lördag 11 oktober 2008

Varför finns Nobelpriset?

Och svara inte att det är bra pr för Sverige. Det svaret räcker inte.

Nobelprisen och Fredspriset är ett sätt för en liten elitistisk klick att sitta och bestämma vilken fred som var bäst, vilken kamp som var mest värd, vems erfarenheter som är värda mest och vems ord som är klokast. Det känns inte direkt 2.0.

I övrigt
Tycker en av Nobelpamparna att vi är obildade. Det får mig att känna... Jaha?

5 kommentarer:

Fredrik Jansson sa...

De finns väl mest för att en 1800-talsgubbe vill bli ihågkommen av eftervärlden och testamenterade alla de pengar han tjänat på dynamit och olja till en stiftelse som delar ut pris i hans namn?

Mattias sa...

Någon får pris för att ha skapat fred, och världen lyssnar åtminstone lite grann ett tag. Det är väl ändå rätt vackert?

Problemet måste väl vara att det finns för få uppmärksammade pris som Nobelpriset, inte att det finns ett för mycket?

Catti Ullström sa...

En abortmotståndare som bidragit till en hel massa död och elände via bl.a de illegala aborter hennes filosofi tvingade fram hyllas med pris... hur vackert är det på en skala?

Det är som jag ser det bara ett sätt för ett gäng snubbar och snubbor att bestämma vilken livsåskådning, vilken kamp som är värd mest.

Och på allvar, Al gore... för vad?

Mattias sa...

Jag tänker inte försöka försvara alla pristagare som valts till Nobels fredspris. Torde vara omöjligt då Kissinger fått priset!

Men jag vidhåller att det är jättebra med ett uppmärksammat fredspris, och att det behövs fler, inte färre, sådana.

Vad är det för folk som får mediauppmärksamhet varje dag det inte delas ut ett fredspris. Är de verkligen bättre än den genomsnittliga fredspristagaren?

Så ur mitt perspektiv är det bättre att en kamp får uppmärksamhet än att ingen får det.

Anonym sa...

Det finns också en spännande sida av varför Nobel instiftade Nobelpriset - som faktiskt handlar om kvinnors rättigheter. Kolla det du Catti!
hälsar
Margaretha
som tycker att det är ganska festligt med Nobelpris i vetenskap och litteratur men gärna avstår från ekonomipriset och fredspriset.