bortre parentes och en tuffare socialförsäkring - samt ge en bra förklaring till varför vi inte får diskutera och utforma skattepolitiken, grunden för mycket av det andra.

Catti Ullström sa...

daniel: fast det är ju just den medlemssynen som ulvskog visar på som faktiskt utmynnade i supporterkampanjen, och i en massa annat som kommer från ps. och det är klart att det inte är ulvskog som är worst of the worst och självklart är min kritik mot henne en kritik mot hela ps. men jag fattar inte varför det överhuvudtaget är så att det måste vara ngn från ps i eu-parlamentet. faktiskt.

anton: nej, men står inte partiet ibland inför samma utmaningar som EU. dvs, få är engagerade och insynen och processerna är ogenomskinliga...

nej hon är inte vald. som jag förstår det väljer ps vem det slutligen blir. är det verkligen ett bra sätt?

//catti

Daniel sa...

Vi kanske kan enas i att vi är kritiska till partistyrelsen och bristen på interndemokrati :)

Catti Ullström sa...

Japp. Det tycks vara vår MGN. ;-)

Anonym sa...

Nå, om ni drar slutsatsen att medlemsraset beror på enskilda personer så gör ni det väldigt enkelt för er och knappast en analys som ger en grundval att bryta trenden. Sanningen är snarare att partiets realpolitik de senaste decennierna på ett synnerligen systematiskt sätt har drivit stora delar av väljarbasen och medlemmarna på flykten.

Svenskarna blev lurade att rösta ja till ett svenskt EU-medlemskap, hade Persson varit det allra minsta lyhörd för resultatet av EMU-omröstningen hade det varit läge att byta riktning på EU-samarbetet blixtsnabbt. Så skedde inte, det enda som hände var att folk inte längre fick vara med och rösta om fördragen.

Fortsätt i samma stil och förundras sedan över vad som kommer att hända i nästa val, svenskarna är förhållandevis tålmodiga men även dom har en bortre gräns. Jag misstänker att vi är där nu.

Mattias Sääksjärvi sa...

Jag har efterfrågat nomineringsprocessen hos arbetarekommunen i Sthlm i över ett o ett halvt år. Sen läste jag ett infomail att vi skulle nominera Ingrid Segerström igen, och om man byter Ingrid mot Marita så tror jag de flesta i partiet tycker vi gör ett bra val. Jag tycker om Marita ur ett ideologiskt perspektiv liksom Daniel, och det kan fan inte ha varit lätt att arbetat bland kanslihushögern. Allra minst att vara deras chef.
Jag hade givitvis föredragit Pagrotsky men nu när han tydligen inte ville ställa upp (och Winberg inte vill vara politiker längre) så är Marita det bästa kort vi har inför EU valet. Och inte tusan är hon känd för medlemsraset bland vanligt folk. I det här fallet är hon känd som EU kritiker, något som också en majoritet av våra väljare idag är.

Anna sa...

Nomineringsprocessen är verkligen märklig. Sidoorganisationerna har tagit fram nomineringar och skickat till valberedningen. Från S-studenters sida var namn som Åsa Westlund, Anna Hedh, Hillevi Larsson och någon mer med. Unga engagerade duktiga och även erfarna kvinnor.

Sedan kommer beskedet. Marita Ulvskog föreslår sig själv. Jag tycker det är högst märkligt. Som sammankallande i en valberedning kan man inte - anser jag - föreslå sig själv. Ställer du upp till val bör du i så fall välja att inte ingå i valberedningen.

Anonym sa...

Min spontana uppfattning är att Marita Ulvskog är ett bra förslag, Hon är välkänd, hon har integritet och var Eu-kritiker. Ett sådant toppnamn måste finnas med men hon är väl förhoppningsvis inte det enda från socialdemokratiskt håll.

Margaretha